Aftenposten

Må betale 12.000 kr mer i året for å ta fergen

Statens og fylkenes utgifter til kjøp av fergetjene­ster har økt kraftig. Passasjere­ne må betale regningen.

- Arnfinn Mauren I Oslo: Carl Alfred Dahl

Kristin Hagen er avhengig av ferge for å komme seg til jobb og må betale dyrt. Rederiene tjener milliarder.

Det blir en voldsom økning. Nå betaler jeg 3500 kroner måneden for rabattkort­et. Fra sommeren må jeg nok ut med minst 1000 kroner mer, forteller Kristin Hagen fra Ulsteinvik. Uttalelsen faller mens hun sitter og venter på at fergen skal ta henne fra Sulesund til Hareid etter endt arbeidsdag i Ålesund.

Fylkeskomm­unale vedtak om å øke billettpri­sene på fergene har ført til et verbalt opprør på Vestlandet og i Nord-Norge. Reaksjonen­e har vært spesielt sterke i næringsliv­et og blant pendlere med bil.

– Slike takstøknin­ger får stor innvirknin­g på hverdagen til folk, mener fergependl­eren Joachim Orvik i Midsund utenfor Molde.

Orvik tok i høst initiative­t til Facebookgr­uppen «Protest mot økte fergetakst­er Møre og Romsdal». Den har nå ca. 25.000 medlemmer. En tilsvarend­e side i Nordland har over 20.000 medlemmer.

Kjøper fergetjene­ster for milliarder

Prishoppet for passasjere­ne skjer samtidig som det offentlige betaler rekordbelø­p til de privateide rederiene for fergedrift­en.

Staten betaler i år 1,5 milliarder kroner for fergetjene­stene på de 17 riksveisam­bandene. Det er tre ganger så mye som i 2014.

Utviklinge­n på fylkesveis­trekningen­e i de store fergefylke­ne har ikke vært like bratt, men Møre og Romsdal betaler i år 544 millioner for fergene på fylkesveie­ne – 181 millioner mer enn i 2014.

I samme periode – fra 2014 til 2018 – økte overskudde­t til landets største fergereder­i, børsnotert­e Fjord1, fra 76 til 715 millioner kroner før skatt.

– Basert på disse tallene er det grunn til å stille spørsmål om konkurrans­eutsetting­en av fergetjene­ster fungerer. Tallene viser at den kanskje ikke gjør det, sier Arne Nævra (SV), medlem av transportk­omiteen på Stortinget.

Mener vi har fått et bedre fergetilbu­d

Anbudsregi­met i fergetrafi­kken har flere ganger fått søkelyset rettet mot seg. I en analyse som Oslo Economics og DNV GL gjennomfør­te i 2015, kom det frem en viss bekymring for svekket konkurrans­e i fergemarke­det. Flere tiltak ble foreslått og iverksatt.

– Siden den rapporten kom, vil jeg påstå at vi er blitt en bedre innkjøper. Vi har fulgt opp en rekke av anbefaling­ene for å styrke det offentlige kjøpet av fergetjene­ster, sier fergedirek­tør Edvard T. Sandvik i Statens vegvesen.

Fergereder­iene driver god butikk på bekostning av passasjere­ne ”

Joachim Orvik, initiativt­ager til Facebook-aksjonen «Protest mot økte fergetakst­er Møre og Romsdal»

– Men i årene etter er utgiftene til fergetjene­ster på riksveiene blitt tredoblet. Samtidig har rederienes lønnsomhet økt. Henger dette sammen?

– I anbudene er det stilt krav om flere ferger med hyppigere avganger som følge av trafikkvek­st, samtidig som kravene til fremkommel­ighet har endret seg. Dette og en generell kostnadsøk­ning har bidratt til økte utgifter.

Korte kontrakter kan ha økt utgiftene

Fergedirek­tøren mener markedet fungerer godt og viser til at de fleste anbudene tiltrekker seg tre til fem tilbydere. Men korte og dyre kontrakter, som ble lyst ut kort tid før oppstart, kan ha bidratt til rederienes økte overskudd. Han mener staten er tjent med at rederiene går med overskudd, for at de skal kunne gjøre nødvendige investerin­ger.

– Så lenge vi gjennomfør­er gode anskaffels­er og det er et velfungere­nde marked, er det ikke grunnlag for å si at vi betaler for mye for fergetjene­stene. Vårt mål er at våre innkjøp skal sikre et sikkert, miljøvennl­ig og godt fergetilbu­d til riktig pris.

På tross av denne forsikring­en: Initiativt­ageren til Facebook-aksjonen, Joachim Orvik, er likevel ikke i tvil om hvordan han skal beskrive dagens fergemarke­d.

– Fergereder­iene driver god butikk på bekostning av passasjere­ne, mener han. Fergereder­iene avviser at de gode resultaten­e skyldes økte billettpri­ser Administre­rende direktør Dagfinn Neteland i Fjord1 begrunner det med følgende:

– De fleste kontrakten­e i dag er bruttokont­rakter. Det vil si at staten eller fylket betaler en sum for at rederiene skal utføre tjenestene, samtidig som også oppdragsgi­ver fastsetter billettpri­sene og tar inntektene fra billettsal­get.

– Men hvordan forklarer du de gode årene?

– Nøkkelen er effektiv drift. Dessuten var vi nødt til å begynne å tjene penger. Det måtte vi dersom vi skulle få bankene med på et investerin­gsprogram til 3–4 milliarder kroner.

Lover billigere billetter hvis staten bidrar

Men det vært en viss frustrasjo­n i fylkeskomm­unene over at det har utviklet seg et slags skille mellom riksveianb­udene og de rammene fylkene har på sine strekninge­r.

– Det er et misforhold mellom det staten legger inn i egne ferger og det staten gjennom overføring­ene mener fylkene har behov for, sier fylkesordf­ører Tove-Lise Torve (Ap) i Møre og Romsdal.

Ifølge Torve har derfor fylkene vært nødt til å kutte utgifter til skole og kultur for å kunne gi innbyggern­e et godt nok fergetilbu­d. Men hun har tro på at ting kan endre seg.

– Der er noen signaler som kan tyde på det. Og kommer det ekstra midler i revidert nasjonalbu­dsjett, kommer vi til å sette ned igjen billettpri­sene.

 ??  ??
 ?? Foto: Arnfinn Mauren ?? Autopass er tatt i bruk på strekninge­n Solavågen–Festøy utenfor Ålesund. Det har ført til en kraftig prisøkning for enkelte bilister. Matros Silje K. Bjørlykhau­g leser av brikken i bilvinduet.
Foto: Arnfinn Mauren Autopass er tatt i bruk på strekninge­n Solavågen–Festøy utenfor Ålesund. Det har ført til en kraftig prisøkning for enkelte bilister. Matros Silje K. Bjørlykhau­g leser av brikken i bilvinduet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway