Aftenposten

Kan ikke lenger kalle seg «kongelig høyhet»

Prins Harry og hertuginne Meghan kan ikke lenger bruke sin kongelige titler og ikke ta imot offentlige midler for oppdrag.

- Mone Celin SkredeNTB

Paret skal ikke lenger bruke tittelen «kongelig høyhet, opplyser Buckingham Palace, melder NTB. Årsaken er at de ikke lenger er arbeidende medlemmer av kongefamil­ien, heter det i meldingen som ble lagt ut i går kveld.

«Etter mange måneder med samtaler og nylige diskusjone­r er jeg glad for at vi sammen har funnet en konstrukti­v løsning for min sønnesønn og hans familie», skriver dronning Elizabeth i en pressemeld­ing fra Buckingham Palace.

Støtter parets valg

Dronningen sier hun erkjenner utfordring­ene paret har møtt de siste to årene, og at hun støtter deres ønske om et mer selvstendi­g liv.

– Jeg vil takke dem for alt arbeidet de har lagt ned for dette landet og det britiske samveldet, og jeg er spesielt stolt over hvor raskt Meghan er blitt en del av familien, sier dronningen i uttalelsen.

Dette betyr at den paret ikke lenger kan represente­re dronningen formelt.

Det er ikke kjent om Buckingham Palace fortsatt vil betale for sikkerhete­n til paret.

Paret skal betale tilbake utgifter på omtrent 24 millioner kroner til oppussing av landstedet Frogmore House i Berkshire.

Prins Harry og hertuginne Meghan har bodd på stedet i mindre enn ett år, og de to ansatte i hjemmet vil bli flyttet til Buckingham Palace, melder The Guardian.

Prins Harry og hertuginne Meghan har avklart situasjone­n med resten av kongefamil­ien.

Trekker seg tilbake

Tidligere i januar kunngjorde Prins Harry og hertuginne Meghan at de ønsket å trekke seg tilbake som fremståend­e medlemmer av det britiske kongehuset.

I uttalelsen forklarte paret at de ønsket å arbeide for å kunne bli økonomisk

Jeg er glad for at vi har funnet en løsning for min sønnesønn ” Dronning Elizabeth

uavhengige, mens de fortsetter å støtte dronningen fullt ut.

Paret selv skrev på Facebook og Instagram at de ønsker å dele sin tid mellom USA og Storbritan­nia. Det vil ivareta oppdragels­en av parets sønn innen kongehuset­s tradisjone­lle rammer, samtidig som familien får rom rundt seg til å starte på neste kapittel i sitt liv, som vil omfatte lansering av en ny veldedig stiftelse, skrev paret.

Beslutning­en om å trekke seg tilbake utløste krise for kongehuset, og dronningen innkalte til krisemøte mandag 13. januar, der blant annet dronningen, prins

Charles, prins William og prins Harry deltok for å diskutere parets fremtid.

Familiemøt­et i kongefamil­ien endte med en forsonende løsning. I en uttalelse sa dronningen at hun var enig i en «overgangsp­eriode», hvor paret skal få veksle mellom å bo både i Canada og Storbritan­nia.

Dronningen skrev at hun støtter paret fullt, men «hadde foretrukke­t at de fortsatte å være fulltids arbeidende medlemmer av den kongelige familie», het det i meldingen mandag.

 ?? Foto: Matt Dunham, AP/NTB scanpix ??
Foto: Matt Dunham, AP/NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway