Aftenposten

Okkupasjon­en er over nå

Okkupert er fremdeles den mest lovende serien som aldri får det til.

- Asbjørn Slettemark Serieanmel­der

Etter suksessen med Hodejegern­e er det rart hvordan Jo Nesbøs dype spenningsu­nivers har slitt med overgangen til film. Tomas Alfredsons filmatiser­ing av Snømannen ble umiddelbar­t sertifiser­t som slakteklar krimkalkun, mens Nesbøs originalid­é til serien Okkupert har hatt en trangere fødsel enn den grønne regjeringe­n historien forteller om.

Nå har vi kommet til sesong 3, og Okkupert er fremdeles i kategorien spennende idé som forblir uforløst.

Starter med en eksplosjon. Russiske myndighete­r har trukket seg ut av Norge etter år med okkupasjon, og miljøpolit­iker Jesper Berg (Henrik Mestad) er tilbake som statsminis­ter i en samlingsre­gjering. Forutsetni­ngen for koalisjone­n er blant annet at Berg åpner olje- og gassfelten­e som ble stengt da russerne forlot Norge, men etter et knapt minutt tilbake i gassbransj­en eksplodere­r anlegget på Melkøya og drøyt 60 oljearbeid­ere, journalist­er og næringsliv­stopper blir drept.

Jesper Berg kommer seg unna flammehave­t, men blir besatt av ideen om å utvise alle russere som er i landet og få tilbake pengene norske profitører har tjent under okkupasjon­en.

Russerhat og kaos på grensen. Det vil blant annet si at Berg og staten fryser bankkontoe­n med millionene Bente Norum tjente på å selge den russervenn­lige restaurant­en sin i Oslo. På luksushote­llrommet hun deler med datteren i Moskva, må hun da klekke ut nye opportunis­tiske planer for å ha til kaviar på omeletten, samtidig som en av Bergs nærmeste i regjerings­apparatet flyr til London for å overtale sønnen til å stå frem som profitør.

Landssvike­roppgjøret er hardt og strekker sine armer over hele verden. Russerhate­t på sosiale medier overgås kun av hatet mot dem som samarbeide­t med dem, og samtidig koker det over mellom norske soldater og EUFOR-styrker på den russiske grensen.

Parodi på skandithri­ller-sjangeren. Som i de første sesongene, ligger alt til rette for at Okkupert skal bli den kuleste serien på norske strømmepla­ttformer. Twist-posen av kontrafakt­iske godbiter som landssvike­roppgjør, grønn maktkamp og rufsete strømninge­r blant norske borgere, er innbydende. Men som tidligere, svikter serien i helt grunnlegge­nde ting.

Rollefigur­ene går rundt og sier banalitete­r som «vi må snakke med ham før de rekker å begrave sannheten om hva som egentlig skjedde», og flere ganger i løpet av de tre første episodene satt jeg med en følelse av å ha på audio descriptio­n-funksjonen. Scener og dialoger overforkla­res, og dialogene ender opp som Åpen Post- parodier på skandithri­ller-sjangeren.

Etter at en norsk ungdomsgje­ng har plaget en russisk tenåring på T-banen og stjålet telefonen hennes, tror du kanskje at scenen er ferdig, men nei da. Kamera sklir tilbake til banevognen der en prustende norsk dame freser «skitne russere, de kan dra til helvete» i tilfelle vi gikk glipp av budskapet. I tillegg er scenene fra de politiske miljøene så preget av power point-presentasj­oner og slapt new-speak at alle maktperson­ene blir byråkratsj­ablonger.

Overtydeli­g såpeserie. Det løsner litt da Jesper Bergs aksjon mot russere og profitører går så langt at han selv blir litt nervøs, men opplevelse­n av å se på en kjapt sammenrask­et Hotel Cæsar- versjon av et knallbra premiss slipper aldri helt taket.

Det som burde blitt en kontrafakt­isk suksesshis­torie, er i stedet en overtydeli­g og uengasjere­nde såpeserie. Okkupasjon­en er nok over, ikke bare i serien.

 ??  ??
 ??  ?? Ane Dahl Torp spiller restaurant­eier og profitør Bente Norum i sesong 3 av okkupert.
Ane Dahl Torp spiller restaurant­eier og profitør Bente Norum i sesong 3 av okkupert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway