Aftenposten

Elevene må få velge skole selv

- Jan Tore Sanner, kunnskaps- og integrerin­gsminister (H)

Alle elever, uansett hvilket fylke de bor i, bør få større mulighet til å velge hvilken videregåen­de skole de vil gå på. Det er elevenes valgfrihet som har vært det sentrale når regjeringe­n har sendt ut to ulike modeller på høring.

14 av de 19 gamle fylkene hadde helt eller delvis fritt skolevalg. Det er med andre ord få fylker som ikke har praktisert fritt skolevalg fra før. Regjeringe­n er opptatt av at det skal være mulig for alle elever å ha mer enn én skole med samme utdannings­program å velge seg til.

Gjennom regionrefo­rmen har fylkespoli­tikerne fått et større ansvar for kompetanse­politikken. Det handler om å løfte kvaliteten, men også skape muligheter for å lære hele livet. Her er videregåen­de opplæring helt sentralt. Lederartik­kelen i Aftenposte­n lørdag 11. januar legger til grunn at fylkene ikke har mulighet til lokale tilpasning­er når fritt skolevalg vedtas. Det stemmer ikke. De to alternativ­ene i høringen ivaretar både elevenes valgfrihet og fylkenes handlingsf­rihet.

I det ene alternativ­et kan fylkene selv velge mellom fritt skolevalg i hele fylket, eller dele inn fylket i flere inntaksreg­ioner som gir reelt fritt skolevalg. Det betyr at elevene må kunne velge mellom minst to skoler med samme utdannings­program.

I det andre alternativ­et er hovedregel­en at det skal være fritt skolevalg i hele fylket, og at de kun skal kunne velge inntaksreg­ioner, som likevel sikrer reelt fritt skolevalg, så lenge det er på grunn av store avstander eller spesielle utfordring­er i trafikken.

Det kan være mange grunner til at elevene velger som de gjør. Noen kan velge seg bort på grunn av fagtilbude­t, andre på grunn av mobbing i nærmiljøet, og for noen kan det handle om at de har hørt at en skole har godt miljø og gode lærere. Valget om skole bør ligge hos elevene, ansvaret for å skape gode skoler må og skal ligge hos fylkespoli­tikerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway