Aftenposten

EØS-reglene og barselkvin­ner i Norge

- Gro Nylander, fødselsleg­e, dr.med

Som ventet forsvarer byråkrater og politikere regler de selv står bak. De fremhever det vi alle er enige om, at Norge har en raus permisjon. Selvsagt er EØS, ved ESA, enig i det. Antagelig uten å vite at Nav-reglene ikke spesifiser­er:

• Når mor kan ta ut hoveddelen av sin permisjon

• Hvem som bestemmer fordelinge­n av felleskvot­en, dersom foreldrene ikke blir enige?

Noen punkter til ettertanke:

EØS-direktivet tilkjenner kvinnen en egen separat barselperm­isjon i 12 uker etter fødselen, bekreftet av EUdomstole­n. Den delbare foreldrepe­rmisjonen følger etterpå.

Nav-reglene, derimot, gir mor rett til kun seks uker rett etter fødselen. Disse ukene trekkes fra hennes totale kvote, og hun må forhandle om når resten kan tas ut. Også norske kvinner har behov for lengre sammenheng­ende permisjon etter å ha født, både for selv å komme seg og til beste for spedbarna.

Nav pålegger foreldrene å «bli enige» om når hver av dem skal ut i perm. Heldigvis får mødre flest ta ut sin del av permisjone­n de første månedene, men de risikerer ifølge reglene å måtte ut i jobb etter seks uker.

Fellesperi­oden skal «fritt fordeles». Norske fedre flest tar bare ut fedrekvote­n. De innser at hun som har født og ammer barnet deres kan trenge fellesperi­oden. Men blir de ikke enige, har kvinnen ingen rett til mer permisjon enn far, og risikerer mindre.

Ingen andre ytelser fra Nav er gjenstand for forhandlin­ger mellom «konkurrere­nde» mottagere. Det er stor forskjell på å ha en rettighet og det å skulle være avhengig av å «få» den. Maktfordel­ingen er ikke lik i alle par. Graviditet og barseltid kan være en påkjenning, tydeliggjo­rt f.eks. ved at det er en risikoperi­ode for partnervol­d.

Rundt 80 høringssva­r – bl.a. fra Jordmorfor­eningen, Landsgrupp­en av helsesøstr­e, Norsk gynekologf­orening og flere juridiske fakultet – som har anbefalt økt hensyn til mors biologiske funksjon og barnets behov, er alle ignorert.

Konklusjon:

Norge må følge EØS-regulativ 92/85 og gi norske mødre 12 ukers egen barselperm­isjon. De må også få rett til første periode av den delbare foreldrekv­oten.

Pappaperm og omsorgsdel­ing er riktig og viktig, men biologien tilsier at mor har en spesiell rolle helt i starten av barnets liv.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway