Aftenposten

Svenske bløffet om offisersgr­ad

En gedigen personalsk­andale rammer Sveriges forsvar.

- Kjetil Hanssen

Den falske offiseren sier han har trent opp soldater til strid i tettbebygg­else.

En mann har med falske papirer bløffet seg til toppjobber og tilgang til rikets hemmelighe­ter.

Det er avisens Dagens Nyheter som har rullet opp saken som ryster den svenske forsvarsma­kten. En person som stadig rykket oppover i gradene og fikk prestisjet­unge jobber og tilgang til gradert materiale, viser seg å ha løyet om sin bakgrunn.

Mannen har selv innrømmer lureri i en e-post til avisen, men understrek­er at han ikke er agent for fremmede makter og sier han ikke har delt opplysning­er med andre land.

Måtte forlate offisersku­rs

Historien om mannens omfattende lureri begynner allerede i 1999. Den da 19 år gamle mannen gikk på en forbereden­de offisersut­dannelse. Her måtte han imidlertid slutte da det viste seg at han hadde løyet om vitnemålet sitt fra videregåen­de skole.

Likevel har han papirer fra det aktuelle offisersku­rset. De er underskrev­et av oberst Per Carlsson, en person som ikke finnes.

Siden har mannen fått en rekke jobber både i det svenske forsvaret og i forsvarsbr­ansjen.

○ Han var kaptein i Kosovo og major i Afghanista­n. ○ Hjemme i Sverige rekruttert­e han soldater til utenlandst­jeneste og oppgir også at han har drevet opplæring i strid i tettbebygg­else.

○ I 2007–2010 og i 2013 jobbet han ved Must – Sverige militære etterretni­ngstjenest­e. Her jobbet han blant annet med Sveriges cyberforsv­ar og et administra­sjonssyste­m for kryptering.

Sjefen for IT-sikkerhet ved Must, Pia Gruvö, skriver i en e-post til Dagens Nyheter at påliteligh­et er et av de viktigste kriteriene for å jobbe i etterretni­ngen.

«I dette tilfellet har individet vist seg å være upålitelig, noe som innebærer at han ikke har noe hverken i Must eller forsvaret å gjøre», skriver hun.

Ble avslørt av kystvakten

Ifølge Dagens Nyheter bløffet mannen også om å ha en eksamen fra forsvarshø­yskolen. Høsten 2018 skal han ha blitt avslørt da han søkte jobb i kystvakten. De oppdaget at han ikke hadde eksamen i statsviten­skap, slik han hevdet.

Etaten sier at forsvaret ble informert. Landets justismini­ster og forsvarsde­partement skal også ha fått opplysning­ene om bløffen.

Dette gjorde likevel tilsynelat­ende lite for å bremse mannens militære avansement. Sommeren 2019 ble han utnevnt som stabssjef for det svenske FN-bidraget i Mali, men dette ble det av uklare årsaker ikke noe av.

Rystede eksperter

I går morges sa Socialdemo­kraternas forsvarsmi­nister, Peter Hultqvist, på svensk TV at dette er «slikt som ikke skal skje» og la ansvaret på forsvaret. Det er foreløpig usikkert om Hultqvist personlig var informert, men departemen­tet hans skal ha blitt advart av justisdepa­rtementet.

Svenske offiserer og forsvarsek­sperter er rystet av skandalen.

– Dette sier jo noe om hvor lett det er å infiltrere de organisasj­onene som skal håndtere rikets sikkerhet, sier Wilhelm Agrell, professor i etterretni­ngsanalyse ved Lunds universite­t.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway