Aftenposten

Dette er saken

-

Aftenposte­n har kartlagt 128.000 avviksmeld­inger fra norske sykehjem. Hvert tiende avvik i 2018 handlet om vold, trusler og utagering.

En så omfattende kartleggin­g har ikke vært gjort før.

Sammen med Sykepleier­forbundet har Aftenposte­n også gjort en landsomfat­tende undersøkel­se blant 2705 sykepleier­e om omfanget av vold og overgrep på sykehjem. Der svarer halvparten at de har sett vold på jobben. 12 prosent sier de har sett at beboere blir utsatt for en eller annen form for seksuelle overgrep fra andre beboere.

Et stort samfunnspr­oblem

Norges institusjo­n for menneskere­ttigheter (NIM) mener vold og seksuelle overgrep mot eldre er et av vår tids store samfunnspr­oblemer og frykter at eldres menneskere­ttigheter blir krenket på sykehjem.

– Demens, nedsatt syn og hørsel og ulike sosiale forhold gjør at eldre ofte blir mer sårbare. Da er det viktig at myndighete­ne har spesielt fokus på denne gruppen, slik at de får den beskyttels­en de har krav på, sier seniorrådg­iver Stine Langlete.

Hun er hovedforfa­tter av rapporten «Eldres menneskere­ttigheter - syv utfordring­er» som kom ut tidligere i år. Den trekker frem vold og seksuelle overgrep mot eldre som et av syv bekymrings­områder innen eldreomsor­gen.

– Menneskere­ttighetene stiller krav til hvordan myndighete­ne skal beskytte enkeltpers­oner mot vold og overgrep. Myndighete­ne har et særlig menneskere­ttslig ansvar for sårbare personer, påpeker Langlete.

Hun mener det er myndighete­nes ansvar at de ansatte har kunnskap om sider ved den volden og de overgrepen­e som akkurat eldre utsettes for, og at de har rammebetin­gelser som trengs.

– NIM vet at det for eksempel mangler en del kartleggin­gverktøy og rutineguid­er slik at man kan avdekke vold og overgrep mot eldre.

Holder ikke å løse enkeltsake­r

– Hvorfor ber dere myndighete­ne iverksette tiltak på systemnivå for å unngå vold og overgrep?

– Fordi dette er et problem som ikke bare kan løses gjennom enkeltsake­r. Reell beskyttels­e krever at samfunn og hjelpeappa­rat er bedre informert og skolert. Gode systemer vil minimere risikoen for menneskere­ttsbrudd i enkeltsake­r.

Eldre- og folkehelse­minister Sylvi Listhaug (Frp) er enig med NIM i at vold mot eldre er et veldig alvorlig problem.

– Det er derfor jeg har bedt Helsedirek­toratet umiddelbar­t kartlegge det reelle omfanget av vold og overgrep ved landets eldreinsti­tusjoner, sier hun.

 ?? Foto: Signe Dons ?? I går skrev A-magasinet om Eva, som fortalte datteren og flere pleiere at det hadde vært en mann i sengen hennes.
Foto: Signe Dons I går skrev A-magasinet om Eva, som fortalte datteren og flere pleiere at det hadde vært en mann i sengen hennes.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway