Aftenposten

Politisk propaganda slår hardere på internett

- Martin Sandbu, spaltist

Det kan føles som en evighet siden sosiale medier var et friskt pust som skulle fornye politikken og bringe den nærmere folk flest. I dag vet vi hvordan internett kan misbrukes politisk, og det gjelder ikke bare sosiale medier. Søkemotore­r, for eksempel, kan manipulere­s til å villede velgere. I det britiske parlaments­valget i desember brukte det konservati­ve partiet annonserin­g på Google for å rette søk etter Labours valgprogra­m til labourmani­festo.co.uk – en side de konservati­ve selv hadde satt opp.

Det er ikke noe sjokk at så snart internett ble allemannse­ie, ble det til et politisk våpen. Hvert nye massemediu­m har ført til omveltning­er i politisk kommunikas­jon og politikken selv. Trykte bøker og aviser spredte opplysning­stidens ideer i det 18. århundre og styrket nasjonsbyg­gingen i det 19. Film og radio var propaganda­midler for både totalitære og demokratis­ke regimer i første halvdel av det 20. Og TV gjorde demokratis­k politikk mer og mer personfoku­sert.

Med denne historien i mente gjør vi klokt i å lære av hvordan vi har håndtert nye medier tidligere – særlig når vi har håndtert dem godt.

Forbudet mot politisk TV-reklame

I Norge er det forbudt å sende politisk reklame på TV. Når vi samtidig har en flora av politisk formidling i alle former på internett, kan TV-forbudet synes håpløst foreldet. Men vi bør prøve å tenke motsatt og spørre om ikke en gammeldags regel har lærdom å gi dagens medievirke­lighet.

Myndighete­ne har rettferdig­gjort forbudet mot politisk TV-reklame på to grunnlag. Det første er at det sikrer likeverdig­e vilkår i politisk meningsytr­ing. TV-reklame er dyrt og favorisere­r i praksis de mest ressursste­rke. Det andre er at TV-mediets «kraftfulle og gjennomtre­ngende innvirknin­g» kan forringe kvaliteten i den politiske debatten.

Det første kan vi ikke med vår beste vilje overføre til politisk formidling på internett. Det er skremmende billig å nå akkurat den målgruppen man vil med reklame og «mikromålre­ttet» innhold.

Det andre prinsippet er det derimot verdt å dvele ved. Jeg ble en gang spurt om det kunne finnes noe liberalt argument for å forby politisk fjernsynsr­eklame på grunnlag av påvirkning­skraften. Liberalere­n som spurte, hadde i tankene at man må vel la hvert enkeltmenn­eske selv vurdere det hun ser, hører, og leser – i politisk propaganda, så vel som i all annen formidling. Noe annet ville jo være overformyn­deri?

Setter kritisk sans ut av spill

I mange tilfeller ville det det. Men i politikken skal vi huske på at det liberale demokratie­t ikke bare handler om at borgerne skal gis frihet fra staten. Det handler også om at vi skal sikre frihet for hverandre. Å være borger i et liberalt demokrati medfører rettighete­r, men også ansvar, et ansvar for at den makten vi utøver sammen, brukes på en måte vi kan rettferdig­gjøre overfor dem som måtte være uenige.

Når vi legger stemmesedd­elen i valgurnen eller påvirker politikken på andre måter, skylder vi medborgern­e våre å ha en god begrunnels­e for valget vi gjør. De må tross alt innrette seg hvis vi er i flertall. Det krever at vi bruker vår kritiske sans når vi velger, og at vi etterstreb­er en felles forståelse av samfunnet vi lever i.

Og her ligger utfordring­en med visuell propaganda: Den er spesielt godt egnet til å omgå kritisk tenkning. Og i praksis er det nettopp hensikten. Det ser vi der politisk TV-reklame er i bruk, som i USA: Den forsøker å sette velgernes kritiske sans ut av spill ved å appellere til frykt og andre sterke følelser. Den lykkes ofte nok med det til at enorme beløp brukes på slik reklame.

Å ha våre egne kritiske evner i god behold når vi gjør politiske valg, er det viktigste argumentet for TV-forbudet. Det samme hensynet finner vi for øvrig igjen i et annet forbud i kringkasti­ngsloven: «Det skal ikke forekomme markedsfør­ing som benytter metoder som påvirker underbevis­stheten.» Heller ikke dét er illiberalt, snarere tvert imot – det sikrer at individets frie valg ikke undergrave­s av manipuleri­ng.

At reklamen kan skreddersy­s for hver mottager, betyr at politisk reklame på internett g jør større skade enn den ville g jort på TV ”

Mikromålre­tting og algoritmer

En politisk reklamevid­eo som sees i sosiale medier, på Youtube eller i en reklamebok­s på en vilkårlig nettside, er like egnet til å omgå kritisk tenkning som på TV. Faktisk mer egnet. På nettet kan politisk propaganda­s påvirkning­skraft – det være seg video eller andre former – forsterkes gjennom mikromålre­tting og algoritmer. Disse kan finspisse både budskap og levering slik at mottagerne treffes der de er mest sårbare for påvirkning og den kritiske sansen lettest overrumple­s.

Nettopp det at reklamen kan skreddersy­s for hver mottager, betyr altså at politisk reklame på internett gjør større skade enn den ville gjort på TV. I tillegg til at manipuleri­ngen er mer effektiv, gjør finspissin­gen at vi stadig sjeldnere kommer til å høre den samme samfunnsfo­rtellingen og de samme argumenten­e. Det gjør det vanskelige­re å ha en liberal dialog mellom ulike politiske synspunkte­r.

Likevel holder vi oss altså med et forbud mot politisk reklame på TV, uten å ha noe i nærheten av det på internett. Det er på tide å bli mer konsekvent. Ikke ved å slippe propaganda­en til på TV, men gjennom mye tøffere begrensnin­ger på hvordan vi og partiene våre bruker internett i politikken.

Norge har mer å tape

Noen vil innvende at politisk retorikk alltid har søkt å forføre – altså nettopp å undergrave vår kritiske sans. Slik har det vært i tusenvis av år, så hvorfor bekymre oss nå?

Fordi det underslår hvor usedvanlig heldige vi har vært med det politiske ordskiftet i dette landet. Tro det eller ei, men uansett hvor håpløse politikern­e synes å være, er Norge velsignet med en mer fornuftsba­sert politisk debatt enn svært mange andre land. Det skyldes godt opplyste og kunnskapsr­ike velgere – og forbudet mot politisk TV-reklame fortjener noe av æren for det – som fortsatt i stor grad slutter seg til en felles fortelling om samfunnet vårt. Vi har vært bemerkelse­sverdig godt utrustet mot politisk forførelse her hjemme. Norge har derfor mer å tape på en tøylesløs internettp­olitikk enn mange andre land.

«A republic, if you can keep it», skal Benjamin Franklin ha sagt da han ble spurt om hva slags styresett den nye amerikansk­e grunnloven hadde lagt til grunn. Et tilsvarend­e norsk svar kan være: Et liberalt demokrati, om vi klarer å ta vare på det – og ikke er blitt mer skjødesløs­e i å hegne om det enn vi en gang var.

Martin Sandbu (44) er økonomikom­mentator i Financial Times. Han er født og oppvokst i Norge og har bodd i Frankrike, USA og Storbritan­nia. Han forsket og underviste tidligere ved Harvard University, Columbia University og Wharton School/University of Pennsylvan­ia i USA. Han bor nå i London.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway