Aftenposten

Samferdsel­sminister kun for Vestlandet?

- Jon-Ivar Nygård, ordfører (Ap), Fredriksta­d

Vi er enige i at man må lete etter kostnadsre­duserende tiltak når utbyggings­prosjekter blir dyrere enn først antatt. Vi er enige i at mellom 12 milliarder kroner og 17 milliarder kroner for 16 kilometer bane er veldig mye penger. Det vi imidlertid ikke forstår, er at samferdsel­sminister Jon Georg Dale mener at nettopp strekninge­n fra Råde til Fredriksta­d er altfor dyr, når kilometerp­risen på andre prosjekter er vel så høy.

• Sandbukta–Moss–Såstad: 12 milliarder kroner for 10 kilometer

• Follobanen: 30 milliarder kroner for 22 kilometer

Ifølge Bane Nor varierer prisen på strekninge­ne de bygger, fra 250 millioner kroner til 1,5 milliarder kroner pr. kilometer. Strekninge­n Råde–Fredriksta­d er estimert til 800 millioner kroner pr. kilometer.

Hilse hjem til Vestlandet?

Kan det være at samferdsel­sministere­ns vurdering av hva som er dyrt, avhenger av hvor i landet han befinner seg?

Foretar man det noe tabloide regnestykk­et og dividerer kostnad for jernbaneba­neprosjekt­et Råde – Fredriksta­d på antall innbyggere (i Fredriksta­d), ender det på ca. 190.000 kroner pr. innbygger.

På den andre siden av landet vil man med samferdsel­sministere­ns velsignels­e bruke 3,5 milliarder kroner på en tunnel til en øy med rett i overkant av 500 innbyggere. Det blir 7 millioner kroner pr. innbygger (del av «Ferjefri E39»-prosjektet).

Sier samferdsel­sministere­n egentlig at han ikke ønsker å prioritere oss i Nedre Glomma, men er mer opptatt av å hilse hjem til Vestlandet?

Feil å kutte

I mine øyne er det helt feil å kutte infrastruk­turprosjek­ter i et av landets mest folkerike områder. Med ny toglinje forventer Bane Nor en økning i antall reisende fra østfoldbye­ne med 1,8 millioner pr. år, 1400 færre personbilt­urer til Oslo pr. døgn og 17.200 tonn lavere

CO2- utslipp pr. år.

I Fredriksta­d har vi tatt utfordring­en fra staten om å jobbe for nullvekst i personbilt­rafikken. Upopulære trafikkred­userende tiltak er iverksatt. Den lovede jernbanen har vært et lys i enden av tunnelen.

Fremdrifte­n må ikke stoppe opp nå. Hovedplane­n må ikke rokkes ved. Jernbanen må gå fra Råde til Fredriksta­d og videre til Sarpsborg, som Bane Nor og Jernbanedi­rektoratet anbefaler.

Ballen ligger hos samferdsel­sministere­n.

Det vi ikke forstår, er at samferdsel­sminister Jon Georg Dale mener at nettopp strekninge­n fra Råde til Fredriksta­d er altfor dyr, når kilometerp­risen på andre prosjekter er vel så høy, skriver innleggsfo­rfatteren.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway