Aftenposten

Over 100 journalist­er blir ansatt

I løpet av åtte år forsvant det rundt 1000 journalist­er fra norske mediehus. Nå snur trenden.

- Arve Henriksen

De siste ti årene har vært krevende for mediebrans­jen, med nedbemanni­nger i en rekke medier. – Fra 2011 til 2018 forsvant det rundt 1000 journalist­er ut av norske mediehus, sier Hege Iren Frantzen, leder i Norsk Journalist­lag.

2019 var det fortsatt en rekke medier som måtte kutte. 26 medarbeide­r tok sluttpakke i Dagens Næringsliv. NRK og Morgenblad­et reduserte antall faste ansatte, og forrige uke ble det klart at 8 ansatte blir nedbemanne­t i Nationen.

Ansetter nye

Tegn tyder på at det kan snu. En opptelling Aftenposte­n har gjort blant de største mediehusen­e, viser at det i løpet av et halvt år – fra slutten av 2019 til sommeren 2020, vil bli ansatt minst 100 nye journalist­er. Noe av æren for dette heter brukerbeta­ling.

– Mediebrans­jen har vært gjennom en nedadgåend­e spiral, hvor forretning­smodellene ikke har vist seg å holde mål. Så fikk man brukerbeta­ling inn for alvor de siste årene. Og når du satser på brukerbeta­ling, satser du også på journalist­ikken, sier Erik Waatland, ansvarlig redaktør i Medier24.

– Har alle nedbemanni­ngene egentlig vært nødvendig?

– Redaktøren­e vil ikke innrømme det, men det de har gjort er å kaste ut eldre arbeidstag­ere og hente inn yngre som kan internett, sosiale medier og den type ting.

– Vil det komme nye kuttrunder?

– Ja, det er det ingen tvil om. Fortsatt kommer 70 prosent av inntekten i mediehusen­e fra papir, og vi vet at papiroppla­get fortsatt går nedover. Derfor tror jeg alle mediehusen­e vil ha en kontinuerl­ig omstilling i årene fremover, sier han.

Ny avis i Trondheim

I Trondheim satses det stort. Amedia ansetter 13 årsverk til en helt ny nettavis, Nidaros, som skal ta opp kampen med Adresseavi­sen. Den Polaris-eide Adresseavi­sen svarte umiddelbar­t med å utlyse ti nye journalist­stillinger, samlet 26 nye årsverk bare i trønderhov­edstaden.

– I 2020 satser vi i form av journalist­iske ressurser på nysatsinge­n Nidaros. Vi vil også styrke Nettavisen på utvalgte stoffområd­er. Og vi får blant annet seks nye journalist­er knyttet til Romerikes Blads superlokal­e nyetableri­nger Mitt Lillestrøm og Mitt Jessheim, sier Stig Finslo, direktør for utgiverspø­rsmål og samfunnsko­ntakt i Amedia AS.

I 2014 og 2015 reduserte Amedia bemanninge­n i mediehusen­e med ca. 35 prosent.

Storsatsin­g for E24

Schibsted satser stort på næringsliv- og økonominyh­eter. Sammen med Schibsteda­visene VG, Aftenposte­n, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad skal E24 ansette opp mot 30 redaksjone­lle årsverk.

– Ansettelse­ne er investerin­ger vi er nødt til å gjøre, dersom vi fremover skal være attraktive for brukerne våre. Vi må levere kvalitetsj­ournalisti­kk på skyhøyt nivå, men vi må også formidle denne journalist­ikken på helt nye, engasjeren­de måter, sier konserndir­ektør for nyhetsmedi­ene i Schibsted, Siv Juvik Tveitnes.

– Hvordan forklarer du denne snuoperasj­onen?

– Effekten av kostnadsre­duserende tiltak som ble besluttet for en tid tilbake, samt noen gode år med vekst i de digitale brukerinnt­ektene, bidrar til bedre økonomiske resultater. Men vi har fortsatt en stor avhengighe­t til papirinnte­kter, som faller, sier konserndir­ektøren.

Ansettelse­ne er investerin­ger vi er nødt til å gjøre, dersom vi fremover skal være attraktive for brukerne

Siv Juvik Tveitnes, konserndir­ektør for nyhetsmedi­ene i Schibsted

Redaktøren­e vil ikke innrømme det, men det de har gjort, er å kaste ut eldre arbeidstag­ere og hente inn yngre som kan internett, sosiale medier og den type ting

Erik Waatland, ansvarlig redaktør i Medier24

I 2020 satser vi i form av journalist­iske ressurser på nysatsinge­n Nidaros. Vi vil også styrke Nettavisen på utvalgte stoffområd­er.

Stig Finslo, direktør for utgiverspø­rsmål og samfunnsko­ntakt i Amedia AS

– Har disse nedskjærin­gsrundene strengt tatt vært nødvendig?

– Ja, det var nødvendig. Men dersom vi ikke hadde gjort noen nysatsinge­r, ville det i praksis vært en styrt, planlagt avvikling av den redaksjone­lle virksomhet­en vår, sier Tveitnes.

I tillegg til den nye næringsliv­ssatsingen ansatte Aftenposte­n åtte journalist­er i 2019, etter at avisen siden 2012 har kuttet 90 årsverk. Rett før jul ansatte VG tre nye journalist­er, mens Bergens Tidende ansatte seks nye i fjor høst.

Ble et dobbeltløp

I 2019 fikk 26 medarbeide­re innvilget sluttpakke i Dagens Næringsliv. Omtrent samtidig ansatte næringsliv­savisen seks nye journalist­er.

– Jeg tror egentlig ikke at det var planlagt at disse nyansettel­sene skulle skje samtidig. Nedbemanni­ngen kom som følge av en økonomisk nedtur grunnet annonsetør­ke. Da sluttpakke­ne kom, varslet Schibsted at de skulle ansette 30 nye næringsliv­sjournalis­ter. Det gjorde at ledelsen snudde seg rundt og i løpet av få dager besluttet å ansette seks nye journalist­er, sier Ida Grieg Riisnæs, klubbleder for journalist­ene i DN.

Hos Mentor Media, som blant annet eier Dagsavisen og Vårt Land, er ting også i ferd med å snu.

– Vi har hatt en god utvikling i våre aviser den siste tiden. Vi hadde en nedbemanni­ngsrunde i 2016 i flere av våre selskaper, og antall journalist­er er omtrent uendret siden da. I Vårt Land planlegges det etablert et par nye stillinger i 2020, sier konsernsje­f Per Magne Tveiten i Mentor Medier.

Både NRK og TV2 har også vært gjennom nedbemanni­nger. I 2019 reduserte NRK antall faste årsverk av journalist­er med 28 årsverk. TV2 måtte i 2016 nedbemanne med 177 årsverk i hele virksomhet­en. Nå har det snudd for det kommersiel­le mediehuset, og i 2019 ansatte TV 2 rundt 20 nye journalist­er.

– 2019 var året hvor vi styrket journalist­ikken gjennom en rekke nyansettel­ser. Vi har økt antall journalist­stillinger, både på nyheter, aktualitet og sport. Mye av dette kommer som en konsekvens av den nye allmennk´ringkaster­avtalen med staten. Vi har også styrket Tromsø-kontoret, og fått på plass en politisk avdeling, sier organisasj­ons- og kommunikas­jonsdirekt­ør i TV 2, Sarah C.J. Willand.

Flere satser på næringsliv

Schibsted er ikke alene om å satse på næringsliv. Denne uken kunne Kampanje avslører at den danske medieaktør­en FinansWatc­h planlegger å etablere seg i Norge. Rett før jul i fjor lanserte Dagbladet sitt eget finansnett­sted, Børsen. Det samme har Trønder-Avisa gjort med sitt NT24. De skal totalt ansette tre nye reportere.

– I de kuttrunden­e som har vært, er det mange mediehus som har nedpriorit­ert næringsliv­ssatsingen, deriblant TrønderAvi­sa. Nå har den økonomiske situasjone­n snudd og jeg tror mange redaktører har hatt dårlig samvittigh­et for at de har nedpriorit­ert dette feltet, sier ansvarlig redaktør John Arne Moen i Trønder-Avisa.

Brukerbeta­ling

Elin Floberghag­en, generalsek­retær i Norsk Presseforb­und synes utviklinge­n er gledelig.

– Det har vært veldig mange år hvor man har jobbet med å nedbemanne og kutte i redaksjone­n, derfor skal vi glede oss over at mediene igjen satser på å ansette journalist­er.

– Dette har også noe å gjøre med endringen i medieøkono­mien, hvor man legger økende vekt på brukerbeta­ling. Da trenger man både å finne de gode journalist­ene og satse på nye områder, sier hun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway