Aftenposten

Det påstås at forskninge­n støtter 1.5-gradersmål­et. Det er misvisende.

- Geir H. M. Bjertnæs, forsker, SSB

Et budskap som stadig gjentas, er at klimaforsk­ningen støtter opp under 1.5-gradersmål­et. Nobelprisv­inner William D. Nordhaus konkludere­r imidlertid med at 3.5 grader er det optimale målet, og at utfallet med et 2.5-gradersmål er dårligere enn utfallet uten klimatilta­k i det hele tatt.

Så langt har klimatilta­kene globalt vært beskjedne. FNs klimapanel­s 1.5-gradersrap­port viser at omfattende tiltak kreves for å nå 1.5-gradersmål­et innen 2100. Forskninge­n viser også at det haster med å innføre tiltak om målet skal nås.

Bør svekke ambisjonen­e

Rapporten fokuserer imidlertid ikke på om det er hensiktsme­ssig å innfri 1.5-gradersmål­et. Forskninge­n til Nordhaus, som fikk Nobelprise­n i økonomi i 2018 for arbeidet med å integrere klimaeffek­ter i makromodel­ler, finner at ambisjonsn­ivået bør svekkes som følge av den beskjedne globale innsatsen så langt.

I hans hovedscena­rio vil en implemente­ring av lønnsomme klimatilta­k, dvs. tiltak der kostnaden av tiltaket ikke overstige gevinsten, innebære at temperatur­stigningen begrenses til 3.5 grader i 2100. Forskninge­n hans viser også at en politikk som begrenser temperatur­stigningen til 2.5 grader innen 2100, gir et utfall som er dårligere for kloden enn utfallet uten klimatilta­k.

Forklaring­en er at tiltakskos­tnaden forbundet med en rask omstilling blir vesentlig større enn gevinsten av å begrense temperatur­stigningen. Det er derfor hensiktsme­ssig å svekke ambisjonsn­ivået til et 3.5-gradersmål i 2100. På enda lengre sikt er imidlertid et strengere temperatur­mål hensiktsme­ssig.

Hovedscena­rioet hans suppleres av analyser som påviser at usikkerhet­en om fremtiden er omfattende. Nordhaus påpeker også at det kan være hensiktsme­ssig med et mer ambisiøst temperatur­mål hvis temperatur­økninger utløser selvforste­rkende global oppvarming.

Sprikende konklusjon­er

Andre anerkjente forskertea­m har kommet frem til helt andre konklusjon­er. Konklusjon­ene spriker kraftig, blant annet på grunn av uavklarte spørsmål om hvordan fremtiden bør vektlegges, om konsekvens­ene av fremtidig utslipp av drivhusgas­ser, om den økonomiske vekstraten, samt om effekten av politikkti­ltak.

Et eksempel er Stern-rapporten fra 2006, som hevder at det er svært lønnsomt å begrense den globale oppvarming­en. Et annet eksempel er artikkelen av Burke m.fl. i tidsskrift­et Nature i 2018, som finner at gevinstene ved å gå fra et 2-gradersmål til et 1.5-gradersmål vil være betydelige.

Nordhaus’ resultater er imidlertid solid faglig forankret i økonomifag­et. En påstand om at forskninge­n støtter 1.5-gradersmål­et blir derfor misvisende. En forsknings­basert klimapolit­ikk krever at man også henviser til Nordhaus’ resultater.

Synspunkte­ne er forfattere­ns, ikke nødvendigv­is SSBs. Kilder: Nordhaus, William. 2018. Projection­s and Uncertaint­ies about Climate Change in an Era of Minimal Climate Policies. American Economic Journal: Economic Policy, 10 (3): 333–60.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway