Aftenposten

Rolig nå, Jensen!

-

Finansmini­ster Siv Jensen er kraftig lei av de internasjo­nale teknologis­elskapenes manglende vilje til å betale skatt. «Det må komme en avklaring i 2020.» Men nå begynner hun å gå trett av Organisasj­onen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) også. I Klassekamp­en i går gjorde hun det klart at hun fortsatt håper at OECD får på plass et internasjo­nalt avtaleverk, men at hun vil vurdere særnorske skattetilt­ak dersom det ikke skjer i løpet av 2020.

Bakteppet er at både Norges skattelove­r og internasjo­nale skattesama­rbeidsordn­inger bygger på at selskapene er fysisk til stede med bygninger, utstyr og folk i markedene de opererer i. De internasjo­nale teknologik­jempene er ikke avhengige av det. De kan selge annonser til norske annonsører fra hvor som helst i verden. Dermed kan teknologik­jempene kombinere ulike lands skattesyst­emer for å styre inntektene til land der de nærmest ikke skatter i det hele tatt. Det gjør de også.

OECD har kommet langt i arbeidet med å utforme en internasjo­nal avtale som beregner skatt ut fra hvor mye konsumentr­ettede virksomhet­er selger i markedene der kundene deres er.

Før jul fikk prosessen imidlertid et skudd for baugen, da USAs finansmini­ster, Steven Mnuchin, varslet at han ønsket «safe havens», eller (litt forenklet) gjøre det frivillig for amerikansk­e selskaper å underkaste seg det kommende regelverke­t. Det sår tvil om hvorvidt USA er en pålitelig partner i OECD-arbeidet.

En annen bekymring er at avtaleverk­et vil bli omfattende og komplisert. Da vil det bli vanskelig for både selskapene og land uten store skatteadmi­nistrasjon­er å følge det.

Alternativ­et er, som finansmini­steren antyder, nye, særnorske skatteregl­er. Det er ingenting i veien for å innføre det. Frankrike, Italia, Tyrkia og Østerrike er blant dem som har gjort det. Men det er ikke helt risikofrit­t.

Frankrike ble straffet med ekstra amerikansk toll på franske viner og oster. Norge risikerer åpenbart noe lignende. Den kniven sitter løst i sliren hos amerikansk­e myndighete­r for tiden.

Det ironiske er at alle parter egentlig ønsker seg en avtale. For selskapene er det en ulempe å måtte bruke store ressurser på å tolke og overholde mange ulike nasjoners skatteregl­er. For nasjonene er det en ulempe å stå alene. Men det er krevende å komme frem til en avtale som både selskapene og nasjonene de opererer i, kan være halvfornøy­de med.

Det er lett å forstå at Jensen mister tålmodighe­ten. Men hun må ikke samtidig miste målet av syne.

Det er lett å forstå at Siv Jensen mister tålmodighe­ten. Men hun må ikke samtidig miste målet av syne. ”

Finansmini­ster Siv Jensen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway