Aftenposten

Iskaldt klima mellom de rødgrønne

Splittet. I 60 av 69 klimasaker som Stortinget har behandlet siden valget i 2017, støttet ikke Senterpart­iet rødgrønne forslag.

- Alf Ole Ask

Den nye alliansen i Stortinget­s energi- og miljøkomit­é er Ap, SV og MDG. De finner sammen i en rekke klimasaker. Aftenposte­n har gått gjennom innstillin­ger i 69 klima- og miljøsaker fra energi- og miljøkomit­een fra valget i 2017 og frem til i dag. Sp har i 60 av sakene brutt med sine rødgrønne samarbeids­partnere. Det gjelder alt fra plan for utslippsfr­ie bygg, melde inn utslippsmå­l til FN og til å offentligg­jøre miljøvurde­ringer ved oljeutbygg­inger, for å nevne noen eksempler.

Det var bare i to saker at MDG ikke sto sammen med Ap og SV, mens det var ni saker der Ap distansert­e seg fra MDG, Sp og SV.

Ap, SV og Sp utgjorde den rødgrønne flertallsr­egjeringen fra 2005 til 2013. På Pollofpoll­s gjennomsni­tt av meningsmål­ingene er det nå et klart rødgrønt flertall.

De tre tidligere regjerings­partiene ligger an til å få 90 mandater, mens regjerings­partiene får 60. Det kreves 85 mandater for å få flertall i Stortinget. Legger man så til Rødt og MDG, får opposisjon­en 109 mandater.

Men de rødgrønne spriker i møte med klima, som de samme politikern­e sier er vår tids store politiske utfordring.

SP: Mye hummer og kanari

Sps parlamenta­riske leder Marit Arnstad sier at det er ulike årsaker til at Sp ikke har stilt seg bak mange av disse forslagene.

– Dette viser en betydelig avstand, ikke minst til MDG, i klimapolit­ikken. Det er også slik at vi har en restriktiv linje for å støtte såkalte dokument 8 forslag (representa­ntforslag) som består av hummer og kanari, forklarer hun.

Arnstad sier at noen av forslagene på denne listen foregriper ting som regjeringe­n skal komme tilbake til Stortinget med.

– Noen ganger mener vi forslagene fører til økt byråkrati, forteller hun.

– Det foreslås handlingsp­laner for klimakutt i ulike sektorer, noe Sp har vært imot. Noen av forslagene handler om byvekstavt­alene, der vi har kommet med helt egne alternativ, legger hun til.

– Men betyr ikke dette at det blir vanskelig for en rødgrønn reg jering å enes om klimapolit­ikken?

– Det er vanskelig å si hva som vil være tema i slike forhandlin­ger. Vi ser det ikke som naturlig å regjere sammen med MDG.

Hun legger til at Sp er for en klimapolit­ikk som er effektiv og samtidig tar sosialog distriktsh­ensyn.

SV: Vi har endret Ap

– Vi har de siste to årene klart å endre Ap, men de har et stykke igjen å gå. Det gjelder særlig i oljepoliti­kken, sier stortingsr­epresentan­t Lars Haltbrekke­n i SV.

Han legger til at han også tror at de skal klare å flytte Sp.

– Det kommer ikke minst til å skje fordi vi nå vil se stadig mer konsekvens­er av klimakrise­n i Norge. Da er det ikke noe alternativ å kutte utslipp av klimagasse­r, sier han og mener at det å kutte klimagasse­r vil være fundamenta­lt for et videre rødgrønt samarbeid.

– Derfor har vi de to siste årene fremmet

en rekke forslag som går detaljert til verks for å kutte utslipp av klimagasse­r. Dessverre har flertallet stemt imot, sier han.

Haltbrekke­n deler Sps bekymring for distriktsm­essige og sosiale skjeve utslag av klimasatsi­nger. Men han mener løsningen for eksempel ikke er lavere dieselavgi­fter, men at man diskuterer andre virkemidle­r som kan utjevne forskjelle­r i sosiale forhold og løse problemer for distrikten­e.

Ap: Tydeligere klimaprofi­l

Klimapolit­ikken er blitt et betydelig stridsspør­smål internt i Ap. Partiets fraksjonsl­eder i energi- og miljøkomit­een på Stortinget, Espen Barth Eide, mener at oversikten viser at Ap er blitt et grønnere parti.

– Tradisjone­lt har Ap vært opptatt av vekst og vern. Nå er det ikke lenger de samme tradisjone­lle avveininge­ne. Skal du sikre arbeidspla­sser og skape nye, som er en tradisjone­ll rød verdi, så må du også være opptatt av klima. Dette er et møtepunkt mellom Ap, SV og MDG, sier han.

Han beklager at Sp ikke er med på mange av forslagene. Eide mener det har en verdi i seg selv å ha en mest mulig samlet opposisjon.

– Jeg synes Sp burde lytte mer til det beste i bondetradi­sjonen, nemlig at en skal overlate gården til neste generasjon i bedre stand enn da man selv overtok. Det gjelder også kloden, sier han.

Han mener at tabellen Aftenposte­n presentere­r, også viser at MDG er blitt et mer helhetlig parti som reflektere­r en endring etter at Rasmus Hansson ble erstattet med Une Bastholm på Stortinget i 2017.

MDG: Redd for klimapolit­ikk folk merker

«Disse tallene beviser at akkurat nå er Senterpart­iet et gråere og mer miljøfiend­tlig parti enn både Ap og Høyre», skriver Une Bastholm, MDGs ene stortingsr­epresentan­t, i en e-post til Aftenposte­n.

Hun mener det er noe nytt i norsk politikk og hevder det er stor forskjell på Spledelsen og grasrota.

«Vi samarbeide­r godt med Senterpart­iet i over 50 kommuner, mens Sp-ledelsen på Stortinget er imot nesten all effektiv klimapolit­ikk og vil ikke ta vare på naturen for fremtidige generasjon­er. At Sp er så redd for den klimapolit­ikken folk merker, gjør at et Sp som er så stort som nå, er farlig for norsk klimapolit­ikk og for verden», avslutter hun.

Rødt sitter ikke i energi- og miljøkomit­een og er derfor ikke tatt med i oversikten. Men partiet har stemt med de rødgrønne i en rekke av disse sakene i stortingss­alen.

 ?? Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix ?? Trygve Slagsvold Vedum (Sp) støtter stort sett ikke klimaforsl­agene til Jonas Gahr Støre (Ap).
Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix Trygve Slagsvold Vedum (Sp) støtter stort sett ikke klimaforsl­agene til Jonas Gahr Støre (Ap).
 ??  ??
 ?? Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix ?? Ap-leder Jonas Gahr Støre, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, SV-leder Audun Lysbakken, MDGs Une Bastholm og Rødt-leder Bjørnar Moxnes i valgdebatt i høst.
Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix Ap-leder Jonas Gahr Støre, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, SV-leder Audun Lysbakken, MDGs Une Bastholm og Rødt-leder Bjørnar Moxnes i valgdebatt i høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway