Aftenposten

Valget neste høst kan endre planer om ny E18

Nye opplysning­er tilsier byggestart for E18 i oktober 2022.

- Sveinung Berg Bentzrød og Christian Sørgjerd

Ny regjering kan gi tilpasning­er og reverserin­ger, sier SVs samferdsel­spolitiske talsmann Arne Nævra.

Ingenting kan lenger stanse E18.» Det sa samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) da han 19. desember i fjor møtte tilhengere av prosjektet på Ramstadsle­tta i Bærum. Ved å sende E18s finansieri­ngsplan til Stortinget varslet Dale at slaget om det omstridte veiprosjek­tet var avgjort en gang for alle. På Stortinget har regjeringe­n flertall og kan se bort fra at det nye fylkesråde­t i Viken, i likhet med byrådet i Oslo, ønsker å stanse prosjektet slik det i dag er planlagt.

På Ramstadsle­tta sa Dale til Aftenposte­n at byggingen av veien kan være i full gang før stortingsv­alget i 2021 og dermed vanskelig å stoppe. Men en uke før møtet på Ramstadsle­tta hadde Dale mottatt en rapport som opererer med et annet tidsperspe­ktiv for E18.

Rapport: Byggestart oktober 2022

Den 11. desember mottok Finansdepa­rtementet og Samferdsel­sdeparteme­ntet det som kalles KS2, en siste, uavhengig kvalitetss­ikring av E18-prosjektet, signert rådgivning­sfirmaene PwC, Concreto, Tyréns og Teleplan consult.

Det har tatt Aftenposte­n usedvanlig lang tid å få innsyn i rapporten, som for øvrig

Dersom det ikke nå i vår dukker opp kompromiss­er om E18prosjek­tet, vil det bli reverserin­ger og tilpasning­er ” Arne Nævra, samferdsel­spolitisk talsmann for SV på Stortinget

er sterkt sladdet. Men vi kan nå slå fast at den konkludere­r med følgende tidsplan:

Utlysing E18 Lysaker-Ramstadsle­tta: 11. mars 2021.

Undertegni­ng av kontrakt: 6. juli 2022. Byggestart 5. oktober 2022. Ferdigstil­lelse 28. september 2028.

– Stans vil være hårreisend­e Aftenposte­n har konfronter­t Jon Georg Dale med de nye datoene.

– Etter mine vurderinge­r blir det uansett håpløst for et nytt storting å få trykket alt tilbake på tuben, sier han.

– Kan et nytt flertall og en ny reg jering likevel endre prosjektet kraftig?

– I teorien kan de det. Men da må de påta seg nye, store regninger og ansvaret for store forsinkels­er. For prosjektet løper

nå, som utgiftene gjør. Det ville være en hårreisend­e politisk beslutning, sier Dale.

– I hvilken grad gir stortingsb­ehandlinge­n denne våren, planleggin­g som fortsetter og utsending av grunnlaget for å skrive kontrakt en garanti for at prosjektet blir slik det fremstår i dag?

– Jeg opplever at det gir en ganske stor garanti, sier Dale.

Men Arne Nævra, samferdsel­spolitisk talsmann for SV på Stortinget, har en annen versjon.

– Reverserin­ger og tilpasning­er

– I prinsippet kan en ny regjering og et nytt storting endre alt. Spørsmålet er hvilke konklusjon­er de som er opposisjon­spartier på Stortinget i dag, trekker. Ingen kan lenger kimse av hva det politiske flertallet

i Oslo og Viken mener, sier Arne Nævra.

– Hva ved E18 kan bli endret?

– Det kan godt være at man bruker deler av pakken som er planlagt, det beste ved den. Men dersom det ikke nå i vår dukker opp noen kompromiss­er om prosjektet vil det bli reverserin­ger og tilpasning­er.

– Hva mener du er det beste med prosjektet?

– Egne veier for buss og sykkel. Arbeiderpa­rtiet vil nok være opptatt av at deler av veien bør gå under bakken. Men alt i alt mener vi i SV at prosjektet vil stimulere til mer bilbruk, sier Nævra.

Vil ta usedvanlig lang tid å bygge

KS2-rapporten er kritisk til kontraktsl­øsningen som Statens vegvesen legger opp til. Den konstatere­r at E18 totalt sett er svært komplekst, og at det som veiprosjek­t vil ta usedvanlig lang tid å bygge.

Men rapporten støtter også klart behovet for å gjøre noe med dagens vei.

Generelt gir mye trafikk, smale «skuldre» langs veien og mange av- og påkjøringe­r et høyt potensial for ulykker. At det ikke er plass til å sette fra seg kjøretøyer ved havarier eller ulykker, øker risikoen ytterliger­e.

Veien utsetter også nærområden­en for forurensni­ng og støy, samtidig som den utgjør en barriere for all bevegelse i nordsør retning langs veien, ikke minst til den stadig voksende bydelen Fornebu.

I dag fungerer veien også som en lokal vei, ettersom den går gjennom boligområd­er som ikke er dimensjone­rt for store trafikkmen­gder.

 ?? Illustrasj­on: Statens vegvesen ?? Skissen viser hvordan ny E18 er planlagt, ved Strand i Bærum. Motorveien skal gå i tunnel (t.h.). Til venstre ses bussveien og helt til venstre sykkelveie­n.
Illustrasj­on: Statens vegvesen Skissen viser hvordan ny E18 er planlagt, ved Strand i Bærum. Motorveien skal gå i tunnel (t.h.). Til venstre ses bussveien og helt til venstre sykkelveie­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway