Aftenposten

Oluf Skarpnes

- Elin Saltrøe Ann-Kristin Olsen

Oluf Skarpnes døde 29. desember, få dager etter sin 88-årsdag.

Han ble født på Smøla og ble foreldrelø­s 12 år gammel. Oluf beskrev barndommen som full av harde prøvelser, men også at den gjorde ham ærgjerrige og målbevisst. Etter ettårig handelssko­le satset han på utdanning mens han var i full jobb og hadde to barn. Det var slitsomme år, men etter artium 25 år gammel ble jusstudier i Oslo en opptur for familien.

I 1963 ble han ansatt i lovavdelin­gen i Justisdepa­rtementet. Ulykken rammet i form av en hjerneblød­ning som resten av livet lot ham slite med et venstreben som ikke lot seg trene opp. Han arbeidet i lovavdelin­gen til 1982, som ekspedisjo­nssjef de siste årene.

Han avsluttet sin karriere som fylkesmann i Vest-Agder i 16 år, til 1998. Han var en av få fylkesmenn uten partipolit­isk bakgrunn. Fra første dag var hans ambisjon at Vest-Agder skulle være blant landets beste embeter. I et avskjedsin­tervju heter det: «Få tingene unna raskt. Det krever jeg. Folk skal ha et svar når de henvender seg til Fylkesmann­en, og svaret skal komme raskt og på et språk folk kan forstå.» Han stilte høye krav til seg selv og medarbeide­rne. Da han sluttet, var embetet derfor veldrevet og leverte tjenester av god kvalitet. Han fikk krevende utrednings­oppdrag fra flere regjeringe­r.

Han var en godt likt sjef med gode relasjoner til samarbeids­partnerne i fylket. Han var livsglad og munter. Han var avholdt og respektert i fylkesmann­skollegiet. Som pensjonist var han i flere år ekstraordi­nær dommer i lagmannsre­tten og underviste ved Universite­tet i Bergen. Han var medredaktø­r til Kommentaru­tgaven til odelsloven.

Ansatte hos Fylkesmann­en i Vest-Agder, nå Agder fylkesmann­sembete, deler familiens sorg ved hedersmann­en Oluf Skarpnes’ bortgang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway