Aftenposten

– De har min fulle støtte

Dronning Elizabeth godtar at prins Harry og Meghan kan får en mindre fremtreden­de rolle og bo deler av tiden i Canada.

- Eirin Hurum, Europa-korrespond­ent

Prins Harry og hertuginne Meghan får det som de vil. Dronning Elizabeth støtter deres ønske om en mindre sentral rolle.

Prins Harry og Meghan har min fulle støtte. Med disse ordene avverget dronning Elizabeth en kongelig krise. Rett etter klokken 18 i går norsk tid var krisemøtet i Huset Windsor over. Og mange pustet lettet ut. En dramatisk opptakt til møtet endte med en forsonende løsning. Med dronning Elizabeth som pådriver for en oppsiktsve­kkende moderniser­ing av kongehuset. Dronning Elizabeth betegner gårsdagens samtaler som veldig konstrukti­ve.

«Min familie og jeg støtter fullt ut Harrys og Meghans ønske om å skape et nytt liv som en ung familie, sa dronningen.

Dramatisk opptakt

Krisemøtet i den britiske kongefamil­ien kunne knapt blitt mer dramatisk. Bare timer før møtet skulle starte, måtte storebror William dementere en avisartikk­el om at han skulle ha mobbet broren. Artikkelen det trolig henvises til, er en sak i The Times hvor det påstås at Harry og Meghan har følt seg støtt av det de opplevde som en mobbende holdning fra prins William.

I en felles uttalelse avviser de to brødrene dette på det sterkeste: «For brødre som er så opptatt av spørsmål om mental helse, er det støtende og potensielt skadelig å bruke provoseren­de språk på denne måten» , heter det.

«The Firm» samlet til krisemøte

Til stede på møtet på Sandringha­m slott var dronningen, prins Charles, prins William og prins Harry. Ifølge britiske medier var også hertuginne Meghan til stede på møtet, via en telefonlin­k fra Canada.

Men selv om brødrene i går tok sterkt avstand fra en avisartikk­el, skriver flere britiske aviser det samme: Harry og Meghan følte seg ikke lenger velkommen i familien. Og de to brødrene, som etter prinsesse Dianas død var uadskillel­ige og delte alt, har nå sklidd fra hverandre.

Ifølge The Guardian skal William ha betrodd seg til en venn: «Jeg har lagt armene rundt broren min hele livet, men nå kan jeg ikke gjøre det lenger. Harrys og min familie er nå to separate enheter.» – Jeg er lei meg for det. Alt vi kan gjøre, er å forsøke å støtte dem og håpe at vi kan spille på samme lag igjen, skal William ha sagt. Det samme sa prins Harry, da han ble intervjuet i en TV-dokumentar i november.

«Rømte fra et giftig slott»

Bare et døgn tidligere hadde The Sunday Times, som er en uavhengig redaksjon av The Times, en større sak skrevet av ITVs stjernerep­orter, Tom Bradby. Bradby er også en nær venn av kongefamil­ien. Han skriver at man ikke må være i tvil om hvorfor bruddet skjedde: Harry og Meghan rømte fra et forgiftet slott.

Helt siden de begynt å date, har de møtt fiendskap og dels misunnelse fra medlemmer av kongefamil­ien, skriver Brady. Det er ingen tvil om at de er presset ut, mener han. Men nå blir bruddet kanskje mer skånsomt enn fryktet.

Bakgrunn

The Sun beskriver det som borgerkrig internt på slottet, og både prins William og faren Charles skal være rasende. Det hele skyldes pressemeld­ingen fra prins Harry og hertuginne Meghan om at de vil trekke seg tilbake som «seniormedl­emmer» av kongehuset, tjene egne penger og dele tiden sin mellom Storbritan­nia og NordAmerik­a.

Kommentato­rene leter nå etter ord for å beskrive det de er vitne til. Det er bare noen måneder siden prins Andrew trakk seg tilbake fra sine plikter etter et skandalein­tervju om sitt forhold til pedofilidø­mte Jeffrey Epstein. Dette er noe helt annet.

Jennie Bond i Daily Telegraph mener vi må tilbake til historien om Edward og Wallis Simpson for å finne noe som ligner. Da daværende kong Edward 8. abdiserte i 1936 for å kunne gifte seg med den fraskilte, amerikansk­e Wallis Simpson, trakk de seg tilbake og levde et liv som hertugpar i Frankrike. Den gangen ble det ikke godtatt at en konge giftet seg med en skilt person.

 ?? Foto: Matt Dunham, Ap/NTB scanpix ??
Foto: Matt Dunham, Ap/NTB scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway