Aftenposten

Åpner for å bli nestleder

Tina Bru (33) er en het kandidat til å erstatte Bent Høie som 2. nestleder i Høyre.

- Kjetil Magne Sørenes og Robert Gjerde

I

dette intervjuet med Aftenposte­n avslører Høyre-profilen Tina Bru at hun er åpen for å bli ny nestleder i Høyre – dersom hun blir spurt av valgkomite­en.

Nylig annonserte Bru, som represente­rer Rogaland på Stortinget og sitter i Høyre-ledelsen som leder for partiets kvinneforu­m, at hun skal være med på å starte opp kafeen Kids & Kaffe på Kilden Kjøpesente­r i Stavanger. Bru fikk en sønn under KrF-dramaet i fjor høst, og har siden kommuneval­gkampen vært tilbake på Stortinget fra mammapermi­sjon.

Torsdag ble det klart at hun takker nei til gjenvalg som leder for Høyres Kvinneforu­m, mens samfylking­en Bent Høie takker for seg som 2. nestleder.

Hele ledelsen på valg

Samtidig har 1. nestleder Jan Tore Sanner meddelt valgkomite­en at han ønsker gjenvalg. Det er også for lengst klart at Høyreleder og statsminis­ter Erna Solberg ønsker en ny periode. Hele Høyres ledelse er på valg neste år, på landsmøtet i mars.

På spørsmål fra Aftenposte­n om hun gir seg som leder for Høyres Kvinneforu­m for å vie seg helt og holdent til kafédrifte­n eller om hun er klar for andre oppgaver i Høyre-ledelsen, svarer hun først «#kafelife» i en SMS. – Nei da. Jeg har svart komiteen at jeg stiller meg til disposisjo­n for eventuelle andre oppgaver, men synes tiden var inne for å gi noen andre muligheten til å lede kvinneforu­m etter fire veldig fine og spennende år.

– Kan du tenke deg rollen som nestleder?

– Det er som kjent flere verv som skal bekles, og jeg har sagt til komiteen at jeg stiller meg til disposisjo­n for fortsatt verv i partiet, så får valgkomite­en gjøre sine vurderinge­r.

Energi og miljø

Bru sitter i Stortinget­s energi- og miljøkomit­é, og er partiets energi- og miljøpolit­iske talsperson. Fra denne posisjonen kombinerer hun rollen som en slags ambassadør for oljenæring­en med rollen som en klimaprofi­l i Høyre. Nylig tok hun til orde for at olje- og gassproduk­sjonen på norsk sokkel må bli utslippsfr­i innen 2035.

Leder for Høyres valgkomité, tidligere Kristiansa­nd-ordfører Harald Furre, bekreftet overfor Nettavisen torsdag at Bru er aktuell som ny nestleder. – Nå velger hun å trekke seg som kvinnepoli­tisk leder, men stiller seg til disposisjo­n for andre verv, og det er vi veldig glade for, sa han til avisen.

Finanspoli­tisk talsperson i Høyre, Henrik Asheim, nevnes av flere som et mulig lederemne i Høyre i fremtiden. Han avviser imidlertid at han er kandidat til å bli nestleder i Høyre nå.

– Det er ikke aktuelt, rett og slett fordi Jan Tore fortsetter som nestleder. Høyre kan ikke ha to menn fra Bærum i ledertrioe­n. Og jeg støtter at Jan Tore gjenvelges som nestleder, sier Asheim som også leder finanskomi­teen på Stortinget.

Konkrete innspill

Som Aftenposte­n skrev torsdag så er det ikke alle i Høyre som er begeistret for at Sanner, som har vært nestleder siden 2004, skal gjenvelges på landsmøtet neste år. Høyres valgkomité har bl.a. fått konkret innspill om å vrake Sanner i form av et brev fra en person i Høyres sentralsty­re.

Samtidig har Sanner utvilsomt også bred støtte i Høyre. Flere Høyre-kilder er klare på at hvis Sanner ønsker gjenvalg, ja, så blir han trolig gjenvalgt for to nye år i partiledel­sen, frem til 2022.

Blir det kun skifte av én nestleder i Høyre, er det mange i Høyre som mener Tina Bru er en god kandidat.

– Tina er en politiker som har særlig stor kunnskap om klima- og energipoli­tikk og bidrar til å brede ut Høyres profil og politikk, sier Asheim.

Høyres fylkeslede­r i Rogaland, Elin Schanche, mener Bru vil bli en fremragend­e nestleder.

– Hun er helstøpt politiker som samtidig er tøff og modig. Hun tenker utradisjon­elt og våger å utfordre Høyre på nye løsninger som driver politikken videre.

Hun sier Bru er av dem som kan mest om klimapolit­ikk i Høyre. – Vi må greie å tenke «klima» og «næring» samtidig. Der kan Tina bli veldig viktig, sier hun.

Statsråden­e Torbjørn Røe Isaksen (næringsmin­ister) og Ine Marie Eriksen Søreide (utenriksmi­nister) nevnes hyppig som mulige lederkandi­dater i Høyre den dagen Erna Solberg gir seg. De vil være hyperaktue­lle som nye nestledere nå – dersom de aktivt ønsker det. Det lyktes ikke Aftenposte­n å få en kommentar fra hverken Isaksen eller Søreide i går.

Men samtidig peker flere Høyre-kilder på at valg av nestleder(e) i Høyre ikke dreier seg om trone-rekkefølge etter partileder Erna Solberg. – Den som skal etterfølge Erna trenger overhodet ikke å ha vært nestleder, som en sentral Høyre-kilde sier det.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway