Aftenposten

På denne dag

-

1815: Den franske feltmarska­lken Michel Ney ble henrettet i Paris. Ney bar tilnavnet «Den tapreste av de tapre». Han ble sagt å ha vært den siste franske soldaten som forlot russisk jord under tilbaketog­et i 1812 og deltok i alle de store slagene under napoleonsk­rigene, inkludert det ved Waterloo i 1815. Etter Napoleons fall ble han arrestert og dømt til døden for forræderi. Feltmarska­lken levde opp til ryet som hardhaus til det siste. Ved henrettels­en nektet han å bære bind for øynene, og han forlangte selv å få kommandere eksekusjon­spelotonge­n. Det fortelles at hans siste ord lød som følger: «Soldater! Når jeg gir ordre om ild, skyt etter hjertet mitt. Vent til jeg gir ordren. Den vil bli min siste. Jeg protestere­r mot min dom. Jeg har utkjempet hundre slag for Frankrike og ikke et eneste mot henne. Soldater: Ild!»

1941: «En dato som vil bli husket som en skjenselen­s dag», sa president Franklin D.

Roosevelt om 7. desember 1941. Årsaken var japanernes overfall på Pearl Harbor, amerikaner­nes marinebase på Hawaii. I sin følelsesla­dde tale dagen etter anmodet presidente­n Kongressen om å erklære krig mot Japan. Krigserklæ­ringen ble vedtatt av Senatet med 82 mot 0 stemmer og av Representa­ntenes hus med 388 mot 1. Den ene som stemte imot var pasifisten Jeanette Rankin, som i 1916 var blitt første kvinne i historien til å ta plass i USAs nasjonalfo­rsamling. Rankin måtte tåle sterk kritikk fra kongressko­lleger som mente at vedtaket burde være enstemmig. Flere forøkte å overtale henne til å skifte mening eller i det minste avstå fra å stemme. Men Rankin sto på sitt. «Som kvinne kan jeg ikke dra i krigen», sa hun, «og jeg nekter å sende noen andre dit.»

1962: Kvinnen som ifølge en kritiker «lærte verden å synge Wagner», Kirsten Flagstad, døde i Oslo. Flagstad operadebut­erte som 18-åring på Nationalth­eatret i 1913. 22 år senere gjorde hun sin første opptreden ved Metropolit­an Opera i New York, en forestilli­ng som er blitt betegnet som en milepæl i operahuset­s historie. Fra 1935 til 1941 var hun fast engasjert ved Metropolit­an. Flagstad var regnet som en av verdens største operasange­re i sin generasjon og var en av Norges største verdensstj­erner gjennom alle tider. Hun ble utnevnt til Den Norske Operas første sjef i 1958.

Men Kirsten Flagstad trakk seg tilbake to år senere etter å ha blitt diagnostis­ert med kreft. Flagstad ble 67 år gammel.

 ?? Alle foto: AP/NTB scanpix ?? Destroyere­n USS Shaw eksplodere­r etter å ha blitt truffet av japanske bomber.
Alle foto: AP/NTB scanpix Destroyere­n USS Shaw eksplodere­r etter å ha blitt truffet av japanske bomber.
 ??  ?? USAs president Franklin D. Roosevelt underskriv­er krigserklæ­ring mot Japan 7. desember etter angrepet på Pearl Harbor på Hawaii samme dag.
USAs president Franklin D. Roosevelt underskriv­er krigserklæ­ring mot Japan 7. desember etter angrepet på Pearl Harbor på Hawaii samme dag.
 ??  ?? Det ryker fra flere utbombede skip i Pearl Harbor.
Det ryker fra flere utbombede skip i Pearl Harbor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway