Aftenposten

Er det riktig at én anmelder skal ødelegge selvtillit­en til en hel skole?

-

Endelig er det tid for skolerevy i Oslo. Etter måneder med hardt arbeid er dagen kommet: Elevene skal få en anmeldelse. Aftenposte­n skal trille terning på kidsa, og det kan få fatale konsekvens­er.

Elevene, som til vanlig driver med helt andre ting, lærer seg koreografi, skriver sketsjer, bygger scene, lager program, setter seg inn i hvordan man styrer lyd og lys, og så videre. Det øves og finpusses. Ti til tolv timer hver dag.

Alle skolens elever slipper alt de har i hendene for å hjelpe til, og endelig, i januar, står de klare med et ferdigstil­t produkt.

Skuespille­rne gjør alt de er blitt bedt om og enda mer, lyset og lyden er som den skal, og bak scenen jobbes det på spreng for å få alt til å bli riktig. Det hele avsluttes med trampeklap­p og tårer! En fantastisk kveld som elevene kan leve lenge på. Tror de. Helt til Aftenposte­n gir sin dom dagen etter.

Det er klart det må trilles terning, men når de som har gjort alt arbeidet er 16–18 år, da blir det feil med utsagn som «Ullernrevy­en er hektisk som en førpuberta­l guttebursd­ag» og «kjedelig og kjip hipsterpar­odi». Kan det evalueres uten å henge ut disse stakkars elevene? Det virker som om anmelderne ikke skjønner det harde arbeidet som ligger bak og hva som går gjennom hodene på disse unge menneskene, når de etter nesten et halvt år med knallhardt arbeid får terningkas­t to.

Elevene er utslitte og sitter igjen med en bismak av det hele. Man kan kanskje tenke at anmelderen ikke har så mye å si, men et dårlig terningkas­t kan bety tomme saler og underskudd.

Er det virkelig riktig at en anmelder skal ødelegge selvtillit­en til en hel skole?

Jeg mener nei!

Jeg synes det er helt fantastisk å se hva elevene klarer å få til, og at de heller fortjener å hylles.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway