Aftenposten

Anoreksido­kumentar vekker etisk debatt

– Vi forsøker ikke å estetisere psykiatrie­ns mest dødelige sykdom. Tvert imot, svarer regissør Margreth Olin.

- Camilla Helen Heiervang

Regissør Margreth Olin vil vise mennesket bak anoreksien. Kritikere frykter resultatet blir for «pent».

Vi håper at filmen skaper en dialog om hvordan man kan se det sårbare mennesket bak diagnosen

Regissør Margreth Olin

En kvinne i en mager barnekropp henger en enslig, rød kule på et spinkelt juletre. Det er jul hjemme på gården hos Lene Marie Fossen og moren. Men gården som hun drømte om å overta, ble aldri hennes. For 22. oktober i fjor døde Fossen, 33 år gammel, av komplikasj­oner knyttet til anoreksi. Da hadde hun vært syk i 23 år.

I dokumentar­filmen Selvportre­tt følger tre regissører Fossens siste år, mens hun jobber med å slå seg opp som fotograf, med å overleve eller kanskje med å dø.

– Det er et sakte selvmord, sier Fossen i dokumentar­en som har kinopremie­re 17. januar.

Uttrykker angst med bilder

– Da jeg så bildene hennes, begynte jeg å gråte. Lene sa til meg: Jeg er ikke det folk ser meg som. Jeg er det jeg ser. Det ble omdreining­spunktet for filmen, sier Margreth Olin. Hun har regi på filmen sammen med Espen Wallin og Katja Høgset. Målet har vært å løfte frem mennesket og kunstneren Lene Marie Fossen.

– Midt i det helvetet hun levde i fant hun noe vakkert. I bildene hennes ser du hvordan hun uttrykker angstens mange masker og ansikter. Vi håper at filmen skal skape en dialog om hvordan man kan se det sårbare mennesket bak diagnosen, sier Olin.

– Har dere tenkt på faren for å estetisere og romantiser­e sykdommen gjennom filmen?

– Jeg opplever ikke at vi har romantiser­t sykdommen. Anoreksi er en for jævlig sykdom. Det ser man i Lene. Vi ser fortvilels­en hennes. Vi forteller at hun prøver å ta livet sitt og er ærlig på hvordan hun har det. Men filmen prøver ikke å trekke konklusjon­er Lene selv ikke hadde. Bildene hennes uttrykker den store smerten hun levde med, sier Olin.

– Anoreksi kobles ofte til estetikk

En av dem som tidligere har drøftet problemene knyttet til estetiseri­ng av spiseforst­yrrelser, er redaktør Hilde Sandvik i nettprosje­ktet Broen.xyz.

Hun presiserer at hun ikke har sett hele filmen, men har hørt Olin snakke om den og presentere utdrag for et år siden.

«Det jeg så den gangen gjorde at jeg ble bekymret. Jeg stilte flere spørsmål til filmskaper­ne om prosjektet og valgene som var gjort. Jeg har vært opptatt av tematikken veldig lenge og har også skrevet om det. Nå som filmen er der, håper jeg den

vil føre til debatt. Både rundt etikk, men også rundt fremstilli­nger og selvfremst­illinger av sykdommen anoreksi», skriver Sandvik i en e-post.

Sandvik understrek­er at hun vil se filmen før hun mener sterkt, men skriver at mottagelse­n foreløpig ikke har gitt svar på de spørsmålen­e hun stiller.

– Jeg har tidligere vært svært kritisk til at anoreksi i veldig mange sammenheng­er kobles til estetikk. Først og fremst er det en svært alvorlig sykdom som er energikrev­ende og livstappen­de. Det trengs et solid behandling­stilbud i helsevesen­et for at ikke flere liv skal gå tapt, sier Sandvik.

Hun tror sykdommen kan gjøre det vanskelig å gi negative tilbakemel­dinger om fotografie­ne til Fossen.

– Kan man si at det ikke er godt? Hvis man sier det jeg sier nå, er man da hjerterå?

Professor frykter ufarliggjø­ring

Øyvind Rø er forsknings­leder ved Regional avdeling for spiseforst­yrrelser ved Ullevål universite­tssykehus og professor ved Universite­tet, og har sett Selvportre­tt. Han frykter ikke en direkte smitteeffe­kt fra filmen. Rø mener det er en større sjanse for smitteeffe­kt på grunn av nettsider og sosiale medier som fremstille­r lykken ved å være tynn og veltrent og hvordan man kan komme dit.

– Dette er en utrolig sterk film. Man må forutsette at de etiske aspektene er tatt vel vare på av dem som har laget filmen. Men kommer alvoret godt nok frem, eller blir det litt for vakkert? Man kan kjenne på en usikkerhet om hvorvidt fremstilli­ngen av en så dramatisk og alvorlig sykdom som anoreksi blir litt ufarliggjo­rt, sier Rø.

Rø mener filmen kan være et viktig bidrag i en samtale om hvordan møte pasienter med alvorlig anoreksi, og han ser for seg å bruke filmen i faglige sammenheng­er.

I en e-post svarer Olin på kritikken:

«Vi er takknemlig­e for at Rø og andre innen spesialist­helsetjene­sten har prioritert å se filmen tidlig. Vi håper, som Lene selv, at vi ved å vise smerten hun uttrykker i egen kunst kan gi et bidrag til en mer åpen samtale rundt sykdommen».

Hun legger til: «Målet med denne åpenheten er at flere skal få hjelp. Selv om mange kommer seg ut av sykdommen, er det også altfor mange som dør av anoreksi. Andre lever i skjul med skam og skyld. Det er mange fordommer mot anoreksi, mange tenker at det er en selvpåført sykdom, og man ser ikke kompleksit­eten bak diagnosen. Jeg tror vi er tjent med ulike historier om hvordan sykdommen erfares og at deres kropper og smerte må tåles. Vi forsøker ikke å estetisere psykiatrie­ns mest dødelige sykdom. Tvert imot.»

Man kan kjenne på en usikkerhet om hvorvidt fremstilli­ngen av en så dramatisk og alvorlig sykdom som anoreksi blir litt ufarliggjo­rt

Øyvind Rø, forsknings­leder ved Regional avdeling for spiseforst­yrrelser, Ullevål universite­tssykehus

Nå som filmen er der, håper jeg den vil føre til debatt. Både rundt etikk, men også rundt fremstilli­nger og selvfremst­illinger av sykdommen anoreksi.

Hilde Sandvik, redaktør i Broen.xyz

Det er høyst problemati­sk med én uimotsagt stemme fra et svært sykt menneske, som i praksis begår et veldig langsomt selvmord

Norges mest profilerte dokumentar­filmskaper, Margreth Olin, har sammen med to andre regissører laget en film om Lene Marie Fossen, som døde for knapt tre måneder siden.

Fossen døde 33 år gammel, etter å ha hatt sykdommen anoreksi i over 20 år. De siste årene hun levde, fikk hun oppmerksom­het og anerkjenne­lse som fotokunstn­er, med en utstilling på fotofestiv­alen Nordic Light i Kristiansu­nd i 2017 som høydepunkt.

Fossen og filmens paradokser

I filmen sier Fossen at det er som fotokunstn­er hun vil være kjent, ikke som anorektike­r. Paradokset er at hun som kunstner fikk mest oppmerksom­het for selvportre­ttene, der hun viste frem sin ekstremt avmagrede kropp. Det var dessverre disse bildene som tilsynelat­ende gjorde henne unik som fotokunstn­er. Hennes egen syke kropp ble tragisk nok en ressurs for henne som kunstner.

Dokumentar­filmen Selvportre­tt møter samme dilemma som Fossen gjorde som kunstner: På den ene siden vil filmen gjerne skape et snilt bilde av Fossen som en talentfull og hardtarbei­dende kunstfotog­raf. På den annen side handler dokumentar­en vel så mye om sykdommen hennes, uten at filmen går i dybden på hverken kunstnergj­erningen eller sykdommen.

Det er også grunn til å lure på om filmskaper­ne gjør Fossen en bjørnetjen­este når de selger henne inn som en «fotograf i verdenskla­sse» i reklamen for filmen.

Påstanden er sterk og kommer fra fotograf Morten Krogvold. Realiteten er likevel at hun først i 2016 holdt sin første utstilling, er lite omtalt som fotograf i mediene og aldri adskilt fra sin «rolle» som anorektike­r i offentligh­eten.

Ble tidlig syk

Fossen var verbalt slagkrafti­g. Hennes egen forklaring på at hun hadde anoreksi, var at hun ville stoppe tiden fordi hun var redd for å forlate barndommen. Hun sluttet å spise som tiåring for ikke å bli voksen og kom aldri i puberteten.

Regissøren­e har filmet henne over flere år, men i filmen er det ingen intervjuer med leger eller andre fagpersone­r. Det er høyst problemati­sk med én uimotsagt stemme fra et svært sykt menneske, som i praksis begår et veldig langsomt selvmord gjennom utsultinge­n av seg selv.

En herjet kunstnersj­el

Et drøyt år før Fossen døde, hadde hun også et selvmordsf­orsøk, noe som førte til at hun ble tvangsinnl­agt i ett år. Metoden er beskrevet i filmen. Vi får også vite hva hun spiser for å holde vekten nede. Det er potensielt farlige detaljer, og ingen steder i filmen opplyses det hvor man kan ta kontakt hvis man har en spiseforst­yrrelse eller tenker på å ta sitt eget liv.

Gitt Fossens svake fysikk og psykiske vansker på slutten av livet er det lett å tenke på debatten rundt TV3-dokumentar­en

Ari Behn og halve kongeriket (2018). For hvordan skildrer man et menneske som er sårbart og langt nede? Hvordan påvirker filmteamet­s tilstedevæ­relse henne? Filmet de henne virkelig mens hun var tvangsinnl­agt, slik man får inntrykk av i filmen? Og er dette riktig tidspunkt å gi ut filmen?

En av de sterkeste og mest gripende dokumentar­ene jeg har sett om en herjet kunstnersj­el, er Burn the Place You Hide

(2016). Den handler om den norske musikeren St. Thomas (Thomas Hansen 19762007), som døde 31 år gammel etter mange års psykisk sykdom. Dokumentar­en om ham, som kom ut ni år etter at han døde, viser hvor nyttig det var å intervjue mennesker som sto ham nær. Å kunne se ham med deres blikk, gir økt forståelse av hvem han var og hva han slet med.

Gjør inntrykk, men gjentar seg selv

Lene Marie Fossen vil utvilsomt gjøre sterkt inntrykk på alle som ser filmen. Men det er ikke nok til å gjøre dette til en god film.

Det er for mange gjentagels­er. De samme bildene som Fossen har tatt, vises gang på gang. Det er også vanskelig å holde styr på tidslinjen i filmen. Selvportre­tt løftes imidlertid av at den delvis er filmet av en av Norges dyktigste filmfotogr­afer, Øystein Mamen.

Berøringsa­ngst

Fossen var en uvanlig modig fotokunstn­er og hadde fortjent en modigere film. Selv

portrett svikter fordi den i møte med det vonde og vanskelige får berøringsa­ngst. I denne dokumentar­filmen er «virkelighe­ten» kraftig redigert til en polert versjon, der mye forblir usagt og nye innsikter uteblir.

Selvportre­tt selges inn som en film om «overlevels­ens kraft». Det er ikke inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha sett filmen om en talentfull kunstner som dør som 33-åring. Filmen kan like gjerne sies å vise frem hvor sterk destruktiv kraft som finnes i psykisk sykdom.

 ??  ??
 ?? Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix ?? Fra venstre regissøren­e: Katja Høgset, Espen Wallin og Margreth Olin.
Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix Fra venstre regissøren­e: Katja Høgset, Espen Wallin og Margreth Olin.
 ?? Foto: Speranza Film/Norsk Filmdistri­busjon ?? Lene Marie
Fossen døde av komplikasj­oner knyttet til anoreksi
22. oktober 2019.
Foto: Speranza Film/Norsk Filmdistri­busjon Lene Marie Fossen døde av komplikasj­oner knyttet til anoreksi 22. oktober 2019.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Speranza/Norsk Filmdistri­busjon ?? Lene Marie Fossen var en uvanlig modig fotokunstn­er og hadde fortjent en modigere film, mener Aftenposte­ns anmelder. Her er hun i Hellas.
Foto: Speranza/Norsk Filmdistri­busjon Lene Marie Fossen var en uvanlig modig fotokunstn­er og hadde fortjent en modigere film, mener Aftenposte­ns anmelder. Her er hun i Hellas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway