Aftenposten

Fikk svi da han fortalte om Putins mediesensu­r

Leonid Krivenkov fortalte om hvordan russiske myndighete­r styrer TV-kanalene. Nå har han fått bank.

- Per Kristian Aale

Ditt Vesten-elskende krapyl. Vi skal lære deg å elske fedrelande­t, skal de to angriperne ha skreket for snaut en uke siden. Leonid Krivenkov (61) hadde akkurat gått på ski i parken der han bor i Moskva. Da han skulle ta av seg skiene, hoppet to unge menn med en hund på ham bakfra. De slengte ham i bakken og begynte å sparke ham.

– Din forræder, vi skal drepe deg! skrek mennene.

Tidligere i år intervjuet Aftenposte­n Krivenkov om utbredt sensur og hvordan presidenta­dministras­jonen styrer de statlige TV-kanalene. I ti år jobbet han i hovedstudi­oet til nyhetskana­len Rossija 24.

Krivenkov fortalte om hvordan Kreml – presidenta­dministras­jonen – utarbeidet stoppliste­r med oversikt over hva som TVkanalene ikke fikk lov til å omtale. Jevnlig fikk de telefon med instrukser fra Kreml.

Krivenkov fortalte at alle som jobbet for TV-kanalen, visste at de lurte seerne.

– Ingen la skjul på det. Alle var kyniske. Når et nyhetsanke­r skulle på sending, pleide vi å si: «Om to minutter er det din tur til å lyve.»

I tillegg intervjuet Aftenposte­n en rekke andre journalist­er og redaktører. Dessuten fikk avisen tilgang til et omfattende materiale som dokumenter­er hvor detaljert myndighete­ne styrer de statlige TVkanalene. Russiske myndighete­r benektet at de sensurer eller på annet vis forsøker å styre mediene.

Leonid Krivenkov jobbet i mange år som kameramann i hovedstudi­oet til nyhetskana­len Rossija 24. Nå er han pensjonist og bor i utkanten av Moskva. Din forræder, vi skal drepe deg! ”

Da angrepsmen­nene sparket ham mens han lå nede, fikk Krivenkov tak i benet til den ene slik at han falt. Overfallsm­ennene fikk øye på noen mennesker som kom mot dem, og da løp de.

– Dette er den siste advarselen du får, skrek den ene.

Krivenkov klarte å komme seg til sykehuset, der han ble grundig utredet. Nesen er brukket, han har fått hjerneryst­else og brystet er fullt av blåmerker, viser legerappor­ten.

61-åringen har anmeldt forholdet til politiet i Moskva. Politiet bekrefter at de har mottatt anmeldelse­n og vil etterforsk­e forholdet. De hevder imidlertid at det trolig er snakk om et tilfeldig angrep siden mennene hadde med seg hund.

Krivenkov er overbevist om at angrepet kom på grunn av det han har sagt om TVkanalene. I tillegg til intervjuet med Aftenposte­n snakket han også med andre utenlandsk­e medier.

– De siste dagene har jeg følt meg svært dårlig. Jeg føler meg veldig svak, hodet og kroppen verker, forteller Krivenkov.

Til tross for angrepet angrer han ikke på at han fortalte om hvordan det er å jobbe i de statlige russiske TV-kanalene.

– Massemedie­ne er det viktigste våpenet til dagens regime, og det er helt nødvendig å vise folk hvordan de russiske mediene egentlig fungerer. Det er min plikt å fortelle om dette.

Overfallsm­ennene til Leonid Krivenkov (61)

 ?? Foto: Per Kristian Aale ??
Foto: Per Kristian Aale
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway