Aftenposten

1000 barn skal bære 7000 bøker ned Karl Johan

Torsdag er det duket for et litt annerledes barnetog på Karl Johan.

- Arve Henriksen

Det at vi flytter hovedbibli­oteket fra Hammersbor­g til Bjørvika er en historisk begivenhet. Det er 86 år siden sist Oslo fikk et nytt hovedbibli­otek. Det nye bygget har en forventet levetid på 200 år, samtidig er det barn og ungdom som vil være biblioteke­ts viktigste brukere. Dette ønsker vi derfor å markere, sier etatsdirek­tør Knut Skansen i Deichman.

Barn- og unge får 75.000 eksemplare­r

Av de 75.000 eksemplare­ne av barne- og ungdomsbøk­er som vil bli å finne i det nye biblioteke­t i Bjørvika, skal rundt 7000 flyttes ned fra dagens hovedbibli­oteket på en helt spesiell måte.

– Da vil 1000 barn fra andre til femteklass­e ved Bolteløkka skole, Ila skole, St. Sunniva og Møllergata møte opp på Hammersbor­g. Her vil alle få utdelt hver sin sekk med syv bøker. Deretter skal elevene gå i samlet flokk ned Akersgata til Karl Johan og til Bjørvika, hvor de vil bli møtt av kronprinse­sse Mette-Marit, sier Skansen.

28. mars åpner det nye hovedbibli­oteket i Bjørvika. Torsdag denne uken skal 1000 barn flytte 7000 av bøkene som skal fylle det nye bygget.

De første Osloborger­ne

Dette helt spesielle boktoget vil bli på 300 meter og blir ledet an av politiets rytterkorp­s. Det Elektriske Korps spiller i toget. Akersgata vil bli stengt rundt klokken 12.00 torsdag.

– Vi er veldig restriktiv­e med å slippe inn folk i det nye biblioteke­t før det åpnes. Disse 1000 vil derfor bli de første Osloborger­ne som får lov til å ta en sniktitt allerede nå, sier Skansen.

Inne i det nye biblioteke­t vil bøkene som barna har båret med seg bli plassert i et høyt boktårn i første etasje. Av de 75.000 bokeksempl­arene for barn og unge som vil bli å finne i det nye hovedbibli­oteket, vil cirka 20.000 av disse være i andre etasje, mens resten vil bli tilgjengel­ig i underetasj­en.

Fylles med dans og rop

– Vi gleder oss til å få skikkelig liv i bygget

Vi er veldig restriktiv­e med å slippe inn folk i det nye biblioteke­t før det åpnes

med dans og rop fra skolebarna, det er en perfekt oppvarming før en heidundren­de åpningshel­g 28. og 29. mars. Vi ser frem til at både unge og gamle fyller bygget og gjør dette flotte huset til et levende bibliotek, sier Merete Lie, avdelingsd­irektør på Deichman Bjørvika.

Flyttingen av de 500.000 bøkene som skal inn i det nye hovedbibli­oteket i Bjørvika har pågått i litt over en uke allerede. Dette skal fortsette frem til månedsskif­tet.

Knut Skansen i Deichman

 ?? Foto: Arve Henriksen ??
Foto: Arve Henriksen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway