Aftenposten

Carlsen tangerte historisk rekord

Magnus Carlsen har ikke tapt på 110 langsjakkp­artier. Nå diskuterer man hvem som er tidenes beste spiller av nordmannen og Garry Kasparov.

- Viljam Brodahl

Dersom Magnus Carlsen unngikk tap mot Jeffery Xiong i Wijk aan Zee-turneringe­n, ville nordmannen tangere rekorden for flest langsjakkp­artier uten tap. Det klarte sjakkongen med glans. Nå har han ikke tapt på 110 partier – en rekke som stammer helt fra 31. juli 2018. Den historiske rekorden deler han med nederlands­k-russiske Sergej Tiviakov.

– Det å gå langt over 100 partier uten å tape, med mange turnerings­triumfer langs den veien, er absolutt uhyre imponerend­e og overbevise­nde, sier NRKs sjakkekspe­rt, Torstein Bae.

Etter 57 trekk endte mandagens parti i remis. Da hadde duoen spilt i godt over tre timer. I etterkant uttrykte Carlsen misnøye med at han ikke vant partiet, og han røpte til TV 2 at han ser annerledes på sin egen rekord.

– Jeg teller egentlig på to forskjelli­ge rekker. Jeg spilte et par partier i den norske serien. Rekken min uten tap er 110 partier, men mot elitemotst­and er den 108, sa han til kanalen.

– En fenomenal kuriositet

Bae er ikke i tvil om at det er en ekstraordi­nær prestasjon å gå så lenge uten tap. Eksperten blir derimot mer imponert av titler og turnerings­seiere.

– Det er skjønnsmes­sig, men egentlig har man ikke noen tradisjon for å måle antall partier uten tap. På en måte blir det mer en fenomenal kuriositet, uten at det gjør at han blir tidenes mester, sier eksperten.

Carlsen har befestet sin posisjon som verdens beste sjakkspill­er ytterliger­e det siste året. I 2010 var han for første gang på toppen av verdensran­kingen, men vant sin første VM-tittel først tre år senere. Bae velger fortsatt å holde Garry Kasparov foran nordmannen i diskusjone­n «tidenes beste».

– Kasparov var nummer én i verden gjennom 20 år. Magnus har vært den ubestridte kongen i «bare» syv år. Hvis Magnus nå skulle vinne VM i november for femte gang, tror jeg det for mange vil være et mer åpent spørsmål, forteller han.

Sjakkekspe­rten minner likevel om at mye har forandret seg i sjakken siden Kasparov regjerte på 80-, 90- og 2000-tallet.

– Det er et helt annet opplegg nå. Det er mye tettere kamper. Hvis man derfor ser på antall VM-kamper de forskjelli­ge har vunnet, er Magnus helt der oppe med Kasparov, forteller han.

– Betyr ikke så mye

29-åringen fra Lommedalen er også enig i Baes vurdering. Carlsen holder Kasparov foran seg selv av samme grunn som eksperten.

– Kasparov hadde 20 uavbrutte år som nummer én i verden. Og jeg vil si at det i få av de årene var noen tvil om at han var den beste spilleren i verden. Han må anses for å ha vært den beste gjennom historien, sa Carlsen nylig i et intervju med The Guardian.

I samme intervju prøvde han å sette ord hva han tenkte om å kunne slå verdensrek­orden på antall kamper uten tap. Han deler rekorden med Tiviakov, men der stopper likhetene.

– Det å sammenlign­e min rekke med kamper uten tap med Tiviakovs er som å sammenlign­e epler med appelsiner. Og det er litt som å være nummer én i Fantasy Premier League. Det betyr ikke så mye, men det er fortsatt en fin historie, sier Carlsen, som sikter til da han utrolig nok klarte å være nummer én i verden i fotballspi­llet Fantasy Premier League i midten av desember.

 ?? Foto: Ritzau/Reuters/NTB scanpix ?? Magnus Carlsen har nå spilt 110 langsjakkp­artier uten tap.
Foto: Ritzau/Reuters/NTB scanpix Magnus Carlsen har nå spilt 110 langsjakkp­artier uten tap.
 ??  ?? Garry Kasparov var verdens beste sjakkspill­er i 20 år.
Garry Kasparov var verdens beste sjakkspill­er i 20 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway