Aftenposten

Læring i fokus

- Erik Wahlström, instituttl­eder, Institutt for fysikk NTNU Øyvind Weiby Gregersen, dekan, Fakultet for naturviten­skap, NTNU

I sitt innlegg den 3. januar tar Vivianne Jodalen opp de negative sidene ved bruk av flervalgso­ppgaver på eksamen. Vi er helt enige med henne i at oppgavetyp­en har negative sider. Det finnes også ved andre vurderings­former. Likevel er vurdering viktig.

NTNU har som mål å gi studentene både kunnskap og ferdighete­r. Det inkluderer et kontinuerl­ig arbeid med å utvikle gode metoder for å vurdere det studentene har tilegnet seg, og hvordan vi legger til rette for deres læring.

Det finnes mange ulike vurderings­former. For store grunnkurs har vi i noen emner valgt flervalgso­ppgaver som sluttvurde­ring.

Fordelen med flervalgso­ppgaver er at de er enkle å administre­re ved et stort antall studenter. Ressurser som ellers ville gått til eksamensad­ministrasj­on, kan derfor komme studentene til gode på andre måter. Det er også en vurderings­form som gir faglærer mulighet til å evaluere et større kunnskapso­mråde. Ulempen med flervalgso­ppgaver er at man kun bedømmer svar – ikke refleksjon­er. Man får også, som Jodalen påpeker, et element av tilfeldigh­et.

Skriftlig eksamen med cirka fem regneoppga­ver er en annen vanlig form for sluttvurde­ring. Dette gir bedre grunnlag for å analysere svar og fremgangsm­åte. Derimot tar de relativt lang tid å administre­re. De dekker ofte et langt smalere kunnskapso­mråde og har på grunn av dette også et element av tilfeldigh­et.

Som universite­t går vi mot mer underveisv­urdering. Målet er å bruke lærerressu­rser til vurdering og tilbakemel­ding underveis i emnet der det gir studenten best nytte. I tilfellet beskrevet av Jodalen har vi valgt å kompletter­e med andre vurderings­former underveis.

Vi vet at mottagere av våre studenter krever ferdighete­r og kunnskaper som ikke kvalitetss­ikres i en tradisjone­ll sluttvurde­ring. En vel avveid disponerin­g av ulike former for vurdering og læringsakt­iviteter i studiet er viktig for en helhetlig kvalitet. Dette inngår i et større arbeid som nettopp er startet opp ved NTNU som utvikler fremtidens teknologis­tudier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway