Aftenposten

Andreas Slettholm: Hvor mange saker utenfor medienes søkelys er gjenstand for lignende feil?

Utlendings­byråkratie­t kan ikke holde på å ombestemme seg hele tiden.

- Andreas Slettholm, kommentato­r

For tredje gang på to måneder tar UDI offentlig selvkritik­k i utvisnings- eller avslagssak­er. Da tannlegen Mahsa Aghabarari­an (32) skulle kastes ut, hadde UDI lagt for lite vekt på hennes barns beste. UDI hevdet også at Dunya Bano Nekzads tre måneder gamle baby kunne bli igjen hos faren, mens hun måtte forlate landet.

Nå er det Alyssa Del Socorro (20) som kan juble.

Hun får likevel fortsette å være i landet hun har bodd i hele livet. Påstanden om at hun «har ingen særlig tilknytnin­g til Norge», faller på sin egen urimelighe­t.

Det innser UDI. Nå.

Svært pussige vurderinge­r

Spørsmålet, eller spørsmålen­e, er hvorfor direktorat­et ikke så dette tidligere. At omgjøringe­ne skjer etter at Aftenposte­n tar kontakt, reiser spørsmål om hvor mange saker utenfor medienes søkelys som er gjenstand for lignende feil.

Med mange tusen vedtak i året kan man ikke forvente en helt feilfri forvaltnin­g. Men gitt de svært dramatiske konsekvens­ene for de enkeltmenn­eskene det gjelder, er det likevel uakseptabe­lt.

For Del Socorro er det snakk om en omgjøring uten at det har kommet nye opplysning­er i saken. Det er i seg selv lite tillitvekk­ende. Viktige beslutning­er later til å avgjøres nærmest vilkårlig.

Selvsagt kan enkeltsake­r være komplisert­e og vanskelige. Det gjelder ikke minst når sakene avgjøres av skjønn, der for eksempel «barns beste» og «sterke menneskeli­ge hensyn» skal vektes mot andre, mer restriktiv­e paragrafer.

Men i alle tre sakene Aftenposte­n nå har skrevet om, fremstår vurderinge­ne fra

UDI som svært pussige.

Den iranske tannlegen ble utvist blant annet fordi hun opprettet enkeltpers­onforetak i stedet for å være lønnsmotta­ger. Begrunnels­en for regelverke­t er forståelig, og bruddet på arbeidstil­latelsen er klar. Men er utvisning en reaksjon som står i stil med lovbruddet?

Ja, mente UDI først. Og så nei.

På samme måte vedgår UDI nå at Del Socorro har sterk tilknytnin­g til Norge. Noe annet er jo nesten umulig å påstå, ut fra fakta i saken.

For mye ansvar hos UDI?

Kompromiss­et i innvandrin­gspolitikk­en kan grovt sett oppsummere­s slik: Strenge regler som til tider slår urimelig ut, men med betydelig rom for skjønn. De restriktiv­e har fått reglene, og de liberale har fått skjønnet, kan man nesten si.

I og for seg er det logisk. Skjønn som utvider muligheten til helhetlige vurderinge­r av situasjone­n for enkeltmenn­esker, er mindre problemati­sk enn skjønn som innskrenke­r enkeltpers­oners rettighete­r.

På den annen side innebærer store rom for skjønn at politikern­e abdiserer og overlater til byråkraten­e å avgjøre alt som er komplisert.

En slik innvandrin­gspolitisk konstruksj­on legger også svært mye ansvar på byråkraten­e, som blir dem som til slutt må veie alle disse motstriden­de hensynene mot hverandre.

Riktignok har vi både Utlendings­nemnda og rettsvesen­et som rettsgaran­tier her til lands. Men når UDI i sak etter sak angrer egne beslutning­er og formulerin­ger kort tid etterpå, lurer man jo på om direktorat­et har fått for mye ansvar for de vanskelige beslutning­ene.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway