Aftenposten

Misvisende å si at hyppighete­n av selvmord øker

Å ta selvmord på alvor er å ta selvmordss­tatistikke­n på alvor.

- Ole Jacob Madsen, professor i kulturog samfunnsps­ykologi, Universite­tet i Oslo

Selvmord er blitt behørig kommentert i norske medier i tiden etter Ari Behns tragiske bortgang. 10. januar kunne man i en nyhetssak i Aftenposte­n lese følgende: «Tall fra Folkehelse­institutte­t viser at 674 mennesker tok sitt eget liv i Norge i 2018. Sammenlign­et med tallet fra 1998, da 549 mennesker tok sitt eget liv, er dette en økning på ca. 22,8 prosent».

Tallene er korrekte og den prosentvis­e økningen likeså. Likevel kan faktaopply­sningen virke misledende. Hvorfor? Jo, fordi man unnlater å nevne at i perioden mellom 1998 og 2018 økte også Norges befolkning med nesten én million mennesker.

Dersom vi tar hensyn til befolkning­stall, er selvmordsr­aten i 1998 og i 2018 tilnærmet lik med rundt 12,9 selvmord pr. 100.000 innbyggere.

Blir alt bare verre?

Naturligvi­s kan man si at selvmord berører enda flere nå enn før, når 674 mennesker tok sitt eget liv i Norge i fjor sammenlign­et med 549 mennesker i 1998. Men å omtale det som en økning blir likevel fort misvisende da dette lett kan leses som at hyppighete­n av selvmord øker. Da risikerer man å bidra til en oppfatning om at alt bare blir verre, og i verste fall at ingenting nytter.

Mange ser også ut til å tro det nettopp er slik. I et opplysende intervju med psykiater Lars Mehlum på Dagsrevyen 2. januar oppgir han innledning­svis at mange feilaktig tror at Norge ligger på toppen i selvmordss­tatistikke­n i verden, og at selvmordsr­aten bare har økt og økt.

Uheldig bruk av statistikk

Derfor er det uheldig når man i saker om selvmord bruker statistikk, men ikke omtaler hele bildet eller feilinform­er. Et eksempel på det finner vi i Aftenposte­n 4. januar i kommentare­n «Selvmord er ikke lenger en privatsak» av jurist og journalist Maryam Iqbal Tahir. Her skriver hun midtveis: «Det siste året har det vært en kraftig økning i selvmord på verdensbas­is.» Hvor hun har dette fra er uvisst. I neste setning viser hun imidlertid til en pressemeld­ing fra Verdens helseorgan­isasjon (WHO) i forbindels­e med Verdensdag­en for selvmordsf­orebygging i fjor, der de fokuserer på at for få land har utviklet en nasjonal plan for forebyggin­g. Leser man WHOs vedlagte rapport til pressemeld­ingen, finner man derimot det motsatte av hva som hevdes: Mellom 2010 og 2016 falt den globale selvmordsr­aten med 9,8 prosent. Samtlige regioner har en nedgang i selvmordsr­aten i befolkning­en, med unntak av Amerika der land som USA har hatt en økt selvmordsr­ate på 2010-tallet.

Å neglisjere det positive

Det kan kanskje virke provoseren­de å skulle problemati­sere selvmordss­tatistikk på denne måten, som om jeg sier at selvmord ikke er et så stort problem likevel. I boken Opplysning nå tar psykologen Steven Pinker for seg slike reaksjoner, riktig nok i forhold til voldsstati­stikken. Ett av hans poeng er at å neglisjere de positive utviklings­trekkene er kontraprod­uktivt, siden man tross alt ønsker å finne ut hva som kan redusere en uønsket adferd.

Tilsvarend­e burde det være mulig, og i alles interesse, både å omtale selvmord som de tragiske hendelsene de er, skjebner som i seg selv burde være mer enn nok til å vekke engasjemen­t for saken, og behandle selvmordss­tatistikke­n mest mulig sannferdig og heller ikke tildekke utviklings­trekkene som tross alt kan gi håp for fremtiden.

Mellom 2010 og 2016 falt den globale selvmordsr­aten med 9,8 prosent, ifølge WHO ”

Uviten

Nina Kristianse­n, Atle Fretheim, Ole Jacob Madsen og Simen Gaure skriver hver uke om det de mener er dårlig forskning, flau formidling, kunnskapsl­øse politiske forslag og ren fusk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway