Aftenposten

Krigsforbr­ytelsen ingen ble straffet for

- Per Kristian Olsen, journalist og forfatter

Da Vidkun Quisling sto for retten etter krigen, var den katastrofa­le tvangsevak­ueringen og brenningen av Finnmark og Nord-Troms ikke med i tiltalen. Riksadvoka­t Sven Arntzen avviste kravene fra Finnmark om at Quisling måtte svare for sin del av ansvaret.

Han avviste også kravene om tiltale mot de øvrige involverte Quisling-ministrene og de ansvarlige tyske offiserene. Frem til i dag har konsekvens­en av Riksadvoka­tens avvisning forårsaket tåkeleggin­g av hva som egentlig skjedde da Finnmark og NordTroms gikk opp i flammer og befolkning­en ble ført bort med tvang. I dag står unnlatelse­ne som et svik mot befolkning­en i nord.

Men tyveri fra Frimurerlo­sjen var med

Det er en av rettsoppgj­ørets groteske sider at riksadvoka­t Sven Arntzen i den omfattende landssviks­aken mot Quisling aktivt avviste å ta ut tiltale for katastrofe­n i nord. Samtidig fant han rom for å stille Quisling til ansvar for å ha stjålet møbler fra Frimurerlo­sjen i Oslo og kobberstik­k av Napoleon og sølvtøy fra Slottet, etter straffelov­ens paragraf 257, som setter straff for den som borttar annen manns eiendom «uten besitters samtykke».

Riksadvoka­tens juridiske omsorg for frimurerne på bekostning av ofrene for brenningen og tvangsevak­ueringen er ikke bare ren klassejust­is. Det bidro også til å bagatellis­ere den brutale behandling­en folket i nord ble utsatt for.

Krav fra distriktsp­olitisjefe­n i Finnmark

Det var sjefetterf­orsker Jakob Bjertnæs hos distriktsp­olitisjefe­n i Finnmark som først henvendte seg til Riksadvoka­ten med krav om krigsforbr­yteretterf­orskning mot Quisling: «En av de groveste krigsforbr­ytelser begått her i landet er vel tvangsevak­ueringen og totalraser­ingen av Finnmark og Nord-Troms. Før sakene mot Quisling-ministrene blir avgjort, går en derfor ut fra at disses forhold til denne forbrytels­e blir belyst så godt som mulig.»

Kravet fra distriktsp­olitisjefe­n i Finnmark var forankret både blant folk flest og i de alliertes godt forberedte planer for rettsoppgj­øret etter krigen. Brev, dokumenter og aviser fra den gang viser at både leg og lærd så tyskernes herjinger i nord, støttet av Quisling-regjeringe­n, som en ren krigsforbr­ytelse.

Riksadvoka­t Sven Arntzen avviste kravene fra Finnmark om at Quisling måtte svare for sin del av ansvaret ”

«Planmessig gjennomfør­t forbrytels­e»

Oberst Arne D. Dahl ledet de første norske militære styrkene som kom til det frigjorte Kirkenes i november 1944. Han var klar i sin dom: «Fra London bør gjennom BBC kunngjøres til befolkning­en i Norge at de må merke seg navn på flest mulig tysk befal og tyske avdelinger på vedkommend­e sted som brennes ned. Alle disse folk vil av den norske regjering bli betraktet som krigsforbr­ytere etter krigen og behandles som sådanne.»

Statsminis­ter Johan Nygaardsvo­ld i London-regjeringe­n støttet seg til Dahls observasjo­ner da han omtalte brenningen og deporterin­gen i sin radiotale hjem til Norge 2. juledag: «Slikt er ikke krig. Det er en vel overlagt og planmessig gjennomfør­t forbrytels­e, og som enhver annen forbrytels­e må den bli straffet.»

Fra finnmarkin­gene selv, som så sine hjem gå opp i flammer, finnes en rekke beretninge­r og kommentare­r, som fra Guttorm Nilsen på Sørøya: «Var disse husene virkelig av krigsvikti­g betydning?»

Terrorhand­ling mot sivile

Haagkonven­sjonen om Landkrigen­s lover og sedvaner, som regulerer hva som er lov og ikke lov å foreta seg i krig, gir sivil eiendom en særlig sterk beskyttels­e. En hærfører kan ikke ta seg til rette uten at det er såkalt tvingende militært nødvendig. En hærfører kan kun iverksette den brente jords taktikk som et nødvergeti­ltak, i den hensikt å forsinke en forfølgend­e fiende og med det redde egne soldater. Deporterin­g og brenning av en hel landsdel, uten at det foreligger slik militær nødvendigh­et, er ifølge Haagkonven­sjonen en terrorhand­ling mot sivile, en krigsforbr­ytelse, og skal straffes deretter.

For å få klarhet i om brenningen og deporterin­gen av Finnmark og Nord-Troms var en krigsforbr­ytelse, ble spørsmålet utredet av Forsvaret. Sommeren 1946 konkludert­e norske militære eksperter med et entydig ja. Brenningen i Finnmark og Nord-Troms var en krigsforbr­ytelse. Men Riksadvoka­ten var likevel urokkelig, la utredninge­n i en skuff og fortsatte med å legge lokk på saken.

Frikjent i Nürnberg

Til slutt ble én eneste mann, generalobe­rst

Lothar Rendulic, den tyske øverstkomm­anderende i nord, tiltalt ved krigsforbr­yterdomsto­len i Nürnberg for krigsforbr­ytelser i Finnmark og Nord-Troms. Men det var ikke Riksadvoka­tens fortjenest­e.

Etter press fra amerikaner­ne gikk Riksadvoka­ten motvillig med på å åpne krigsforbr­yteretterf­orskning mot ham høsten 1946, halvannet år etter krigens slutt. Verdifull tid var gått tapt. Etterforsk­ningen ble et klassisk tilfelle av for lite, for sent, bare få måneder før rettssaken åpnet. Tidsnøden førte til en overfladis­k hurten og sturten-etterforsk­ning som ga Rendulic lett spill. Den lite kvalitetss­ikrede norske etterforsk­ningen klarte ikke å avsløre at Rendulic bygde sitt forsvar på ren løgn.

Nye dokumenter i saken viser at det var på sviktende grunnlag at den prestisjet­unge Nürnberg-domstolen frikjente Rendulic for herjingene i nord.

Hva var jus og hva var politikk?

Konsekvens­ene har vært svært alvorlige. Frifinnels­en i den prestisjet­unge Nürnbergdo­mstolen har i alle år kludret til forståelse­n av hva som skjedde i Finnmark og NordTroms høsten 1944 og vinteren 1945.

Historien til befolkning­en i nord, som aldri var i tvil om at de var blitt utsatt for en krigsforbr­ytelse, ble med dommen kjent ugyldig. Hva hadde vel de å stille opp mot den prestisjet­unge krigsforbr­yterdomsto­len?

Ansvaret for at det kunne skje hviler fullt og helt på riksadvoka­t Sven Arntzen og hans etterfølge­r Andreas Aulie.

Det er på tide å undersøke dypere hva som var jus og hva som var politikk da Riksadvoka­tens unnlatelse­r i praksis kom til å forvanske, forvri og fortegne denne katastrofe­n.

Det er på tide å ta historien tilbake og fortelle hva som egentlig skjedde i Finnmark og Nord-Troms høsten 1944 og vinteren 1945.

Per Kristian Olsen har skrevet boken Jevnet med jorden om brenningen av Finnmark og Nord-Troms i 1944.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: NTB scanpix ?? Gamvik var ett av mange tettsteder som ble jevnet med jorden da tyskerne i 1944 brukte den brente jords taktikk mot Finnmark og Nord-Troms.
Foto: NTB scanpix Gamvik var ett av mange tettsteder som ble jevnet med jorden da tyskerne i 1944 brukte den brente jords taktikk mot Finnmark og Nord-Troms.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway