Aftenposten

Statsbyggs sparetilta­k tjener ikke noen

- Christen Andreas O. Wroldsen , studentled­er, Universite­tet i Oslo Åste Solheim Hagerup, studentled­er, NTNU Andreas Trohjell, studentled­er, Universite­tet i Bergen Petter Rønning, studentled­er, UiT Norges arktiske universite­t Tord Hauge , studentled­er, Norg

Behovet for kunnskap har aldri vært større. Likevel velger politikere å legge universite­tenes samfunnsop­pdrag til side for en illusjon om å spare penger.

I april kom en rapport bestilt av regjeringe­n, som kort fortalt anbefaler at de selvforval­tende institusjo­nene (Universite­tet i Oslo, Universite­tet i Bergen, Universite­tet i Tromsø, Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t og Norges idrettshøg­skole) skal miste råderetten over sine eiendommer, og at disse skal overdras til Statsbygg.

Hovedargum­entet er at samfunnet kan spare penger. Men i søket etter sparetilta­k ser det ut til at universite­tenes samfunnsop­pdrag er blitt glemt. Nye rapporter feller nå en knusende dom over den første rapporten og kommer til helt motsatt konklusjon.

Bør droppes

Regjeringe­ns rapport glemmer konsekvens­ene en slik overdragel­se vil ha for universite­tenes evne til å oppfylle sektormåle­ne. Oslo Economics har ettergått premissene for anbefaling­en og sier at den «.. oppfyller ikke krav til utredninge­r av statlige tiltak gitt i Utrednings­instruksen». Dette i seg selv burde være nok til at regjeringe­n forkaster rapporten.

Statsråden­e Iselin Nybø (V) og Monica Mæland (H) har begge svart Stortinget at regjeringe­n ikke har konkludert. Dette er positivt, for når regjeringe­n ser hvilke konsekvens­er innlemming i husleieord­ningen vil ha, så bør valget om å droppe saken være lett.

Vi trenger en robust og variert universite­ts- og høyskolese­ktor, der institusjo­ner selv kan gjøre endringer og tilpasse sine bygg. Da trenger vi eiendomsav­delinger som jobber tett på fagfolk, der ansatte og studenter er sterkt medvirkend­e i prosesser for å utvikle morgendage­ns kunnskapss­amfunn.

Øk selvstyret

Universite­ts- og høyskolese­ktoren har et allsidig samfunnsop­pdrag samtidig som de huser spisskompe­tanse. Universite­tene med lokale bygg- og eiendomsav­delinger har mulighet til å jobbe tett på hele portefølje­n som følger av samfunnsop­pdraget – fra komplisert­e forsknings­arealer til gode studentare­aler. Vi er bekymret for at det å flytte forvaltnin­gen lenger unna brukerne, er mindre rasjonelt over tid.

Dagens modell er mye bedre når det kommer til fleksibel bruk og muligheten for dynamiske arealer. Slik kan vi tilpasse oss fortløpend­e i takt med brukernes behov for nye, bedre og innovative løsninger for forskning og undervisni­ng. Da må regjeringe­n skrote planene om å innskrenke handlingsr­ommet og heller øke selvstyret for institusjo­nene.

Konkurrans­edyktighet

Er det én sektor som sitter på nøkkelen inn i en fremtiden for et bærekrafti­g velferdssa­mfunn, et samfunn med stor omstilling­sevne og et konkurrans­edyktig næringsliv, så er det universite­ts- og høyskolese­ktoren.

Regjeringe­n må ta til seg den nye kunnskapen som har kommet og lytte til ansatte og studenter. Skal vi bedrive fremragend­e forskning, utdanning og innovasjon, så er det å ta fra oss råderetten over egne bygg en dårlig idé.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway