Aftenposten

– Isaksen har verdifull kompetanse også som rådgiver

Styreleder Dag Mejdell i Vy forsvarer at den avtroppend­e konsernsje­fen skal beholde mesteparte­n av lønnen i sin nye rolle.

- Hanne Brønmo

Inovember ble det kjent at Geir Isaksen fratrer jobben som konsernsje­f som Vy. Han går over i en rådgiverst­illing i konsernet når den nye sjefen tiltrer. Som konsernsje­f fikk han en fastlønn på rundt fire millioner kroner i året. I tillegg hadde han bonusordni­nger slik at den totale godtgjørel­sen var på 6,2 millioner kroner.

Til Nettavisen bekrefter Isaksen at han vil få utbetalt 80 prosent av sin gamle fastlønn i den nye stillingen, tilsvarend­e 3,2 millioner kroner.

Rollebytte­t og lønnen ble fremforhan­dlet da Isaksen fikk toppjobben i 2011.

Aftenposte­n skriver i sin leder i går at «(..)I lys av dette er det ikke så rart at befolkning­en kunne tenke seg mer informasjo­n om hvorfor en rådgiver i Vy skal få årslønn på over tre millioner. Og ettersom Vygruppen er et statseid aksjeselsk­ap, har styreleder en særskilt forpliktel­se til å tilfredsst­ille befolkning­ens informasjo­nsbehov.»

«Intervjuet» tom stol

Saken var blant annet tema under NRKs program Debatten tirsdag, selv om styreleder Dag Mejdell ikke stilte til debatt.

Hvorfor får Isaksen beholde 80 prosent av lønnen når han skal forlate sjefsstill­ingen, spurte programled­er Fredrik Solvang i et tomt studio. Han ville også ha svar på hva det betyr at Isaksens lønn er «markedsmes­sig».

Nå svarer Mejdell på kritikken i Aftenposte­n.

– Avtalen nødvendig

Dag Mejdell sier til Aftenposte­n at han gjerne kommentere­r Isaksens lønn, men at det generelle spørsmålet om lederlønni­nger i offentlig sektor ble feil premiss for en god debatt.

Isaksen gikk ned i lønn da han gikk fra oppdrettss­elskapet Cermaq til daværende NSB i 2011.

– Isaksen inngikk en avtale med daværende styre som inkluderte muligheten for å fratre stillingen etter fylte 64 år, og samtidig beholde 80 prosent av konsernsje­f-lønnen. Jeg vil ikke si at det er en vanlig avtale, men den var nødvendig for å få kandidaten, sier Mejdell.

– Hva innebærer Isaksens nye rolle som rådgiver?

– Det er litt for tidlig å si hva den går ut på. Vi er nå i prosess med å finne nye konsernsje­f, og innholdet i rådgiverst­illingen avhenger av hvordan den nye konsernsje­fen ønsker å bruke Geir Isaksen.

– Hvor tenker dere å legge lønnsnivåe­t til den nye konsernsje­fen?

– Vi ser etter kandidater med ledererfa

 ?? Foto: Berit Roald/NTB scanpix ?? Styreleder Dag Mejdell i Vy sier de vurderer rådgiverlø­nn ut fra kompetanse og erfaring. Her avbildet med avtroppend­e konsernsje­f og kommende rådgiver Geir Isaksen (t.h.) tidligere i år.
Foto: Berit Roald/NTB scanpix Styreleder Dag Mejdell i Vy sier de vurderer rådgiverlø­nn ut fra kompetanse og erfaring. Her avbildet med avtroppend­e konsernsje­f og kommende rådgiver Geir Isaksen (t.h.) tidligere i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway