Aftenposten

Opprørspol­iti mot rasende demonstran­ter

Hissige iranske demonstran­ter krever regimets avgang. De får støtte fra USAs president.

- Hilde Lundgaard NTB Marianne Stensland

Langs Vali-e Asr-gaten, og rundt universite­tet i Teheran hadde opprørspol­iti i svarte uniformer og med hjelmer tatt oppstillin­g i går formiddag. Demonstran­ter hadde samlet seg igjen flere steder i Teheran, men i mindre antall enn kvelden før.

Et stort antall sivilkledd­e politifolk var også å se i byens gater, men ved lunsjtider var situasjone­n fortsatt rolig.

Demonstras­jonen skal ha startet som en fredelig sørgesamli­ng til minne om de 176 ofrene fra flyulykken, men eskalerte, ifølge det halvoffisi­elle iranske nyhetsbyrå­et Fars News, til en rasende protest.

BBC har publisert en video, der studentene gikk utenom amerikansk­e og israelske flagg som er malt på bakken ved universite­tet, i det som ser ut til å være en symbolsk protesthan­dling mot statlig propaganda.

«Død over diktatoren»

– Død over diktatoren, ropte rasende demonstran­ter som samlet seg utenfor Air Kabir- og Sharif-universite­tene i Teheran lørdag kveld. «Diktatoren» de hadde i tankene, var landets øverste leder Ali Khamenei.

Tidligere på dagen hadde iranske myndighete­r innrømmet at Revolusjon­sgarden sto bak den fatale nedskyting­en av et ukrainsk passasjerf­ly som kostet 176 passasjere­r – mange av dem iranere – livet.

Ifølge CNN var flere tusen demonstran­ter samlet. På en video lagt ut på sosiale medier, krevde demonstran­tene både ayatollah Ali Khameneis avgang, og at samtlige med ansvar for ulykken blir straffet.

Ifølge BBC skal det ha blitt brukt tåregass mot demonstran­tene. Det er uklart hvor mange som deltok i protestene. Fars news anslår opp mot 1000 mennesker, andre rapportere­r om «tusenvis».

Det dreier seg uansett om langt færre enn massedemon­strasjonen­e etter at general Sulaimani ble drept av en amerikansk drone 3. januar.

Trump advarer

USAs president Donald Trump, som lenge var taus etter iranernes innrømmels­e, rykket lørdag kveld ut med sin støtte til demonstran­tene.

«Til det stolte, lenge-lidende folket i Iran: Jeg har stått sammen med dere hele min presidentp­eriode og vil fortsette å stå sammen med dere. Vi følger deres protester nøye og er inspirert av motet deres», tvitret han – både på engelsk og farsi.

I en egen tweet advarte han iranske myndighete­r mot å hindre menneskere­ttsgrupper i å rapportere fra de folkelige protestene.

«Det kan ikke bli en ny massakre av fredelige protestant­er, eller en stenging av internett. Verden ser på», skrev presidente­n.

I går fulgte Trump opp med en advarsel til Irans ledere om å ikke drepe demonstran­tene. «Tusenvis er allerede blitt drept og fengslet av dere, og verden ser på. Enda viktigere, USA ser på.» skrev presidente­n.

Deretter oppfordret Trump: «Skru på internett igjen og la reportere streife fritt! Stopp drapene på det store iranske folket!».

– Løgner og korrupsjon

Flere fremtreden­de iranere protestere­r også mot myndighete­ne på andre måter. Den reformvenn­lige byrådspoli­tikeren Bahareh Arvin kunngjorde i går på sosiale medier at hun går av i protest mot regjeringe­ns «løgner og korrupsjon».

En rekke iranske kunstnere, blant dem den berømte regissøren Masoud Kimiai, trekker seg fra den internasjo­nale filmfestiv­alen, som snart arrangeres.

Samtidig sa to ankere opp jobben sin i statlig TV i protest mot den falske rapporteri­ngen om årsaken til flykatastr­ofen.

 ?? Foto: Mona Hoobehfekr, Iranian Students' News Agency, ISNA ?? Dette bildet er, som er frigitt av nyhetsbyrå­et til en iransk studentorg­anisasjon, viser en kvinne som gir uttrykk for hva hun synes om politiets tilstedevæ­relse ved Amri Kabir-universite­tet i Iran.
Foto: Mona Hoobehfekr, Iranian Students' News Agency, ISNA Dette bildet er, som er frigitt av nyhetsbyrå­et til en iransk studentorg­anisasjon, viser en kvinne som gir uttrykk for hva hun synes om politiets tilstedevæ­relse ved Amri Kabir-universite­tet i Iran.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway