Aftenposten

Kronprinse­ssens vei til Epstein

Hvem skullelle tro at en mesen er slem?

- Therese Sollien,en, kommentato­r

Kronprinse­sse sesse Mette-Marit møtte den overgrepsd­ømte rgrepsdømt­e Jeffrey Epstein noen en ganger i tidsrommet 2011–2013, 3, har Dagens Næringsliv avdekket. t. Det er mye som m er underlig med denne saken. For å starte e et sted: Hvorfor skal en kronprinse­sse ha a møter med den internasjo­nale finansfiff­en fiffen i det hele tatt, for ikke å snakke om en overgrepsd­ømt en?

Det korte svaret et er at det er en del av elitens liv å pleie omgang med hverandre. Jeffrey Epstein var r ikke bare en overgriper, ei heller bare en finansmann. Han var filantrop.

«Snill», altså.

Nobelprisv­innere e

Pecunia non olet, skal keiser Vespasian ha sagt. Penger lukter er ikke.

Skjønt, det var r vel nettopp det Jeffrey Epsteins penger begynte å gjøre etter 2008. Da ble han n dømt til 13 måneders fengsel for å ha betalt etalt en kvinne under 18 år for seksuelle tjenester. enester. Politiet identifise­rte 36 fornærmede. mede. En av jentene var bare 14 år gammel. el.

Da Epstein hadde dde sonet ferdig, måtte han bygge nettverk verk på nytt. Ingen av kjendisven­nene ville ha noe med ham å gjøre.

Nettverket han n hadde hatt før han ble fengslet, var betydelig. delig. På begynnelse­n av 1980-tallet jobbet han for investerin­gsbanken Bear Stearns, banken hvor også Celina Midelfart hadde plassert penger. Deretter startet han for seg g selv og tilbød tjenester som investerin­gsmegler megler for folk som hadde minst en milliard ard dollar å forvalte.

Av skattehens­yn yn kjøpte han seg en øy i Karibia – Little Saint nt James – som han drev firmaet sitt fra. Listen sten er lang over celebritet­er som har vært ært på besøk. Fysikeren Stephen Hawking g var der, for eksempel, sammen med en gruppe andre vitenskaps­menn som forsket på mørk materie og strengteor­i. Tre av dem var nobelprisv­innere. Hvorfor i alle dager pleide Epstein omgang med sånne folk? Kanskje fordi han hadde smisket seg inn ved å donere flere millioner dollar til universite­tet Harvard.

Velgjører i Afrika

Selv om han ikke hadde et eneste vekttall fra Harvard, smykket han seg med tilknytnin­gen til prestisjeu­niversitet­et. Han gikk i genser med universite­tsnavnet på, og han ble ærefullt omtalt av studentavi­sen The

Harvard Crimson

 ?? Foto: Lise Åserud, NTB scanpix ?? Kronprinse­sse Mette-Marit møtte den overgrepsd­ømte Jeffrey Epstein og har beklaget det.
Foto: Lise Åserud, NTB scanpix Kronprinse­sse Mette-Marit møtte den overgrepsd­ømte Jeffrey Epstein og har beklaget det.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway