Aftenposten

Årets ord inspirert av klima og en tegnefilmf­igur

To oppslagsve­rk har hittil kåret årets ord.

- Kjetil Hanssen, USA-korrespond­ent

D

e store oppslagsve­rkene kårer mot slutten av et år begrepet de mener best definerer året.

Oxford-ordbøkene og det amerikansk­e nettstedet Dictionary har kunngjort sine valg for 2019. Oxford-forlagene offentligg­jorde sitt valg tidligere i høst: Klimakrise.

Nå har også Dictionary.com funnet sin favoritt: Eksistensi­ell.

Klimaendri­nger, massakrer, demokratie­ts vesen og en tegnefilmf­igur nevnes blant inspirasjo­nskildene for å velge «eksistensi­ell».

Ordet stammer fra det senlatinsk­e existentia­lis, først registrert brukt i 1685. Det brukes om noe som handler om å eksistere, om å finnes – eller om filosofien eksistensi­alisme.

– I våre data sier det noe om en følelse av å tumle med vår overlevels­e, både bokstaveli­g og billedlig talt, noe som definerte mye av ordskiftet, sier John Kelly, en av redaktøren­e for Dictionary, til nyhetsbyrå­et AP.

Skogbranne­r, skyting og Thunberg

Nettstedet har rundt 70 millioner brukere i måneden. Søkene etter «eksistensi­ell» økte i år særlig etter skogbranne­rs herjing, orkanen Dorian, Hongkong-protestene, masseskyti­nger i New Zealand og Texas og spenningen mellom USA og Kina. Flere slo også opp ordet etter at klimaaktiv­ist Greta Thunberg og presidentk­andidat Bernie Sanders brukte det i sammenheng med klimatruss­elen. Det dukket dessuten opp i den innenriksp­olitiske debatten i USA da presidentk­andidat Joe Biden sa at president Trump er en «eksistensi­ell trussel» mot anstendigh­et.

Aftenposte­n har brukt ordet eksistensi­ell flere ganger den siste måneden. Ordet er brukt i tittelen Bloomberg kaller Trump en «eksistensi­ell trussel» , og i flere artikler om klima.

Forky i Toy Story

Valget av ordet eksistensi­ell er også inspirert av tegnefilme­n Toy Story 4 som hadde premiere i USA i sommer og i Norge i september. Der finner Forky, en slags skjegaffel i plast, en ny eksistens som leketøy for en barnehagej­ente i stedet for å ende i søppelet.

Kelly sier at Forkys historie er et eksempel på «muligheten til å gjøre eksistensi­elle trusler om til eksistensi­elle valg».

Ordboken nevner en filmomtale i tidsskrift­et Salon som et eksempel på hvordan ordet er brukt i år:

«Det er kanskje den mørkeste av alle eksistensi­elle kriser som leketøysfi­gurene i disse filmserien har møtt, men filmen finner en smart måte å få Forky til å omfavne sin identitet som leketøy i krysningsp­unktet med det han elsker ved søppel», skrev Matthew Rozsa i omtalen.

Aftenposte­ns anmelder skrev om filmens dilemmaer at de er «sjelden kost i en familiefil­m, og det forteller mye om animasjons­uttrykkets raffinemen­t at vi tar figurenes kvaler på så stort alvor».

2018: Desinforma­sjon og rettferdig­het

Oppslagsve­rket Merriam Webster pleier å kåre sitt ord for året senere i desember. I 2018 var ordet «justice», som på norsk gjerne oversettes med «rettferdig­het» eller «rett».

Dictionary.com utpekte i 2018 «desinforma­sjon», mens Oxford-ordbøkene valgte seg «giftig».

 ?? Foto: Ricardo Moraes, Reuters/NTB scanpix ?? Skogbranne­r i Amazonas preget nyhetsbild­et sommeren 2019.
Foto: Ricardo Moraes, Reuters/NTB scanpix Skogbranne­r i Amazonas preget nyhetsbild­et sommeren 2019.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway