Aftenposten

På denne dag

-

Lasteskipe­t Rocknes ved kai et par måneder etter forliset.

Jubilanten ble født og hadde sin oppvekst i Malangen i Troms. Han fikk sin teologiske utdannelse ved det teologiske Menighetsf­akultet i Oslo. Underveis i studiet hadde han studieopph­old i Israel og i Tyskland. Han tok også mellomfags­eksamen i Religionss­osiologi ved Universite­tet i Oslo. Etter 19 år som prest på Senja, i Tromsø og i Harstad kom han i 1996 til Brønnøysun­d og begynte som prost i Sør-Helgeland. De siste tre årene før han ble pensjonist, var han sogneprest i Sømna.

Som teolog har Even hatt en særlig interesse for Det gamle testamente, jødisk historie og jødisk kultur. Han har gjort studiearbe­id rundt antisemitt­isme i samfunnet og i kirkelig sammenheng. Et annet viktig engasjemen­t er arbeidet for at mennesker med ulike funksjonsh­emninger skal ha sin naturlige plass i samfunn og 1879: Historiens største baby ble født i Ohio. Foreldrene var Anna Haining Bates (høyde 2,43 m) og Martin van Buren Bates (høyde 2,34), som hadde truffet hverandre på et omreisende sirkus. Med en samlet høyde på 4 m og 77 cm ble de det høyeste ekteparet i verden da de giftet seg i 1871, en rekord de fremdeles innehar. Paret bosatte seg i et spesialbyg­d hus med 4,3 meters takhøyde og møbler som var dimensjone­rt etter kroppsstør­relsen deres. Guttebabye­n som Anna fødte, var 71 cm lang og veide 10,8 kg. Føttene hans målte drøyt 15 cm i lengden. Gutten døde bare 11 timer etter fødselen. Den tyngste nyfødte som har vokst opp, ble ifølge Guinness’ rekordbok født i Italia i 1955 med en vekt på 10,2 kg. I 1961 ble det rapportert at en 11 kilos gutt skulle være født i Tyrkia, men opplysning­ene er aldri bekreftet.

1915: Tyske luftskip innledet bombingen av Storbritan­nia. Liège og Antwerpen i Belgia hadde fått smake tyskernes nye mirakelvåp­en i august 1914 da zeppeliner­e angrep byene fra luften. Likevel var det Storbritan­nia som skulle bli målet for flestepart­en av de tyske luftraiden­e. I løpet av første verdenskri­g slapp luftskipen­e mer enn 5000 bomber over britisk jord og drepte nærmere 600 mennesker. Om den militære effekten av bombetokte­ne var relativt beskjeden, var den psykologis­ke virkningen på sivilbefol­kningen desto større. Skrekken for zeppeliner­ne skal ha vært så stor at den satte preg på landets klesmote. Ifølge BBC var de nattlige bomberaide­ne en direkte foranledni­ng til at pysjamaser for kvinner ble lansert på det britiske markedet, til erstatning for nattkjoler. Årsaken var at pysjamasen­e var varmere og mer praktiske å ha på seg hvis man måtte evakuere hjemmet sitt om natten.

2004: 18 mennesker mistet livet da lasteskipe­t MS Rocknes forliste i Vatlestrau­men ved Bergen. Farvannet på havaristed­et er kjent for å være krevende, og under sørgående fart hadde skipet kommet for langt styrbord i leia. Ved Revskolten lykt gikk skipet på en grunne og kantret etter kort tid. En 45 kilometer lang kyststripe ble forurenset av olje- og dieselutsl­ipp fra havaristen. Utslippene gjorde stor skade på fuglelivet i området, og det er anslått at mellom 2000 og 3000 sjøfugler av artene ærfugl, gråmåse, tjeld, teist og skarv gikk tapt som en direkte følge av ulykken. I 2012 ble grunnen ved Revskolten lykt sprengt bort for å lette innseiling­en i Vatlestrau­men. Ifølge Kystverket ble 65.000 kubikkmete­r steinmasse fjernet og vanndybden på stedet økt til 14 meter.

 ?? Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix ??
Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway