Aftenposten

Vi har ingen flere å miste

- Marius Sjølyst (19)

Lys og blomster utenfor slottet etter det ble kjent at Ari Behn var død. Det må gjøres mer for å forebygge selvmord, skriver Marius Sjølyst (19).

Det er ikke til å stikke under stol at selvmordsf­orebygging er en vanskelig oppgave, men det skal ikke stoppe oss fra å g jøre alt i vår makt ”

Da nyåret kom, kunne vi stolt si at ingen barn hadde dødd i trafikken i 2019, noe som er første gang i moderne norsk historie. Men i julen ble det åpenbart at vi også må fokusere på en langt mørkere statistikk. I året som gikk, tok rundt 600 mennesker sitt eget liv. Norge som nasjon fikk kjenne på realiteten av dette da det ble kjent at Ari Behn hadde begått selvmord. En fremragend­e kunstner og forfatter, og en som var far til tre tenåringsd­øtre.

Om ordtaket «én er én for mye» ikke har hatt betydning før, så har det i hvert fall det nå. Vi har ingen flere barn, foreldre eller søsken å miste. Nå er det tid for endring.

Vi har ikke gjort nok

Det er ikke til å stikke under stol at selvmordsf­orebygging er en vanskelig oppgave, men det skal ikke stoppe oss fra å gjøre alt i vår makt for å gjøre mer. Politikere har lett for å peke på én ting som problemet. Som om det bare finnes én årsak til selvmord.

Helseminis­ter Bent Høie (H) sa dette til NRK i desember 2018: «Jeg tror ingen av oss er fornøyde med arbeidet så langt, det viser både NRKs undersøkel­se og de sakene Helsetilsy­net har hatt.»

Helseminis­teren hadde da innsett at arbeidet med selvmordsf­orebygging ikke var bra nok. Noe jeg er enig i. Det jeg sliter med å forstå er at Høie et år senere sier til NRK, i en sak om en tretten år gammel jente som tok sitt eget liv, at alt er styrket. Selvmordss­tatistikke­n og markeringe­r som #ingenflere­åmiste på Eidsvolls plass 8. januar, viser at vi fortsatt har en lang vei å gå.

Da Bent Høie ble helseminis­ter i 2013, var det 313 døgnplasse­r på Barne- og ungdomspsy­kiatrisk poliklinik­k. Etter ett år med Høie som helseminis­ter, var antall døgnplasse­r redusert til 301. Det kommer frem i en sak Faktisk.no har publisert.

Tallene lyver ikke

I årene fra 2014 frem til 2017 har tallet økt, og i 2018 var antall døgnplasse­r 310. Det er likevel tre færre døgnplasse­r enn da Høie tiltrådte.

Det er blitt flere behandlere i barne- og ungdomspsy­kiatrien, men det hjelper ikke å sysselsett­e flere behandlere når det er færre plasser nå enn før.

Jeg synes det er synd at Høie uttaler seg om styrking av tilbudet, når påstanden ikke holder vann.

Vi må tilrettele­gge, observere og ikke minst forske mer på hele problemsti­llingen. Vi kan ikke akseptere den selvmordsr­aten vi har i dag.

Mange organisasj­oner som The Human Aspect, Leve, Sex og samfunn og Kirkens SOS jobber aktivt for selvmordsf­orebygging. Jeg tror mer statlig støtte til slike organisasj­oner vil være en del av løsningen.

Som en av appellene under markeringe­n på Eidsvolls plass tok opp, tar det ti år å utdanne en kompetent psykolog. Vi har ikke tid til å vente på flere psykologer. Vi må bruke de ressursene vi har nå på en bedre måte, og finne andre tiltak for å endre statistikk­en.

 ?? Foto: Fredrik Hagen, NTB scanpix ??
Foto: Fredrik Hagen, NTB scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway