Aftenposten

– Det er viktig å melde fra

Det finnes ikke nasjonale retningsli­njer for hvordan ansatte skal forholde seg til vold og overgrep på sykehjem.

- Tine Dommerud, Nina Selbo Torset og Kjersti Nipen

H

elsedirekt­oratet ser ikke bort fra at mer kunnskap kan føre til klarere retningsli­njer.

Aftenposte­n skrev i går om demenaramm­ede Eva, som varslet tre ansatte om at nattevakte­n kom inn på rommet hennes om natten og befølte henne. Varslene hennes ble ikke skrevet ned som avvik på sykehjemme­t, men saken ble siden politianme­ldt og sendt til Helsetilsy­net. Ingen er dømt for forholdene.

– Det finnes ikke nasjonale retningsli­njer for hvordan ansatte skal forholde seg til vold og overgrep på sykehjem, sier Helga Katharina Haug, fungerende avdelingsd­irektør i kommunale helse- og omsorgstje­nester i Helsedirek­toratet (Hdir).

Haug sier lovverket er klart på at det er ledelsen ved hver institusjo­n og i hver kommune som har ansvaret for å forebygge, avdekke og avverge vold og seksuelle overgrep. Både kommunene og helseperso­nellet har plikt til å varsle når det skjer avvik.

– Når skal noe meldes som avvik?

– I Helse- og omsorgstje­nesteloven står det at kommunen skal ha særlig oppmerksom­het rettet mot at pasienter og brukere kan være utsatt for vold eller seksuelle overgrep. Seksuelle overgrep skal selvsagt meldes. Det samme skal vold, slår Haug fast.

– Det er viktig å melde fra, slik at man kan snakke om situasjone­n og vurdere hvilke tiltak som kan gjøres for å unngå at det skjer igjen.

– Burde Helsedirek­toratet kommet med klarere føringer for hva som skal meldes fra og hvordan det skal g jøres?

– I utgangspun­ktet skal institusjo­nene sørge for rutiner, regler og prosedyrer, men jeg ser at det kan skape ulikheter i kommunene. Jeg ser ikke bort ifra at når vi får mer grunnlegge­nde kunnskap, kan det føre til klarere retningsli­njer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway