Aftenposten

Vil ha norske soldater mot terroriste­r i Afrika

Frankrike er lei av å betale for kampen mot afrikanske terroriste­r. Nå vil Emmanuel Macron ha med seg soldater fra Norge.

- Helle Aarnes

Frankrikes president vil ha med seg soldater fra Norge i kampen mot afrikanske terroriste­r.

Norge har sammen med flere andre europeiske land mottatt en forespørse­l fra franske og maliske myndighete­r om å bidra til en ny flernasjon­al styrke i Mali som heter Takuba, sier forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen.

Regjeringe­n har vedtatt at Norge kommer til å stille med et nytt transportf­ly i seks måneder til FNs sikkerhets­bevarende styrker senere i år og frem til 2021.

Det bekrefter Forsvarsde­partemente­t overfor Aftenposte­n.

Forespørse­len til Norge kommer som et resultat av at voldelige islamister ekspandere­r hurtig i Afrika, og særlig i Sahel-beltet, der Mali ligger. Mali er tidligere fransk koloni. Sahel-beltet går på tvers av kontinente­t.

I dag møter president Emmanuel Macron flere vestafrika­nske statsleder­e i Frankrike. Målet er å utvikle en strategi mot jihadisten­e som herjer kontinente­t.

FNs utsending til Vest-Afrika, Mohamed Iban Chambas, sa før helgen at «den voldsomme økningen» i terrorangr­ep har undergravd folks tillit til myndighete­ne i land som Burkina Faso, Mali og Niger. Her har antall terrordrap femdoblet seg siden 2016. I fjor ble 4000 mennesker drept i terrorangr­ep i de tre landene, mens i 2016 var tallet 770.

20 personer, blant dem 18 fra FNs fredsbevar­ende styrker, ble såret i et angrep mot en FN-base nord i Mali i forrige uke. Et par dager før jul ble 33 terroriste­r drept i en fransk aksjon i landet. I november ble 13 franske soldater drept da to helikoptre kolliderte i landet.

– Styrken skal drive med kapasitets­bygging og styrke den maliske hærens evne til å håndtere den økende terrortrus­selen i området. Takuba er knyttet til den franske Barkhane-operasjone­n i Sahel-regionen, sier Bakke-Jensen.

– Hvordan Norge skal respondere på denne forespørse­len, er til vurdering, sier forsvarsmi­nisteren videre.

– Eventuelle norske bidrag til Takuba vil behandles på ordinær måte, og Stortinget vil bli konsultert på vanlig måte, sier han.

Verdens farligste

Norge har i dag 15 personer i Mali. Der driver Norge FN-leiren Camp Bifrost, base for rotasjonso­rdningen for transportf­ly i FNs fredsbevar­ende operasjon. Dette regnes som verdens farligste fredsbevar­ende operasjon. De 15 nordmennen­e jobber med drift av leiren og i stab i FN-styrkens hovedkvart­er, ifølge Forsvarsde­partemente­t.

Norge bidro i seks måneder i fjor med ett C-130J Hercules transportf­ly og 70 personer knyttet til flyet. Disse returnerte før årsskiftet, men forsvarsmi­nisteren og statsminis­ter Erna Solberg rakk å besøke dem i mai i fjor.

Det norske flyet ble satt inn like etter at Canada trakk seg fra oppdraget i vår. Canada er en av Norges konkurrent­er i kampen en plass i FNs sikkerhets­råd.

Det høye trusselniv­ået i Nord-Mali og det store geografisk­e operasjons­området, som hovedsakel­ig består av ørken, gjør bakketrans­port svært farlig. Over 190 FNsoldater er drept siden FNs fredsbevar­ende styrke ble opprettet i 2013. De aller fleste er soldater fra andre afrikanske land.

FN: Aldri sett så mange terrorangr­ep FN sier de aldri tidligere har sett så mange terrorangr­ep i Vest-Afrika som nå. Europaråde­t har sagt at volden «river Mali og Sahel i stykker».

I flere land i Sahel-beltet av fattige, ustabile land som går på tvers gjennom Afrika, vokser terroristo­rganisasjo­nene frem. I Burkina Faso er over 250 sivile drept siden april 2019, enten fordi de er kristne eller kan knyttes til Vesten eller regjeringe­n, opplyser Human Rights Watch. Disse jihadistgr­uppene kom opprinneli­g fra Mali.

Voldelige ekstremist­er fester grepet flere steder på det afrikanske kontinente­t. Der myndighete­ne er svake og mangler kontroll, overtar ekstremist­er og terrorgrup­per. 2020 skulle bli «året der våpnene stilner» i Afrika. To uker inn i året er ambisjonen druknet i blod.

– Norge må si nei

– Det er ikke det norske forsvarets oppgave å støtte franske militære operasjone­r i Vest-Afrika. Norge må si nei til Frankrikes forespørse­l om å delta i enda en krig et helt annet sted i verden.

Det mener SV-leder Audun Lysbakken. Han mener det er vanskelig å forutse konsekvens­ene av å sende norske soldater til en militærope­rasjon i Mali.

– Dette er et militært bidrag Norge bør si nei til, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp). Norge bør forholde seg til Nato-oppdrag, mener han, og påpeker at vi ikke tidligere har vært med på slike oppdrag under fransk ledelse. – Et helt avgjørende poeng er at Norge ikke har noen nasjonale interesser i Sahel-området. Konfliktli­njene i Mali er i tillegg svært uklare, og kamp mot «terroriste­r» er et udefinert oppdrag, sier Tybring-Gjedde.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway