Aftenposten

Verdensmes­ter i foreldrepe­rmisjon

- Guri Melby, stortingsr­epresentan­t (V)

Tirsdag skrev Gro Nylander at den norske foreldrepe­ngeordning­en er i strid med EØS-regelverke­t. Det er feil. Norge har en av de rauseste permisjons­ordningene i verden. Unicef slo i sommer fast at Sverige, Norge og Island er verdens mest familieven­nlige land, basert på mors og fars rett til foreldrepe­rmisjon og på barnehaged­ekning.

EØS’ barselregu­lativ sier at en kvinne som har født, skal ha 14 ukers øremerket barselperm­isjon før den delbare permisjone­n starter. Påstanden fra Nylander om at Norge regelrett saboterer dette, er vanskelig å forstå. Både mor og far har rett til minst 15 uker med foreldrepe­nger hver – fem uker mer enn for to år siden. I tillegg kan de fordele minst 16 uker fritt mellom seg.

Disse rause kvotene er et resultat av Venstre-gjennomsla­get for tredelt foreldrepe­rmisjon. Den nye permisjons­ordningen sikrer likestilte foreldre helt fra starten av. Mor er godt ivaretatt, men den største forskjelle­n er at fars skiløpere, syklister og turgåere rettighete­r styrkes anvender et område på, endres betydelig. over tid. Samtidig som Nylander

Hverken Miljødirek­toratet, Kliikke ser ut til å ha fått med ma- og miljødepar­tementet eller seg at mors kvote nylig er statsråd Ola Elvestuen (V) svarer utvidet fra 10 til 15 uker, godt på hvordan friluftsli­vet skal mener hun også likestilli­varetas i en eventuell Østmarka ingspoenge­t er hovedprobn­asjonalpar­k. lemet. Nylander mener det

I november sa riktignok Elveser urettferdi­g at kvinner tuen til Aftenposte­n at en nasjokansk­je må «tigge og be» nalpark ikke vil legge begrensom å få felleskvot­en av ninger på friluftsli­vet, og at ekpartnere­n, i stedet for å ha sisterende skiløyper vil bestå. I rett på den. Men slik har samme sak tar han forbehold om fedre hatt det i alle år – og at besøksmeng­den ikke må bli tapt. Jeg har til gode å stå stor at det ødelegger vernemøte en kvinne som har verdiene. Allerede her kolliderer måttet kjempe for å få uker gode ønsker om bredt anlagt frifra fellesperm­isjonen fra far.luftslivme­detforbeho­ldomat friluftsli­vet ikke må bli for stort. Mor må ha en raus fødselsper­misjon til restitusjo­n, tilknytnin­g og med tid og ro til å amme. Men også fedrenes rettighete­r må sikres. God tilknytnin­g mellom far og barn fra begynnelse­n av er viktig for barnets psykiske helse. Et likestilt samfunn forutsette­r at menn og kvinner får lov til å ta like aktivt del på hjemmebane som i arbeidsliv­et. Vinnerne er barna, som får vokse opp i frihet, ubundet av gamle kjønnsroll­er.

Et tap for regionen

Det er vanskelig å se hvordan et leirskolet­ilbud på Vangen, drift av serverings­steder og utvikling av sti- og løypenette­t passer inn i Elvestuens nasjonalpa­rk. For eksempel er løypenette­t avhengig av skogsbilve­iene. Hvem holder disse ved like når skogbruket ikke lenger er til stede?

Østmarka vil bli den nasjonalpa­rken i Norge som ligger nærmest tettbefolk­et strøk og vil ha flest brukere gjennom året. Begrensnin­ger på friluftsli­vet vil være et tap for hele regionen. Sånn saken står nå, er Skiforenin­gen tvilende til om det er en god idé med nasjonalpa­rk i Østmarka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway