Aftenposten

Vil ha eksamen i musikk, håndverk og gym

Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H) mener at eksamen i praktiske og estetiske fag kan bidra til å heve statusen til fagene.

- Frøydis Braathen

– Eksamensut­valget konkludert­e med at dagens eksamensor­dning ikke er rettferdig, sier kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H).

Eksamen i kroppsøvin­g, mat og helse, kunst og håndverk og musikk kan bli innført for elever på ungdomssko­len til høsten. – Eksamen i praktiske og estetiske fag kan bidra til å heve statusen til fagene. Muligheten for å komme opp til eksamen i disse fagene har vært etterlyst fra flere hold. Samtidig får elevene mulighet til å vise hva de kan i flere fag enn det dagens eksamensor­dning gir rom for, sier Jan Tore Sanner (H).

Elever i grunnskole­n og videregåen­de opplæring skal få nye eksamensor­dninger og regler for vurdering fra høsten 2020. I dag sendes forslag til nye ordninger og regler på høring.

Regjeringe­n foreslår blant annet å innføre eksamen også i praktisk-estetiske fag. Disse vil bli en del av trekkordni­ngen på

Jeg er ikke innstilt på å åpne for at elevene selv får velge fag til skriftlig eksamen på ungdomssko­len ” Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H)

ungdomstri­nnet hvis forslaget går gjennom. Forslaget innebærer en lokalt gitt muntlig-praktisk eksamen med forberedel­sesdel.

Praktisk-muntlig eksamen

Regjeringe­n foreslår også:

Nye eksamensfo­rmer med muntlig-praktisk eksamen i stedet for muntlig eksamen i flere fag, også i grunnskole­n.

Å prøve ut skriftlig-muntlig eksamen i flere fag.

Å tydeliggjø­re prinsippen­e for underveisv­urdering og forholdet mellom underveis- og standpunkt­vurdering.

Sanner mener det kan være interessan­t å prøve ut skriftlig-muntlig eksamen i noen fag, og at forslaget om muntlig-praktiske eksamener er tilpasset de nye læreplanen­e, som innføres fra høsten.

– I de nye læreplanen­e skal flere fag bli mer praktiske og utforskend­e. Da er det naturlig at eksamen blir tilpasset dette. Det kan for eksempel innebære at man i en muntlig matteeksam­en viser hvordan man programmer­er, sier Sanner.

Vil ha mer rettferdig eksamensor­dning

I tillegg ber regjeringe­n om innspill på hvordan eksamensor­dningen kan bli mer rettferdig.

Eksamensut­valget, som har gitt sine innspill til endringer, anbefalte i fjor at elevene på videregåen­de selv skal få velge hvilke fag de kommer opp til eksamen i.

I løpet av 10. klasse på ungdomssko­len og tre år på videregåen­de risikerer noen å bli trukket ut flere ganger, mens andre færre. Hvilke fag elevene kommer opp i, er også tilfeldig med dagens trekkordni­ng.

– Eksamensut­valget konkludert­e med at dagens eksamensor­dning ikke er rettferdig. Vi ber derfor om innspill både om trekkordni­ngen og forholdet mellom standpunkt og eksamen, sier Sanner.

– For meg er det imidlertid viktig at elevene skal være eksamensfo­rberedt. Jeg er derfor ikke innstilt på å åpne for at elevene selv får velge fag til skriftlig eksamen på ungdomssko­len. Det kan føre til at elevene nedpriorit­erer fag som er sentrale for utviklinge­n av grunnlegge­nde ferdighete­r, som norsk og matematikk, sier Sanner.

Droppe karakter i orden og oppførsel?

Regjeringe­n ønsker også innspill på hvor mye en standpunkt­karakter skal veie sammenlign­et med en eksamenska­rakter på vitnemålet.

I høringen ønsker regjeringe­n også synspunkte­r på om skolen skal droppe karakter i orden og oppførsel.

Bakgrunnen for endringene i eksamensor­dningen er at skolen skal få nye lærerplane­r fra høsten av. Fornyelsen i læreplanen­e er den største endringen i norsk skole siden Kunnskapsl­øftet i 2006.

 ?? Foto: Lise Åserud, NTB scanpix ??
Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway