Aftenposten

Trine Eilertsen: Både politikk og bemanning trenger fornyelse i Høyre

Generasjon Kvoteplikt trenger avløsning i Høyre.

- Trine Eilertsen, Kommentato­r

Hverken Høyre selv eller omgivelsen­e har helt tatt inn over seg hvor dårlig det går med regjeri n g sp a r t i e t n å . Me n d e t begynner å demre for stadig flere. Derfor ulmer det i Høyre. Det ulmer ute i kommunene, der lokalpolit­ikere har tapt mange valg, på brutalt vis. Høyres mål var at 50 prosent av befolkning­en skulle bo i en Høyre-styrt kommune. I dag virker målet nesten parodisk. Trodde Høyre noen gang på det selv?

Det gikk skikkelig dårlig

Fasit er at Høyre tapte over halvparten av ordførerne partiet hadde, samt en hel haug med konstituer­inger.

Reformtret­thet viser at Høyre-ordførerne er som andre folk. Det er blitt litt mye.

Sentralise­ringsdebat­tene og den voldsomme Senterpart­i-veksten tar på. Det er ikke rart at de ønsker seg et fjes eller to i nærheten av partiledel­sen som taler deres sak.

Den misnøyen kan partiet klarer å svare på, selv om politikerl­ivet ute i kommunene ikke vil bli lettere over natten.

Den vanskelige debatten i Høyre handler om behovet for fornyelse. Det er ikke et mål i seg selv. Fornyelsen må svare på behov eller politiske problemsti­llinger. Og noen saker utvikler seg slik at selv et regjerings­parti må tenke nytt.

Klima er en slik sak for Høyre.

Klimafrust­rasjonen

Hittil har det bare ulmet litt. Unge Høyre sender stadig ut klimavennl­ige røyksignal­er. For noen år siden var det utenkelig at petroleums­skatt skulle være tema der. Nå nevnes det stadig oftere.

Finanspoli­tisk talsmann, og en av partiets stigende stjerner, Henrik Asheim, har åpnet for at naturvern må bli en del av den videre oljedebatt­en. Han er sentral i programarb­eidet i Høyre.

Flere, som ikke snakker så høyt, frustreres over at Høyre ikke makter å komme på offensiven i klimasaken. Erna Solberg og resten av partiledel­sen tilhører Generasjon Kvoteplikt, den samme generasjon­en som Jens Stoltenber­g. Det er de som har formulert sin klimapolit­ikk med utgangspun­kt i at verden fikser kvoteplikt­ig sektor (som olje, gass og industri), mens ikke-kvoteplikt­ig sektor (som transport) er tema her hjemme. I forsøket på å gjøre overgangen til et fossilfrit­t samfunn så lite ubehagelig som mulig, smøres oljemillia­rder ut over alskens klimatilta­k.

Men målene nås ikke. Det plager mange, også Høyre-folk. Klimaparti­ene (unntatt Venstre, selvfølgel­ig) vokser og de unge velgerne er krystallkl­are om hva som er deres viktigste sak: Det er en sak der Høyre ikke oppleves som et førstevalg. Eller annetvalg. Eller til og med et tredjevalg.

Trenger friske krefter i toppen

Dette gjør at flere i Høyre stiller det retoriske spørsmålet om politikken er god nok, om det i 2019 holder å snakke om alle de grønne muligheten­e, uten å forholde seg til at klimamålen­e i 2030 ikke ligger an til å nås.

Svaret vil sannsynlig­vis inneholde politikken­dringer, men det vil også bli behov

Det ulmer ute i kommunene, der lokalpolit­ikere har tapt mange valg, på brutalt vis ”

 ??  ??
 ?? Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix ?? Nestleder Bent Høie gir seg og må erstattes av en som signaliser­er fornyelse i Høyre-toppen.
Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix Nestleder Bent Høie gir seg og må erstattes av en som signaliser­er fornyelse i Høyre-toppen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway