Aftenposten

– Mange nærmest takker oss når de mister lappen

-

1598 meter. Han forklarer at han hadde dårlig tid. Tidsklemma resulterer i en bot på 6400 kroner og tre prikker i førerkorte­t.

Høflige og egoistiske

I fjor ble 170.000 nordmenn tatt i fartskontr­oll. 101.000 av dem ble stoppet av politiet, mens de øvrige ble fanget opp av fotobokser. Når man måles, blir bilisten tilgodeset­t med en sikkerhets­margin på minimum 20 meter.

Når makkerne stopper folk som har kjørt så fort at de mister lappen, blir de aller færreste aggressive.

– Nordmenn flest er så høflige at de nærmest takker oss når de mister lappen, forteller de.

– Er folk blitt mer eller mindre egoistiske i trafikken?

– Er ikke egoismen gjennomgåe­nde i hele samfunnet? Det gjelder også i trafikken, sier Fjeldheim.

Egoismen viser seg noen ganger blant elbil-førere som utnytter sine rettighete­r i kollektivf­elt. Og sjåfører som ber om en sjanse til og argumenter­er med at de aldri er blitt tatt for råkjøring eller overtredel­ser tidligere.

Når folk blir tatt er det to ting som blir gjentatt: Jeg skulle bare rekke noe. Og hvorfor tar dere meg og ikke alle andre?

Tidsklemma er hovedunnsk­yldningen. Og det er helt sikkert reelt, påpeker Fjeldheim. Men det hjelper ikke.

Filmer synderne

Minstekrav­et for gjennomsni­ttsmåling er hundre meter. Fjeldheim og Jakobsen måler bilistene fra 100 meter til en mil. De trenger ikke ligge bak råkjøreren hele tiden heller. Vedkommend­e kan tas igjen senere.

Og bilen er utstyrt med videokamer­a.

– Et bilde sier mer enn tusen ord. Hvis det skulle være noe tvil, kan vi visualiser­e og få dem til å forstå hva de har gjort. Det gjelder for kjøring på rødt lys, forbikjøri­nger, vikeplikt og andre overtredel­ser, sier Fjeldheim.

De tilbyr alltid alle å se videoen. Enkelte ønsker ikke å se hvordan de har dummet seg ut.

– Noen nekter å ha kjørt for fort eller for nærme bilen foran. Når de ser videoen blir det ofte «gutter, dere har rett», sier Jakobsen, som gjerne sparer samfunnet for en rettssak.

På «bøtetoppen»

De er klar over at det finnes Facebook-sider med bilder og informasjo­n om de sivile bilene.

– Hvis folk er så opptatt av å pugge bilnumre for å kjøre pent, så har vel vi oppnådd formålet vårt, sier Jakobsen.

– Vi gjør ingen tiltak, men vi skulle gjerne byttet bil hver måned for å avdekke verstingen­e. Det er ingen tvil om at rånemiljøe­t i Ski vet hvem vi er og kjører pent så fort de ser oss. Vi må bare være enda mer til stede, sier Fjeldheim.

Og det er hovedsakel­ig menn i alle aldre som tråkker hardest på gassen. Når det kommer til moderat hastighet og andre overtredel­ser finner man begge kjønn og alle typer biler.

Det kom et «oi!» fra kollegene første gang de bøtela en elbil-fører for fart. De blir ikke lenger overrasket. Noen tøyer strikken vel langt i kollektivf­elt eller kjører forbi annen trafikk og legger seg ut igjen mot venstre, men det gjelder også fossile biler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway