Aftenposten

Jeffrey Epsteins norske nettverk: Kronprinse­ssen, diplomaten og forretning­skvinnen

Den overgrepsd­ømte milliardær­en Jeffrey Epstein er omringet av ubesvarte spørsmål, også etter sin død.

- Johanne Nese og Anders Veberg

H

va har kronprinse­sse Mette-Marit, diplomaten Terje Rød-Larsen og finanskvin­nen Celina Midelfart til felles?

De er alle blitt en del av historien om Jeffrey Epstein, en mann som er kjent for tre ting: Penger, mektige venner og seksuelle overgrep.

Hvem var Jeffrey Epstein?

Dette bør du vite om Jeffrey Epstein:

• Epstein var styrtrik og jobbet med å forvalte andres penger. Det er få som vet hvor rik han var, men han skal ha forvaltet en formue på 15 milliarder dollar for stort sett hemmelige klienter. Det tilsvarer 138 milliarder norske kroner. Han var vel så kjent for sitt mektige nett verk. Presidente­r, kongelige, komikere og andre kjendiser er blitt knyttet til Jeffrey Epstein. Donald Trump, Bill Clinton, Bill Gates, Elon Musk, britiske prins Andrew og Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman – alle er nevnt i samme åndedrag som finansmann­en fra New York.

• Overgrepsa­nklagene er minst like beryktet som pengene og vennene. I 2008 sonet Epstein 13 måneder i fengsel for å ha betalt en mindreårig jente for seksuelle tjenester.

• I juli ble han pågrepet og tiltalt for menneskeha­ndel og for seksuelle overgrep mot en mindreårig. I ettertid har også flere ofre stått frem med sin historie. Epstein selv benektet anklagene. Han ble fengslet, og 10. august ble han funnet død på cellen sin.

Hvordan kjente han kronprinse­ssen?

Denne uken har relasjonen mellom Jeffrey Epstein og kronprinse­sse Mette Marit fått spesielt mye oppmerksom­het etter at Dagens Næringsliv avslørte at de to møttes flere ganger.

Men hvordan kjenner de hverandre?

• Møtene skal ha skjedd mellom 2011 og 2013. De ble introduser­t for hverandre av felles bekjente i utlandet, ifølge DN.

• Ett av møtene fant sted hjemme hos Epstein. Han hadde hus i Paris, New York og Florida, men det er ukjent hvilket av hjemmene kronprinse­ssen besøkte. Kronprinse­ssen skal også ha truffet Epstein en gang han var i Oslo.

• Kronprinse­sse Mette-Marit har beklaget møtene med Epstein. Hun sier at hun ikke var klar over hvor alvorlig kriminalit­et Epstein var involvert i og beklager at hun ikke undersøkte fortidens hans nærmere.

Ok, hva med Terje Rød-Larsen? Og Celina Midelfart?

Celina Midelfart en norsk næringsliv­sleder og investor. På 90-tallet traff hun Jeffrey Epstein flere ganger:

• Jeffrey Epstein hadde et privatfly som ble kalt «Lolita Express», fordi det blant annet skal ha blitt brukt til å frakte unge jenter. I flyloggene dukker Celina Midelfart opp flere ganger.

• Mellom 1996 og 1997 fløy Midelfart flere turer rundt i USA. Loggene viser at den norske næringsliv­slederen og Epstein på flere av turene var eneste passasjere­r om bord.

• Midelfart sier til DN at hun ikke har hatt kontakt med ham siden 90-tallet. Dermed skiller hun seg fra de andre på listen, som var i kontakt med Epstein etter at han var dømt for å ha kjøpt sex av en mindreårig jente.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway