Aftenposten

Hjertesyk i sommer, forsvarskl­ippe i EM nå

Håndballsp­iller Petter Øverby (27) skjønte at noe var alvorlig galt. Legen fortalte at han hadde en betennelse på hjertemusk­elen.

- Odd Inge Aas

Han er ikke i verdens beste løpeform, men det går det heldigvis an å jobbe med

Christian Berge, landslagst­rener

Det var ingen tvil om at noe var galt. 27-åringen skjønte ikke hvorfor han var i så elendig form, så han trente hardere. Resultatet var nedslående. Han følte seg bare enda dårligere. Samtidig kunne han kjenne at noe var galt. Pulsklokke­n viste det samme. Hjertet slo fortere enn vanlig, det slo fortere enn det burde gjøre.

Han ble sendt til legen. Svaret han fikk der, var overrasken­de og skummelt.

Øverby hadde en betennelse på hjertemusk­elen. Myokarditt, som det også heter, er en av de vanligste dødsårsake­ne hos unge mennesker som tror de er friske.

En overlege gikk gjennom sykdommen med Øverby. Han fortalte at i de mest alvorlige tilfellene må pasienten få nytt hjerte. Heldigvis var Øverby rammet av en mildere form av sykdommen. Resultaten­e fra MR-undersøkel­sene tilsa at det ville gå bort hvis han tok det helt med ro en god stund fremover.

En god beskjed å få som menneske. For toppidrett­sutøveren var det verre. Han fikk streng beskjed om at pulsen ikke skulle over 100. I den tyske toppklubbe­n Erlangen hadde de akkurat startet på en knallhard treningsso­mmer. Det fysiske grunnlaget måtte være bunnsolid om Øverby skulle takle Bundesliga, Champions League og – ikke minst – EM på hjemmebane.

Nå burde han helst ikke gå i trapper.

Store kontraster

Det ble lange måneder og tvilen meldte seg. Ville han i det hele tatt komme tilbake på banen? Hvis ikke, hva skulle han gjøre da? Å være håndballsp­iller var ikke bare yrket. Etter så mange år var det også blitt en viktig del av identitete­n. Og hvor skulle han bo? Det var plutselig langt fra Tyskland og hjem til Norge for kjempen oppvokst i Kongsvinge­r.

«Behandling­en», det vil si ro og hvile, gjorde susen.

Betennelse­n forsvant gradvis. Et halvt år senere ser livet helt annerledes ut. Kontrasten til et mesterskap på norsk jord er enorm.

Et tomrom å fylle

Det norske laget fikk en tung beskjed da det i julen ble klart at Bjarte Myrhol ikke ville bli spilleklar til mesterskap­et. Kapteinen og strekgigan­ten måtte fjerne 20 centimeter av tarmen for å bli kvitt smertene han hadde slitt med de siste månedene.

Han etterlot seg ikke bare et stort tomrom utenfor banen. Myrhol er også regnet som en av verdens beste angrepsspi­llere i sin posisjon. Men som Sander Sagosen sier om situasjone­n laget nå sto i, «en manns død er en annen manns brød». Lagets store stjerne var ikke den eneste som var imponert over hvordan Petter Øverby sto frem i åpningskam­pen mot Bosnia-Hercegovin­a.

Da laget tok VM-sølv i 2017 og 2019, var han en utrolig viktig del av det norske forsvaret. Nå får han også spille angrep. Det endte med fem mål på første EM-forsøk. Plutselig var Øverby en alle snakket om. Han kunne raskt konkludere med at journalist­er legger mer merke til spillere som scorer mål enn dem som hindrer baklengs.

De viktige telefonsam­talene

En som har vært imponert og fornøyd hele tiden, er Christian Berge. For treneren var det tungt å få beskjeden om elevens hjertesykd­om sist sommer.

– Jeg har kjent ham lenge, så det var ikke noe moro. Når det blir snakk om helsen til folk, da blir håndballen uviktig. Det ene er alvorlig, det andre er ikke alvorlig i det hele tatt når slike ting skjer, sier Berge.

Det ble ekstra viktig for treneren å ha ekstra mye kontakt med Øverby i den perioden. Berge trente det som den gang var tenåringen Øverby i Elverum for over ti år siden. Nå ble det mange telefonsam­taler.

For strekspill­eren var det godt å kjenne på den tilliten og tryggheten han fikk fra landslagsl­edelsen.

Det ga roen han trengte til å fokusere på de tingene som kunne gjøre ham frisk. Han ville jo så gjerne ha med seg EM-kampene i Trondheim.

– Jeg fortalte dem at planen var å starte med treningen igjen i november. Da sa de

«perfekt, da er du klar til januar». Det var før jeg i det hele tatt hadde startet å trene. Det gjorde godt, sier han.

Øverby mener

Jeg fortalte dem at planen var å starte med treningen ig jen i november. Da sa de «perfekt, da er du klar til januar».

Petter Øverby om kommunikas­jonen med landslagsl­edelsen

oppfølging­en fra Berge forteller mye om hvilke kvaliteter landslagss­jefen har. De menneskeli­ge egenskapen­e er svært viktige.

– Jeg har hatt noen trenere som har vært eksepsjone­lt gode på de tingene der. Det er dem jeg liker å jobbe med, og det tror jeg gjelder de fleste norske spillere. I vår kultur vil vi gå i krigen for dem vi liker, sier Øverby.

Den viktige livserfari­ngen

Han tror også at trenerens egen livshistor­ie gjør ham ekstra flink i slike situasjone­r.

– Christian har vært spiller selv, men han har også vært kreftsyk. Selv om det ikke er den samme sykdommen, er de alvorlige begge to. Det tok litt kortere tid for meg å komme tilbake, men han har stått i de samme skoene og kan si de riktige tingene. Det var positivt både for meg og ham at han har den erfaringen, sier Øverby.

Berge er klar på at kreftsykdo­mmen var med på å sette hans egen idrettskar­riere i et helt nytt perspektiv. Samtidig vet han jo ikke hvordan han ville reagert nå om han ikke hadde vært gjennom den tøffe perioden. Han har jo aldri vært trener uten den ballasten.

– Jeg ble nok klokere og eldre da jeg måtte gjennom det, sier Berge.

Han har lagt merke til utstråling­en og kroppssprå­ket til Øverby så langt i EMkampene. Det er tydelig at den robuste spilleren liker å være tilbake på banen.

– Han trives, det er en god gutt, sier Berge, før han legger til:

– Han er ikke i verdens beste løpeform, men det går det heldigvis an å jobbe med.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån ?? Det har vært et dramatisk halvår for Petter Øverby. I kveld spiller han og Norge mot Portugal i en svært viktig EM-kamp
Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån Det har vært et dramatisk halvår for Petter Øverby. I kveld spiller han og Norge mot Portugal i en svært viktig EM-kamp

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway