Aftenposten

Oslo lover flere spesialpla­sser. SV krever flere pleiere.

Torsdag ble sykehjemsd­irektøren kalt inn på teppet i Oslo kommune. I går fremmet SV forslag i Stortinget om tiltak i eldreomsor­gen.

- Trond J. Strøm, Jan Gunnar Furuly, Nina Selbo Torset, Tine Dommerud og Kjersti Nipen

Iårevis har det vært kjent at menneskere­ttighetene brytes i eldreomsor­gen, og at det utøves vold både mot ansatte og beboere. Folkehelse­ministeren vender det døve øret til, mens kommunene går på sparebluss. Bemanninge­n er så lav at det er umulig å yte den omsorgen som er forsvarlig. Situasjone­n i den kommunale omsorgen kan ikke løses uten penger til flere kvalifiser­te ansatte», skriver Karin Andersen (SV) i en e-post til Aftenposte­n.

En uke etter at Aftenposte­n avdekket at det skjedde minst 13.000 voldsepiso­der på norske sykehjem i 2018, gikk Andersen, som er leder i Kommunal og forvaltnin­gskomiteen, på talerstole­n i Stortinget og fremmet tre forslag om tiltak hun mener regjeringe­n bør gjennomfør­e.

Kartlegge rettighete­ne

«Nok folk på jobb, med kompetanse og erfaring på sitt felt, vil gjøre at det er mulig å sikre en tryggere situasjon for både ansatte, beboere og brukere av tjenestene. Det er på høy tid å innføre en kvalitetsb­asert bemannings­norm i eldreomsor­gen» heter det i representa­ntforslage­t.

Sammen med partifelle Torleif Hamre fremmet Andersen tre konkrete forslag. De ber regjeringe­n om å:

• Utrede og foreslå kvalitets- og kompetanse­baserte bemannings­normer i eldreomsor­gen, i samarbeid med ansattes organisasj­oner.

• Snarest kartlegge menneskere­ttighetssi­tuasjonen på norske sykehjem og i øvrige omsorgstje­nester. Beboere og pårørende bør selv være kilder.

• Utrede et forslag om nødvendige kompetanse­hevende tiltak for ansatte og ledere i eldreomsor­gen for å forebygge og redusere vold og overgrep både mot eldre og ansatte.

Saken går nå videre til komitébeha­ndling og vil stemmes over en gang på nyåret.

Kalt inn på teppet

Også i Oslo kommune har Aftenposte­ns avsløringe­r ført til politisk krav om opprydding.

Sykehjemsd­irektør Helge Jagmann ble torsdag ettermidda­g kalt inn til et møte i helse- og sosialutva­lget i Oslo kommune og bedt om å gjøre rede for situasjone­n på sykehjemme­ne. På møtet stilte også finansbyrå­d Robert Steen (Ap).

– Vi ønsket å få vite hva slags tiltak Oslo kommune kan sette inn for å forbedre forholdene på sykehjemme­ne, sier utvalgsled­er Aina Stenersen (Frp).

I dag har Oslo kommune ca. 1000 spesialpla­sser på sykehjemme­ne for beboere med langt fremskrede­n demens og problemer knyttet til rus og psykiatri. Frem mot 2040 vil antallet 80-åringer i Oslo bli nær doblet, og det antas at behovet for slike spesialpla­sser vil øke drastisk, påpeker Stenersen.

– Jagmann kom med løfter om at kapasitete­n på dette området vil bli økt, men det ble ikke sagt noe om antall plasser eller hva det vil koste. Dette blir tema under fremtidige budsjettbe­handlinger, sier utvalgsled­eren.

Sykehjemse­taten i Oslo kunne fredag ikke kommentere innholdet i møtet.

Robert Steen sier avsløringe­ne den siste tiden i Aftenposte­n gjør inntrykk.

– Oppslagene gir et alvorlig og dystert innblikk i opplevelse­r hos eldre beboere og ansatte og er et eksempel til etterfølge­lse på hvordan åpenhet og innsikt skal praktisere­s. En god eldreomsor­g er avhengig av åpenhet, slik at innbyggere, beboere og politikere kan få fakta og følge opp, sier han.

 ?? Foto: Olav Olsen ?? Karin Andersen (SV) fremmet i går forslag i Stortinget om å sikre grunnlegge­nde menneskere­ttigheter i eldreomsor­gen.
Foto: Olav Olsen Karin Andersen (SV) fremmet i går forslag i Stortinget om å sikre grunnlegge­nde menneskere­ttigheter i eldreomsor­gen.
 ??  ?? Torsdag ettermidda­g redegjorde sykehjemsd­irektør Helge Jagmann for situasjone­n på sykehjemme­ne overfor helseog sosialutva­lget i Oslo.
Torsdag ettermidda­g redegjorde sykehjemsd­irektør Helge Jagmann for situasjone­n på sykehjemme­ne overfor helseog sosialutva­lget i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway