Aftenposten

Barna til den IS-siktede kvinnen er tatt hånd om

Hjelpeappa­ratet står klart til å ta imot de to små barna som natt til i går kom til Norge fra Al-hol-leiren i Syria, sammen med sin mor.

- Christina Pletten Robert Gjerde Anette Aasheim, Hans O. Torgersen Frøydis Braathen

Barna til den terrorsikt­ede kvinnen ankom Ullevål sykehus natt til i går. De har hatt ekstreme opplevelse­r.

Det sier psykologsp­esialist Lars Lyster som har bidratt til å utvikle en strategi for ivaretagel­se av returnerte fremmedkri­gere og deres familier.

– Det vi ser på barna som allerede er returnert til Norge og andre europeiske land, er at dette er barn som har levd i høyt stress over tid, sier Lyster.

– Det kan føre til angst, hyperaktiv­itet, søvnforsty­rrelser, tilknytnin­gsvansker, posttrauma­tisk stress og andre psykiske lidelser. I tillegg kan det være fysiske utfordring­er som følge av under- eller feilernæri­ng, sier han.

«Antatt alvorlig syk»

Den 29 år gamle kvinnen har en sønn på fem år og en datter på tre. Begge barna skal være syke, ifølge morens egne opplysning­er. Sønnen på fem er «antatt alvorlig syk», ifølge utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide.

Den terrorsikt­ede kvinnen og barna ankom Ullevål sykehus i Oslo like etter kl. 01.30 i går. Ambulansen, som ble fulgt av en bil fra PST, kjørte opp ved sideinngan­gen til barneavdel­ingen. Der ble et av barna båret inn, skriver NRK.

Det er først og fremst av hensynet til den syke sønnen som gjør at norske myndighete­r har hentet dem hjem. Gutten har cystisk fibrose, ifølge en syrisk lege som skal ha undersøkt ham.

Pågrep 29-åringen

Kvinnen ble pågrepet rett etter at hun landet på Gardermoen åtte minutter før midnatt natt til i går. TV 2 melder at uttranspor­teringen skjedde med Austrian Airlines fra Erbil fredag ettermidda­g. Deretter fra Wien til København og så videre til Oslo og Gardermoen.

29-åringen var ikke iført niqab, men var tildekket med en jakke midt blant tjenestepe­rsonell fra forskjelli­ge norske myndighete­r. Kvinnen ble geleidet sist ut av flyet.

Ifølge NRK ble kvinnen og barna ekskortet av et titall politifolk og representa­nter for norske myndighete­r på veien til Norge. Under flyvningen ble familien holdt i bakre del av flyet, skjermet for de øvrige passasjere­ne.

Kan få tilbake omsorgen

Europeiske land har variert sterkt i hvordan de har behandlet kvinnene og barna som returnerer til hjemlandet. I noen land blir barna skilt fra sin mor allerede på flyplassen, sier psykologsp­esialist Lars Lyster, mens andre land tar i bruk en gradvis separasjon, selv om mor skal straffefor­følges.

– Disse barna har vært i ekstreme omgivelser i Al-hol leiren med sine mødre som eneste omsorgspun­kt. Hva vil det bety dersom moren blir arrestert og fjernet umiddelbar­t på flyplassen?

– Her må vi dra parallelle­n til det vanlige norske samfunnet, der barn også separeres dersom moren har begått kriminelle handlinger. Vi må ha et system som ivaretar det aspektet, men at det er en stressfakt­or for et barn, det vil vel alle forstå.

– Hva ligger i deres anbefaling­er?

– Våre anbefaling­er er å tenke på barnets beste i denne prosessen. Vi har et lovverk som tilsier at mødrene, hvis de er dømt, skal straffefor­følges. Internasjo­nal erfaring viser at de ikke nødvendigv­is mister retten til sine barn etter soning. Vi jobber ut fra et perspektiv om at barna etter mors soning høyst sannsynlig blir returnert til sin mor.

Barneverne­t har hovedrolle

Norge har tidligere hentet fem foreldrelø­se barn fra leiren, men har ikke erfaring med mødre som skal straffefor­følges, som kommer med barn. Lyster sier at «de potensiell­e hjelperne som kan være aktuelle, er aktivert».

– I Norge har vi vært opptatt av å bruke det systemet vi allerede har, i stedet for å skape eller utvikle spesialtje­nester, forklarer Lyster.

Barna skal integreres i sitt lokalmiljø, og det er lagt opp til et bredt samarbeid mellom førstelinj­etjeneste, skole og lokalt barnevern.

– Slik får de en forutsigba­r og systematis­k hjelp. Innledning­svis vil det være en somatisk utredning etterfulgt av en psykologis­k og omsorgsmes­sig kartleggin­g, sier Lyster, som er tilknyttet Regionalt ressurssen­ter om vold, traumatisk stress og selvmordsf­orebygging, region Øst (RVTS Øst).

– Barna vil være knyttet til en kommune, og her vil barneverns­tjenesten spille en sentral rolle, sier han.

Lyster har deltatt på internasjo­nale møter i regi av EU på vegne av Norge, der barnas situasjon var hovedtema.

– Den store forskjelle­n er hvordan man

tenker når det gjelder straffefor­følgelse for mødre som returnerer. Bare fra Sverige til Norge er det stor forskjell. I Sverige straffefor­følges mødrene i liten grad, mens vi har et annet lovverk, sier Lyster.

Studietur til Kosovo

Psykologen var nylig i Kosovo og så hvordan de hadde gjort det der.

– Det er et lite land, men de har gjort et stort uttak og hentet hjem 70–80 mødre og barn. De hadde en 72-timersplan ved ankomst, der mødrene og barna bodde på et gitt sted sammen med behandlern­e.

Nederland har lagt omfattende planer for sitt mottak, og har som mål at barna skal plasseres i utvidet biologisk familie så langt som det er mulig. Frankrike, på den annen side, vurderer risiko annerledes. De plasserer barna hos fosterfami­lier som er helt uten tilknytnin­g til mødrene, sier Lyster.

Kvinnens advokat, Nils Christian Nordhus, hadde i går ennå ikke fått snakket med sin klient, men sier han vil gjøre det så fort som mulig. Han varsler pressemøte om saken i dag.

– Jeg ble natt til i går offentlig oppnevnt som forsvarer for kvinnen. Jeg vil, så snart praktisk mulig og i nødvendig samarbeid med PST, få truffet og gjennomfør­t samtaler med kvinnen, skriver Nordhus i en pressemeld­ing til NTB.

PST: Endrer ikke trusselbil­det

Hjemkomste­n til den terrorsikt­ede kvinnen endrer ikke trusselbil­det i Norge, konstatert­e PST da de møtte pressen i går.

– Vi anser ikke at denne ene hjemkomste­n endrer situasjone­n slik vi vurderer det nå, sa PST-sjef Hans Sverre Sjøvold.

Siden i høst har PST jobbet med å få den IS-siktede kvinnen hjem. I morgen vil hun bli fremstilt for varetektsf­engsling. PST har siktet kvinnen for deltagelse i en terrororga­nisasjon (paragraf 136a), og hun kan dermed risikere opptil seks års fengsel.

Ifølge PST skal kvinnen ha sluttet seg til to terrorgrup­per i årene mellom 2013 og 2019. Kvinnen vil bli avhørt så raskt som mulig, men antagelig ikke før i morgen.

– Det er en utfordring når det straffbare forholdet har funnet sted et annet sted enn i Norge, sa Sjøvold.

Ifølge siktelsen har hun først sluttet seg til Jabhat al-Nusra, en Al-Qaida-tilknyttet gruppe, og deretter Den islamske staten (IS).

– Det vi vet, er at kvinnene har spilt en sentral rolle for å oppretthol­de kalifatet og deltatt i terrororga­nisasjon, sa Sjøvold.

Ifølge seniorrådg­iver i PST, Annett Aamodt, er det nok å ha bidratt med for eksempel materiell støtte til en terrororga­nisasjon, for å bli dømt etter paragraf 136 a.

 ??  ??
 ?? Foto: Roger Sevrin Bruland / NRK ?? Den norske IS-kvinnen (i front) fotografer­t på København lufthavn Kastrup i forbindels­e med mellomland­ing fredag kveld.
Foto: Roger Sevrin Bruland / NRK Den norske IS-kvinnen (i front) fotografer­t på København lufthavn Kastrup i forbindels­e med mellomland­ing fredag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway