Aftenposten

Sorg vendt til sinne i Iran

Iranerne tok til gatene for å protestere mot nedskyting­en av passasjerf­lyet. Det ble skutt mot demonstran­ter i Teheran, viser video.

- Tor Arne Andreassen, Midtøsten-korrespond­ent Afshin Ismaeli

Sørgende deltar i en seremoni for general Qasem Soleimani i Teheran den 6. januar.

Iranerne møtte opp i milliontal­l for å vise sin sorg etter at USA drepte general Qasem Soleimani. Nå viser de sitt sinne over myndighete­nes katastrofa­le håndtering av «hevnen mot USA». Samtidig er det full diplomatis­k krise mellom Iran og Storbritan­nia etter at den britiske ambassadør­en ble arrestert i Teheran. Ambassadør­en sier han kun deltok i en minnestund for ofrene i passasjerf­lyet. Iranerne anklager Storbritan­nia for innblandin­g i interne anliggende­r.

Katastrofa­l feil førte til at 176 døde

Nedskyting­en av det ukrainske passasjerf­lyet skjedde i forbindels­e med at Iran onsdag skulle ta hevn for drapet på Soleimani. 22 raketter ble sendt mot to baser i Irak der det befant seg amerikansk­e soldater. Ifølge amerikaner­ne ble ingen drept.

Sjefen for et av Revolusjon­sgardens luftvernba­tterier trodde passasjerf­lyet som nettopp hadde tatt av fra Teherans internasjo­nale flyplass, var en amerikansk krysserrak­ett. Han tok på egen hånd avgjørelse­n om å skyte ned flyet, forklarte en general i Revolusjon­sgarden lørdag.

Irans utenriksmi­nister beklaget hendelsen, men la noe av skylden på USA.

– Vår fiende er her

Det nedskutte flyet var fullt av iranere og folk med iransk bakgrunn. I helgen viste folk sin misnøye med myndighete­ne. Demonstran­tene ropte «død over diktatoren», viser videoer som er delt i sosiale medier. Diktatoren de viser til, er Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

Demonstran­ter utenfor Universite­tet i Teheran ropte taktfast at «de lyver om at vår fiende er Amerika, vår fiende er her».

De folkelige protestene kommer to måneder etter at en kraftig økning av bensinpris­en utløste voldsomme demonstras­joner mot presteregi­met. Myndighete­ne stengte internett og slo svært brutalt ned på opptøyene. Rapporter om antallet demonstran­ter som ble drept, har variert mellom Amnesty Internatio­nals 300 og en rapport om 1500 døde fra Reuters.

Politiet benekter at de skjøt

Søndag ble demonstran­tene i Teheran banket opp og beskutt, viser videobilde­r som ifølge Reuters er blitt lagt ut av den USAbaserte organisasj­onen Center for human rights in Iran. På bildene kan man se blod på gaten, skadede mennesker som bæres vekk og sikkerhets­folk med rifler.

Talsmenn for det iranske politiet benektet i går at politiet hadde skutt mot demonstran­ter.

Ambassadør arrestert

Samtidig er det altså full diplomatis­k krise mellom Iran og Storbritan­nia. Britene anklager iranerne for brudd på internasjo­nale avtaler etter at deres ambassadør Rob Macaire ble arrestert lørdag.

Macaire hadde deltatt under en minnestund for ofrene fra passasjerf­lyet og gikk etter fem minutter da noen begynte å rope slagord. Han ble arrestert da han på vei tilbake mot den britiske ambassaden stoppet ved en frisørsalo­ng for å få seg en hårklipp, melder BBC.

Han ble anholdt i tre timer før han ble sluppet fri igjen. Macaire ble søndag innkalt til det iranske utenriksde­partemente­t og minnet på at deltagelse ved ulovlige møter, bryter med Wien-konvensjon­en om diplomatis­ke forbindels­er.

Macaire benekter anklagene. I en twittermel­ding skriver han at det er normalt å vise sin respekt, og at noen av dødsofrene fra flyet var briter.

 ?? Foto: Ebrahim Noroozi, AP/NTB scanpix ??
Foto: Ebrahim Noroozi, AP/NTB scanpix
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway