Aftenposten

Tre partier fremmer mistillit mot Hauglie

SV, Rødt og MDG fremmer mistillit mot statsråden. Sp og Ap ønsker litt mer tid før de konkludere­r.

- Solveig Ruud Thomas Spence

SV, Rødt og MDG mener at statsråd Anniken Hauglie kunne forhindret justismord i trygdeskan­dalen.

Anniken Hauglie kunne og burde slått alarm tidligere. Det hadde stanset flere justismord, sier SV-leder Audun Lysbakken. SV konkludert­e med mistillit til arbeids- og sosialmini­steren etter et ekstraordi­nært gruppemøte i går formiddag.

Hovedbegru­nnelsen er alvorlighe­tsgraden i trygdeskan­dalen, der 75 mennesker er dømt med utgangspun­kt i feil lovgrunnla­g.

Partiet har ikke tillit til Hauglies håndtering av saken, hverken når det gjelder å reagere raskt nok, når det gjelder å rydde opp, og når det gjelder å oppklare hva som har skjedd, oppsummere­r partiet i en pressemeld­ing i går.

– En skandale av denne størrelsen, som har rammet så mange mennesker, må få politiske konsekvens­er, mener partiet.

SV-lederen mener «saken stinker klassejus» og partiet bruker ord som «den verste rettsskand­alen i nyere norsk historie.»

MDG: Naturlig at hun tar ansvar

Rødt bestemte seg for mistillit allerede i november, men MDG valgte å følge etter SV i går. Ifølge parlamenta­risk leder i MDG Une Bastholm kan ikke Stortinget lenger ha tillit til Hauglie.

– Det er naturlig at hun tar ansvar for det som har skjedd på hennes vakt, ved å gå av, sier Bastholm til NTB.

– Vi i MDG mener det er spesielt alvorlig at hun har fått informasjo­n om feil, uten at hun tok grep som kunne ha forhindret flere uriktige vedtak og dermed stor belastning for mange, sier hun.

Rødt: Hauglie kan velge å gå

Selv om tre partier nå uttrykker mistillit, og ytterliger­e to partier til kan komme til å gjøre det samme, vil ikke de fem partiene ha flertall i Stortinget.

Erna Solbergs regjering har 88 av 169 mandater bak seg i regje

Hauglie kan velge å trekke seg. Jeg tror det vil være avg jørende for å g jenreise tillit til Nav.”

Rødts Bjørnar Moxnes

ringen. Selv om flertallet ender med å støtte Hauglie, mener Rødts Bjørnar Moxnes likevel at Erna Solberg bør bytte henne ut:

– Jeg håper at Erna Solberg ser at det blir feil om Anniken Hauglie blir sittende. Hauglie kan velge å trekke seg. Jeg tror det vil være avgjørende for å gjenreise tilliten til Nav i store befolkning­sgrupper. Den er nå borte.

Moxnes, synes det er flott at SV kommer etter og konkludere­r som dem.

Han mener imidlertid man hadde nok fakta til å fremme mistillit før høringen, og at den kun har «forsterket og bekreftet» hans inntrykk av at Hauglie ikke gjorde nok da alarmen gikk i departemen­tet 30. september i fjor.

Sp: «aktuell problemsti­lling»

Ap og Sp venter med å konkludere. Men Sps Nils T. Bjørke uttrykker stor forståelse for SVs konklusjon:

– Det er en alvorlig sak. Det har skjedd alvorlige ting, som har rammet mange, så mistillit er en aktuell problemsti­lling, sier han til Aftenposte­n, dagen før han selv tar permisjon fra kontroll- og konstitusj­onskomitee­n for å ta sjefskurse­t på Forsvarets høgskole.

Bjørke sier Sp ønsker å gå en «runde i komiteen for å oppsummere høringen» og deretter drøfte i stortingsg­ruppen om de skal følge etter.

Aps Eva Kristin Hansen har en litt lignende forklaring på hvorfor Ap venter litt med å kunngjøre om også de vil uttrykke formell mistillit mot statsråden.

– For meg som saksordfør­er er det ryddig at vi fullfører prosessen i komiteen. Men jeg skjønner SVs behov for å gå ut nå, sier hun.

 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix ?? Freddy André Øvstegård (t.v.) og Audun Lysbakken begrunnet SVs mistillit til statsråd Anniken Haugli på en pressebrie­fing i Stortinget­s vandrehall i går.
Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix Freddy André Øvstegård (t.v.) og Audun Lysbakken begrunnet SVs mistillit til statsråd Anniken Haugli på en pressebrie­fing i Stortinget­s vandrehall i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway