Aftenposten

Først kom tørken. Nå kommer livstruend­e oversvømme­lser.

Australias skogbranne­r har krevd 28 liv og over 2000 hjem. Men nå stiger også vannet til et livstruend­e nivå.

- Mone Celin Skrede og NTB

De siste dagene har innbyggere i Queensland og New South Wales (NSW) i Australia feiret regnet som har falt i store deler av de skogbrannh­erjede områdene øst i Australia. Både New South Wales og Queensland har lidd under den lengste tørkeperio­den i Australias moderne historie. 28 mennesker har omkommet som følge av skogbranne­r, over 2000 hjem er gått tapt og et 100.000 kvadratkil­ometer stort område er svidd av. Men noen områder fikk mer regn fredag og i går enn på mange år, skriver NTB.

Vannet steg til et faretruend­e nivå og har skapt store oversvømme­lser. Uværet har ført til at det over natten hadde falt mer enn 300 millimeter nedbør i sørøst Queensland. Kystbyen Gold Coast skal i løpet av 12 timer ha fått tre ganger så mye nedbør som byen vanligvis får på en måned. I går morges hadde politiet i fått inn over 50 meldinger om oversvømte veier, og folk ble stående fast på grunn av vannet, ifølge The Guardian.

Farlig og livstruend­e flom

De store oversvømme­lsene rammet blant annet Gold Coast-området i går. Store nedbørsmen­gder falt i New South Wales og Queensland.

Det er ventet store nedbørsmen­gder i NSW og nabodelsta­ten Victoria i dag og i morgen. Det gir håp om at brannmanns­kaper kan få kontroll på flere branner. Myndighete­ne advarer om at krisen kan tilta igjen, siden Australia bare er halvveis gjennom sommeren og skogbranns­esongen, skriver NTB.

Ifølge australske ABC skal uværet noen steder være av et omfang man bare ser en gang i hundreåret. Nødetatene i området skal ha fått inn rundt 160 meldinger, og det meteorolog­iske institutte­t i Queensland advarer om livstruede oversvømme­lser og tordenvær.

En koala slikker regnvann av veien på en vei i nærheten av Moree i New South Wales

 ?? Foto: AP/NTB scanpix ??
Foto: AP/NTB scanpix
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway