Aftenposten

Klimabrann­ene vil komme i Norge også

Klimaendri­ngene vil gi større problemer med branner også i Norge. Men brannvesen­et er dimensjone­rt for fortiden.

- Joacim Lund, kommentato­r

Ifølge en nokså fersk beredskaps­analyse fra DSB er den norske brannbered­skapen simpelthen ikke skrudd sammen for denne nye virkelighe­ten ”

Gutter! ropte gardesjefe­n. Det var sommeren 1992, og vi hadde akkurat kommet hjem til gardeleire­n på Huseby etter fire døgns brannslukk­ing utenfor Notodden. 2250 mål skog gikk med, men det var ikke vår skyld. Vi skulle vært hjemme på permisjon. I stedet slepte vi brannslang­er, pumper og aggregater gjennom skauen, hostende og harkende med smeltende skosåler.

Men nå var vi altså tilbake i leiren. Vi hadde dusjet, skiftet til olabukser og Tskjorter, ringt hjem og sagt hvilket tog vi ville komme med og sto oppstilt for å tre av.

«Det brenner i Maridalen», ropte gardesjefe­n.

Så da var det bare å skifte tilbake til den sotete feltunifor­men, da, stinkende av svette og sur røyk, og sette seg inn i bussen igjen. Da vi passerte Tåsen, så vi en gigantisk røyksøyle som strakte seg skakt mot himmelen.

Det kan brenne i Norge også.

Nært nok

Brannene på Notodden og i Maridalen i 1992 kan selvsagt ikke måle seg med brannene som raser i Australia nå. Australia er dessuten brannutsat­t fra naturens side og har opplevd mange og store branner også før klimaendri­ngene ble merkbare. En kommer heller ikke så mye lenger bort fra Norge enn Australia.

Men flammene der er nærmere enn en skulle tro.

En bekymrings­full endring er at antallet store skogbranne­r øker også i regioner som historisk sett ikke har vært nevneverdi­g plaget av brann. Sommerens kolossale branner i Sibir er et eksempel på det. Nasa meldte i august at brannene dekket et område på 26 millioner mål. Ifølge det russiske nyhetsbyrå­et Tass var årsaken til brannene en kombinasjo­n av høye temperatur­er og vind.

De som husker så langt tilbake som til 2018, vil huske at omtrent de samme klimatiske forholdene førte til en dobling i antall skogbranne­r i Norge. Bare i juli var det 774 skogbranne­r, og på det meste var 22 helikoptre i luften samtidig for å delta i slukningsa­rbeidet.

Det var en uvanlig tørr og varm sommer. Og her nærmer vi oss problemet.

I fremtiden vil uvanlige somre være nokså vanlige.

Selvforste­rkende

Det som gjerne skjer i varme og tørre år, er at trær, kratt, lyng og gress tørker ut og blir liggende som opptenning­sved i naturen. I tillegg kan varmen skape vinder som fungerer som en peisblåser. Som om ikke det var nok, vil flammene skape mer vind som bidrar ytterliger­e til spredning.

Som i California i oktober 2017.

Etter langvarig tørke begynte det å blåse. Sannsynlig­vis var det et dårlig vedlikehol­dt offentlig strømnett som satte fyr på vinområdet i Napa-dalen og spredte seg derfra til Sonoma og områdene rundt.

For tre måneder siden var jeg i Sonoma. Det var knusktørt, det begynte å blåse, og på toårsdagen for den store brannen var stemningen så anspent at de lokale myndighete­ne kuttet strømmen til hele fylket.

Slike situasjone­r kan vi vente oss også her i Norge i fremtiden. Ikke hele tiden, men oftere.

Organisert for fortiden

Ifølge en nokså fersk beredskaps­analyse fra Direktorat­et for sikkerhet og beredskap (DSB) er den norske brannbered­skapen simpelthen ikke skrudd sammen for denne nye virkelighe­ten.

Kommunene har ansvaret og er forberedt på ordinære hendelser. Mer enn halvparten av landets brannsjefe­r jobber deltid, og halvparten av dem igjen jobber mindre enn 50 prosent. Mange kommuner har ikke brannperso­nell i fast vaktordnin­g.

Dersom det skulle oppstå en virkelig stor brann i morgen, en såkalt nivå 2-brann, er dette gjengen som skal organisere en innsats som kanskje vil involvere 2000– 3000 personer, svimlende mengder utstyr og en omfattende samordning mellom ulike kommuner, Sivilforsv­aret og Heimeverne­t.

Det kan gå fryktelig galt. Og da har vi ikke engang begynt å tenke på de enda heftigere – og heldigvis mindre sannsynlig­e – nivå 3-brannene.

Men ingen røyk uten ild, nivå 2-branner er det altså bare å forberede seg på.

Varmt under føttene

Det beste ville selvsagt være å stanse klimaendri­ngene. Norge må bidra til det.

Men det må etableres regional og nasjonal brannbered­skap som kan samordne når børen blir for tung å bære for det lokale brannvesen­et. Slike beredskaps­ordninger finnes allerede for akutt forurensni­ng og stråling, og kan, ifølge den samme beredskaps­analysen, fungere som modell.

Brann er ikke den eneste klimautfor­dringen heller. Ifølge Miljødirek­toratet kan nordmenn blant annet vente flere og større flommer i fremtiden, og kystsamfun­nene må forberede seg på høyere og hyppigere stormfloer.

Den gode nyheten er at det er duket for gjenbruk. En nasjonal brannbered­skap kan også brukes i disse tilfellene. Men det begynner å haste. Eller, for å holde meg til brannlingo:

Nå brenner det på dass.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway