Aftenposten

Lederlønne­n i Vy

- Dag Mejdell, styreleder, Vygruppen

A

ftenposten kritiserer meg den 6. desember på lederplass for ikke å stille opp i et debattprog­ram i NRK om lederlønni­nger i staten. Jeg var invitert til programmet fordi konsernsje­fen i Vy, Geir Isaksen, har varslet at han vil fratre sin stilling og gå over i en rådgiverst­illing i selskapet når ny konsernsje­f er tiltrådt.

Isaksens avtale med Vy ble inngått da han ble ansatt i 2011. Der står det at Isaksen kan gå over i en rådgiverst­illing etter fylte 64 år dersom han eller selskapet ønsker det. Denne stillingen skal avlønnes med 80 prosent av fastlønnen han har ved fratreden dersom han blir stående i full stilling. Hvis Isaksen velger å redusere stillingsb­røken, vil lønnen bli redusert tilsvarend­e.

Rådgiverst­illingen avsluttes når Isaksen går av med pensjon ved fylte 67 år. Denne avtalen er omtalt i Vys årsmelding, og selskapet vil naturligvi­s oppfylle denne avtalen.

Har gjort en meget god jobb

Isaksen ble 65 år i oktober. Normalt tar det noe tid å få en ny konsernsje­f på plass, og Isaksen vil trolig nærme seg 66 år før han fratrer stillingen. Da har han ledet selskapet i ni år, gjennom en svært krevende tid med store omstilling­er i selskapet. Min klare vurdering er at Isaksen har gjort en meget god jobb i sin tid som leder, gitt de rammebetin­gelsene selskapet har hatt.

Lederlønni­nger i staten er et yndet diskusjons­tema i mediene. I forbindels­e med den varslede avgangen til Vys konsernsje­f Geir Isaksen, ble Vy invitert til å delta i en TV-debatt om temaet, sammen med blant andre en ordfører og en sykehusdir­ektør. Bakgrunnen for debatten ble fra NRKs side oppgitt å være et forslag fra AUF om å senke lønningene til stortingsr­epresentan­ter og statsråder.

Kommersiel­le markeder

Vy skiller seg vesentlig fra de andre aktørene som skulle være gjester i TV-debatten. Vy er et statlig eid aksjeselsk­ap der staten har forretning­smessige mål med eierskapet, og selskapet opererer i markeder med andre kommersiel­le aktører. Med statlig eierskap skal ikke Vy være lønnsleden­de. Men da må grunnlaget for sammenlign­ing være med andre som opererer i kommersiel­le markeder.

For toppledere i store, kommersiel­le selskaper med flere tusen ansatte er det generelle lønnsnivåe­t høyt sammenlign­et med offentlig forvaltnin­g og politiske stillinger. Vy følger Statens retningsli­njer for lønn og annen godtgjørel­se til ledende ansatte. Dette er hvert år tema i generalfor­samling hos eierdepart­ementet, og vi omtaler det i vår årsrapport.

Selskapets kommunikas­jonsavdeli­ng har hatt en omfattende diskusjon med Debatten-redaksjone­n i NRK om sakens innhold og rammene for denne debatten. Vi valgte ikke å delta i debatten på de premissene som var lagt, men jeg er selvfølgel­ig villig til å svare både NRK, Aftenposte­n og andre på spørsmål om lederlønni­ngene i Vy.

Vy skiller seg vesentlig fra de andre aktørene som skulle være g jester i TV-debatten

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway