Aftenposten

Han er Solskjærs umistelige spiller

Scott McTominay (22) har ikke Paul Pogbas glamour. Det er én grunn til at José Mourinho og Ole Gunnar Solskjær setter ham så høyt.

- Odd Inge Aas

I

ngen skjønte helt hva som skjedde. I festprogra­mmet sto det ingenting om at den gangs United-manager Mourinho skulle dele ut en pris til den spilleren han selv mente var årets beste. På bildet Manchester United sendte ut på sosiale medier i etterkant, sto portugiser­en med et noe stramt smil. Ved siden av seg hadde han 20 år gamle, bredt glisende Scott McTominay.

I hendene holdt unggutten et trofé. Verden rundt satt mange United-fans og fulgte med. De skjønte heller ikke helt hva som skjedde.

Riktignok hadde Mourinho overrasket, og for mange også irritert, ved å velge unggutten foran superstjer­nen Paul Pogba ved noen anledninge­r. Men årets United-spiller?

Det er litt over 19 måneder siden den merkverdig­e seansen. Mourinho forklarte at han ikke kunne akseptere at McTominay gikk tomhendt hjem fra sesongavsl­utningen. Han ble overrasket over at midtbanesp­illeren ikke fikk en av de to prisene til klubbens yngre spillere, og dermed ombestemte han seg om sin egen, nyoppnevnt­e pris.

Var egentlig ikke klar

Onsdag var Mourinho tilbake på Old Trafford, denne gangen som Tottenham-manager. Etter at han hadde gratulert Solskjær med seieren, var det første han gjorde å gi McTominay en god klem. På pressekonf­eransen etter kampen var det ikke uventet samme mann som fikk ros av sin gamle sjef som den første av United-spillerne.

Da Solskjær så dette, innrømmet han at McTominay nå er blitt noe så sjeldent som en spiller det nesten er umulig å sette ut av laget. Hans skadefravæ­r har tydelig hemmet dem den siste uken. Så da den nå 22 år gamle kom seg gjennom en lett treningsøk­t med reservene tirsdag morgen, bestemte Solskjær seg for å kaste ham rett inn på laget.

– Det er første gang jeg har mast på spillere som ikke har grunnlaget som egentlig skal til, men han er så godt trent. Han er en tøff gutt, så det var aldri aktuelt for ham å si nei.

Sjefens kjæledegge

McTominays historie minner litt om Darren Fletchers. Også han var en litt tynn, hengslete midtbanesp­iller, som slet med å overbevise fans og kritikere om at han holdt Manchester United-klasse.

Sir Alex Ferguson hadde imidlertid klokkertro på sin landsmann. Mange så imidlertid på Fletcher kun som en av sjefens kjæledegge­r, som egentlig ikke fortjente oppmerksom­heten.

Ifølge Manchester Evening News skal den legendaris­ke manageren ved et uhell ha omtalt midtbanesp­illeren som «Darren Ferguson» ved en anledning. Det hjalp ikke akkurat at det også er navnet på Sir Alexs sønn. Den ekte Darren Ferguson fikk også sjansen i United-troppen som ung. Han klarte imidlertid aldri å spille seg inn på førstelage­t, til tross for at faren ga ham sjanser mange mente han ikke fortjente.

McTominay ser imidlertid ut til å ha ristet av seg Mourinho-stempelet. Da Solskjær ble bedt om å beskrive sin elev etter seieren over Tottenham, trakk han umiddelbar­t frem at 22-åringen på ingen måte er preget av stjernenyk­ker eller berømmelse.

Ungguttens eneste ønske er å bli så god som mulig, og det er nettopp slike folk nordmannen vil ha med seg til å gjenreise klubben.

Faktisk sa Solskjær at McTominay hadde passet perfekt i de United-troppene han selv var en del av som spiller. Med andre ord, Sir Alex Ferguson ville satt sitt godkjentst­empel på gutten.

– Han har gått gradene i akademiet vårt, han er en av våre. Han er lokal og vet hva det betyr å spille for Manchester United, fortsatte Solskjær.

Derfor trenger heller ingen være i tvil om at McTominay vet hva et Manchester­derby betyr. Det kommer han til å vise mot byrival City i kveld.

 ?? Foto: Marko Djurica, Reuters/NTB Scanpix ?? Ole Gunnar Solskjær gir sine instrukser til Scott McTominay under en kamp mot Partizan Beograd.
Foto: Marko Djurica, Reuters/NTB Scanpix Ole Gunnar Solskjær gir sine instrukser til Scott McTominay under en kamp mot Partizan Beograd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway